;

Prava informacija zlata vrijedi

Datum objave: 01.12.2010. Broj 12 | Godina 2010

[ Željka Gracin ]

Postoji samo jedan šef, a to je klijent. On može otpustiti svakog u tvrtki, od predsjednika uprave pa do najniže rangiranoga, i to jednostavno ako odluči novac potrošiti kod konkurencije", rekao je Sam Walton
Poštovani gospodine Walton, cijenim vašu mudroslovcu, no slobodna sam dodati da se isto može dogoditi ne samo ako klijent odluči novac potrošiti kod konkurencije, nego i ako ga odluči uopće ne uložiti. Nedavno je na jednom domaćem portalu objavljena anketa s upitom izdvajamo li za dodatnu mirovinu. Samo nešto malo više od 10 posto anketiranih odgovorilo je: "Da, sve što mogu", no najveći broj njih (više od 80 posto) postavilo je pitanje: "Odakle".
Razumljivo je da se toliki postotak anketiranih izjasnio upravo tako. Još uvijek, nažalost, mnogi nemaju pravu informaciju koliko je moguće izdvajati za mirovinu. U dugogodišnjem radu susrela sam se nebrojeno puta s potencijalnim klijentima koji su kao razlog zašto ne odvajaju za mirovinu navodili podatke kako nisu u mogućnosti izdvajati 1000 i više eura godišnje. Svojedobno je bilo i uvriježeno mišljenje da je minimum štednje za životno osiguranje stotinjak eura mjesečno. To je svakako lijepa polica osiguranja, ali nikako obvezna ili jedina moguća.

U mirovini nas čeka samo 30 posto plaće
Slična priča ponavlja se i s osiguranjem imovine. Klijenti su nerijetko iznenađeni informacijama o premijama za osiguranje stanova, kuća i kućanstava. Vjerujem da ste se i vi susreli s izjavom: "Da sam znao da toliko stoji, davno bih sklopio osiguranje". Još uvijek se susrećem sa zastupnicima koji sklopljene ugovore, pa čak i klijente, dijele na "male i velike". Svaki ugovor trebao bi nam biti jednako vrijedan i važan. Jasno je da većim izdvajanjem za radnoga vijeka možemo očekivati i veći iznos u starosti, no ako baš ništa ne ulažemo, upravo toliko ćemo i dobiti – ništa. Tu se susrećemo s prioritetima i vlastitom sposobnošću da klijentu približimo važnost ulaganja u budućnost. Upravo su odluke o prioritetima u životu ključne i pri sklapanju osiguranja.
Stoga je najvažnije pružiti klijentu pravu informaciju. Vrijeme za sklapanje osiguranja je uvijek. Često se našalim s klijentima kad me pitaju "kad trebam započeti s osiguranjem", pa odgovorim: "Jučer". Odlaganje donošenja odluke samo nas dovodi u situaciju da o tomu već sutra razmišljamo manje, a za petnaestak dana gotovo nikako, te u idućim mjesecima i zaboravimo. Ako samo pogledamo nekoliko godina unatrag, jasno je vidljivo koliko se izmijenilo stanje kod umirovljenika i da zapravo samo oni koji su izdvajali novac za starost, danas nisu u situaciji "spajanja kraja s krajem"…
Jednako i nas čeka u budućnosti.
Činjenica je da današnji umirovljenici, ako su odradili puni radni vijek, prosječno ostvaruju pravo na 40 posto iznosa osobnog dohotka koji su ostvarivali tijekom rada. Ako nam je plaća bila 5000 kuna, znači da je mirovina koju očekujemo otprilike 2000 kuna… Na žalost, prognoze nisu sjajne, pa ekonomski stručnjaci predviđaju da će taj postotak i dalje padati, do 30 posto. Ni demografska slika ne ide nam u prilog. Daleko je više umirovljenika od radno sposobnih ljudi, što naravno, dodatno opterećuje mirovinske fondove.
Nije stoga nova informacija kako je nužno štedjeti privatno i početi to još u mladosti. Često spomenem kako možda moji roditelji nisu imali vremena ili nisu znali, no to nikako ne vrijedi za mene i za buduće naraštaje. Ne mogu se složiti ni s razmišljanjima kako je netko premlad ili prestar za štednju.
Uloga zastupnika u osiguranju od presudna je značenja da takvu informaciju pravilno i kvalitetno približi budućem klijentu, i to upravo s naglaskom na iznesene podatke koji se odnose na sadašnje i buduće mirovine.

Privatna štednja
Ti podaci trebali bi biti osnova prezentacije i razlog za odluku o štednji kroz osiguranje. Sasvim je jasno da se drugi mirovinski stup nije razvijao u zamišljenom smjeru i da će u konačnici jedini oslonac upravo biti privatna štednja. Koliko god naša štednja iznosila danas, značit će nam potporu, dodatak ili, pak, cijelu mirovinu sutra. Još do prije desetak godina životna osiguranja smatrali smo dodatnim kapitalom koji će obogatiti našu starost i omogućiti nam da ostvarimo neke želje koje nismo mogli tijekom radnog vijeka, a one su putovanja ili hobiji koje smo priželjkivali.
Danas je situacija posve drukčija i slobodno mogu reći da nam je polica osiguranja gotovo obvezna i jedina sigurnost da mirovinu i zaslužene dane odmora dočekamo bezbrižno.
I sam Konfucije (551. pr. Kr – 479. pr. Kr) je davno izrekao: "Tko želi osigurati dobro drugima, već je osigurao dobro sebi". Želim da i u novoj godini prenesemo što više ovako korisnih informacija našim budućim klijentima i time mnogima osiguramo budućnost.

Natrag