Prilagođavanje cijene na temelju karakteristika koje nisu povezane niti s temeljnim rizicima niti s cijenom usluge

Datum objave: 17.03.2023.

Europska agencija za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) objavila je nadzornu izjavu o praksi različitih cijena s ciljem uklanjanja strategija određivanja cijena koje dovode do nepravednog tretmana kupaca.

Nadzorna izjava EIOPA-e usmjerena je na nepoštene prakse ‘hodanja cijena’
adobestock_259722625

Cijena koju korisnici plaćaju za osiguranje obično odražava individualni profil rizika i ukupne troškove koje imaju osiguravatelji. Međutim, neki od njih prilagođavaju cijene na temelju karakteristika koje nisu povezane niti s temeljnim rizicima niti s cijenom usluge.

Veliki skupovi podataka i sve sofisticiraniji analitički alati i tehnologije kao što je umjetna inteligencija omogućuju proizvođačima primjenu praksi različitih cijena u velikim razmjerima.

Posebno su zabrinjavajući proizvodi kod kojih se premije stalno povećavaju na temelju razloga koji nisu povezani s rizicima ili cijenom usluge. Ove prakse nepravedno utječu na ranjive kupce poput starijih osoba, onih s ograničenim pristupom digitalnim kanalima i onih s ograničenom digitalnom pismenošću.

U tom kontekstu, nadzorna izjava EIOPA-e pojašnjava nadzorna očekivanja da se spriječi nepoštena praksa diferenciranog određivanja cijena.

Izjava naglašava da će pružatelji usluga koji spadaju u područje primjene Direktive o distribuciji osiguranja (IDD) uvijek djelovati pošteno, pošteno i profesionalno u skladu s najboljim interesima svojih klijenata. Izjava također naglašava da procesi nadzora proizvoda i upravljanja trebaju pokriti tehnike određivanja cijena i osigurati da te tehnike ne utječu negativno na kupce.

S obzirom na gore navedeno, osiguratelji mogu nastaviti nuditi popuste na premije kako bi privukli i zadržali kupce, ali trebali bi imati odgovarajuće mjere upravljanja i nadzora proizvoda kako bi osigurali da se prema kupcima ne postupa nepravedno. Štoviše, nadzorna izjava utvrđuje određene prakse promjena cijena koje nisu u skladu s relevantnom regulativom. Primjeri uključuju, ali nisu ograničeni, na opetovana povećanja premije na temelju kupčeve niske sklonosti kupovanju ili promjeni pružatelja usluga zbog povećanja cijena.

EIOPA očekuje od nadležnih tijela da procijene primjerenost i pravednost proizvođačevih postupaka nadzora i upravljanja proizvodima, prodajnih procesa, marketinških i komunikacijskih materijala kao i pritužbi kupaca povezanih s praksama različitih cijena te da poduzmu odgovarajuće mjere u skladu s nacionalnim propisima.

EIOPA će nastaviti pratiti tržište i može razmotriti donošenje daljnjih mjera ako utvrdi štetu za potrošače.

Natrag