Potražnja za alternativnim rješenjima nastavlja jačati usred tekuće globalne neizvjesnosti

Datum objave: 22.09.2022.

AON je objavio Global Market Insights Report za drugi kvartal.

John English, glavni izvršni direktor, Captive and Insurance Management je u uvodu Izvješća napisao kako mu je u ime Aonovog Captive and Insurance Management tima, zadovoljstvo predstaviti Aonov Q2 Global Market Insights gdje možete saznati više o tome kako organizacije koriste bezbrojna rješenja za podršku svojim strategijama upravljanja rizikom: Tijekom 2020. i 2021., dok su se organizacije borile s produljenim razdobljem izazovnih uvjeta na tržištu osiguranja – s cijenama koje su bile daleko iznad onoga što je predviđeno u proračunima potrošnje osiguranja i ograničenjima kapaciteta, u nekim slučajevima, što je otežavalo osiguranje punih ograničenja tornja – tražile su alternative tradicionalnom tržištu osiguranja. Mnogi su ponovno procijenili svoj pristup upravljanju rizikom, tražeći rješenja koja bi pomogla uglađivanju volatilnosti cijena i pokrivenosti. Povećali su zadržavanja, povećali kapacitete reosiguranja i angažirali Aon za provođenje studija izvedivosti za vlastite potrebe.

Tijekom posljednja dva tromjesečja tržišni uvjeti su se ublažili u mnogim proizvodima, industrijama i dijelovima svijeta. Doista, Globalni uvid u tržište za ovo tromjesečje naglašava kontinuiranu promjenu tržišnih uvjeta s izazovnog okruženja u posljednje dvije godine na umjerenije tržište, sa skromnim povećanjem cijena u kombinaciji s odgodom kapaciteta u mnogim proizvodima i zemljopisnim područjima. Dok se čini da je trenutna potreba za ublažavanjem nestabilnosti tržišta osiguranja koja je bila potaknuta neizvjesnošću povezanom s pandemijom i slabom zaradom od osiguranja uvelike splasnula, raširena neizvjesnost nastavlja se usred rekordne inflacije, stalne geopolitičke nestabilnosti i raširenih izazova u opskrbnom lancu i radnoj snazi.

U tom kontekstu, broj studija izvedivosti vezanih uz Aon – koji se povećao za 50% između 2020. i 2021. – ne pokazuje znakove usporavanja u 2022. Doista, razmatranje zatvorenih i zaštićenih stanica postalo je temeljni element planiranja obnove i zatvorene upotrebe je narastao preko mnogih teško pogođenih linija. Povijesno gledano, visokofrekventni proizvodi niske ozbiljnosti kao što su naknade za rad, motorna vozila i opća odgovornost bili su središnje točke za zatvoreno sudjelovanje, ali sada se Cyber, pogreške i propusti te direktori i službenici često pojavljuju u vlastitim procjenama izvedivosti, dok organizacije traže alternativu, strateški načini upravljanja ovim rizicima.

U odjeljku Spotlight: Captives neki su od važnih načina na koje organizacije koriste captives kako bi podigli svoje samopouzdanje povezano s budućom volatilnošću, pokazali svoju zrelost riziku osiguravateljima i rasporedili svoje profite od captive-a za provedbu poboljšanja profila rizika. Dok su alternativna tržišna rješenja kao što su zatvorena tržišta važna i vrijedna poluga, tradicionalni prijenos rizika ostaje temelj u podržavanju strategija upravljanja rizikom organizacija. Uvidi za ovo tromjesečje opisuju događaje koji su oblikovali tržište u drugom kvartalu i kako su osiguravatelji reagirali, uključujući:

  • Zabrinutost ESG-a postala je prevladavajuća u preuzimanju rizika: izazovi povezani s ESG-om kao što su ekstremni vremenski uvjeti, poremećaji u opskrbnom lancu i krize javnog zdravlja nastavili su stvarati nestabilnost i neizvjesnost za osiguravatelje i zajednicu rizika u cjelini. Osiguravatelji su pomno ispitali ESG zrelost organizacija i njihove planove za postizanje objavljenih ciljeva te su nastavili razmatrati potencijalnu vrijednost ESG rejtinga u svrhe preuzimanja rizika.
  • Rastuća inflacija povećala je izloženost i troškove odštetnih zahtjeva: Rastuća inflacija dovela je do povećanja izloženosti vrijednosti nekretnina, prihoda i troškova vozila te je počela poticati povećanje troškova odštetnih zahtjeva kao što su troškovi rada, popravka i obnove, te presude i nagodbe.
  • Rast izloženosti i projicirana inflacija šteta bile su ključne teme razgovora o preuzimanju rizika. U međuvremenu, povećane kamatne stope i poboljšani prihodi od ulaganja smanjili su pritisak na dobit od osiguranja.
  • Premije osiguranja skromno su porasle zbog suprotnih tržišnih sila: Dok su pritisci konkurentskog tržišta i fokus na profitabilni rast služili smanjenju povećanja stopa, rastuća inflacija i procjena vrijednosti povećali su izloženost, što je rezultiralo skromnim povećanjem premija.

Konvergencija makro čimbenika – uključujući sve veću recesijsku prijetnju, radne izazove i pojačanu kontrolu diljem ESG krajolika – dovela je do dinamičnog okruženja rizika koje zahtijeva i tradicionalna i alternativna kapitalna rješenja.

Natrag