Predložene izmjene nadzornog izvještavanja EIOPA -e mogle bi značajno – i bespotrebno – povećati troškove

Datum objave: 20.10.2021.

Insurance Europe tvrdi da bi se troškovi mogli povećati i za osiguratelje i za njihove klijente.

Insurance Europe reagirao je na konzultacije Europskog tijela za osiguranje i mirovine (EIOPA) o predloženim izmjenama i dopunama nadzornih izvješća i dokumenata o objavljivanju podataka.

Iako prijedlozi EIOPA-e uzimaju u obzir neke od mnogih zabrinutosti koje je industrija ranije pokrenula, predložene promjene EIOPA-e su nesrazmjerne i dovele bi do prekomjernih novih administrativnih opterećenja i troškova za osiguratelje (koji bi se na kraju prenijeli na klijente).

To je zato što je EIOPA, iako je napravila neke dobrodošle promjene, također uvela značajne i uglavnom nepotrebne promjene u trenutne predloške kvantitativnih izvješća (QRT), dok je istovremeno uvela nove QRT-ove. Sve bi to predstavljalo značajno dodatno administrativno opterećenje za osiguratelje, bez jasne koristi za nadzornike.

To bi također značajno povećalo troškove osiguratelja, koji bi, na primjer, morali izdvojiti velika sredstva za provedbu, testiranje i potvrđivanje potrebnih promjena u svojim IT sustavima. EIOPA bi stoga trebala ograničiti sve izmjene u izvještajnom paketu na one koje su apsolutno potrebne za ispunjavanje nadzornih dužnosti.

Štoviše, vremenski okvir koji je EIOPA predložila za ove opsežne promjene je prekratak. Promjene bi trebale biti učinjene kao dio šireg pregleda Solventnosti II koji se trenutno odvija, a ne putem pristupa obroka koji će dovesti do višestrukih promjena u kratkom vremenskom okviru, što bi dodatno povećalo troškove.

 

Natrag