Prijedlozi ESA-a za predloške objavljivanja ES-a neće poboljšati transparentnost za potrošače

Datum objave: 20.10.2020.

Insurance Europe objavio je svoj odgovor na istraživanje European Supervisory Authorities (ESAs) o njihovim prijedlozima za predloške za objavljivanje okolišnih i/ili socijalnih financijskih proizvoda.

Insurance Europe objavio je svoj odgovor na istraživanje European Supervisory Authorities (ESAs) o njihovim prijedlozima za predloške za objavljivanje okolišnih i/ili socijalnih financijskih proizvoda.

Insurance Europe podržava cilj poboljšanja sudjelovanja potrošača u zelenoj tranziciji osiguravajući da dobivaju jasne i razumljive informacije o ekološkim i/ili socijalnim financijskim proizvodima. Otkrivanje podataka mora biti dizajnirano tako da ima maksimalnu vrijednost za potrošače i moraju se razvijati s obzirom na iskustvo krajnjeg korisnika.

Nažalost, predloženi predlozi ESAs nisu ni prijateljski prema potrošačima niti prijateljski prema digitalnom okruženju.  Konkretno, predloške je teško razumjeti, predugački su i riskiraju dupliciranje podataka sadržanih u drugoj dokumentaciji koja je već dostavljena potrošačima. To će dovesti do nepotrebnog preopterećenja informacijama i potkopati razumijevanje potrošača.

Uz to, propisanost predložaka ne dopušta proizvođačima da podatke prilagode različitim značajkama proizvoda i postojećoj nacionalnoj praksi. To će rezultirati lošom usporedivošću pojedinih vrsta proizvoda, te još lošijom usporedivošću više vrsta proizvoda.

Iz tih razloga, Insurance Europe preporučuje da se ESAs:

  • Usredotoči na sadržaj otkrivanja koji je doista značajan za potrošače, a ne na format i prezentaciju objavljivanja. Ako ESA nastavi s uvođenjem obrazaca, njihova uporaba trebala bi biti neobavezna tako da sudionici financijskog tržišta mogu potrošačima pružiti jasne i pouzdane informacije sukladno tome.
  • Upotrijebi sveobuhvatnije ispitivanje potreba i preferencija krajnjih korisnika prije nego što predloži otkrivanje novim kupcima.  Treba više razmotriti stvarne potrebe potrošača i količinu dokumenata koje oni već dobivaju na temelju drugih zakona, uključujući nacionalne odredbe .
  • Razjasni kako se pozabaviti trenutnim izazovima provedbe – ESAs neće dovršiti svoje prijedloge za predloške, kao ni cjelokupne odredbe Razine 2 Uredbe o održivom financijskom otkrivanju (SFDR) prije kraja siječnja 2021., nešto više od mjesec dana prije roka za provedbu SFDR-a. Hitno je potrebna jasnost kako se pozabaviti tim izazovima provedbe u smislu rokova i sadržaja novih mjera za proizvode koji se odnose na održivost.

Sve u svemu, ključno je da okvir za otkrivanje odražava tržišnu stvarnost, da je primjenjiv za sve vrste proizvoda i kupcima pruža jasne i razumljive informacije vezane uz održivost. Ovo je jednako važno na razini pojedinog proizvoda kao i na cjelokupnoj razini.

Natrag