Posvećeni smo razumevanju klijenata i zaposlenih

Datum objave: 17.11.2019. Broj 10 | Godina 2019

Smatramo da je osećaj sigurnosti ključan element za klijente svih generacija i oblasti kojom se bave. U tom smislu, dobra usluga je najbitnija za sve, jer doprinosi toj sigurnosti. U našoj kompaniji često uz proizvode osiguranja dodajemo i asistenske usluge, kao i dodatna pokrića. U Italiji, koncept ponude osiguranja pojačane dodatnim uslugama, predstavlja stub našeg strateškog plana

Prema prognozama, ekonomski rast Srbije ove godine biće između 3,5 % i 4 %. Sektor osiguranja, što potvrđuje i Dr Đorđo Markeđani, predsednik Izvršnog odbora DDOR Novi Sad, ne prati taj rast u prvoj polovini 2019.

“Ove godine, rast srpskog tržišta osiguranja je spor – prema podacima za prvu polovinu godine, rast je oko 2%, što znači da je niži od rasta privrede. Ovo je mali rast, ali u pitanju je maratonska trka i mi očekujemo da je ovo samo privremeni zastoj”, kaže Markeđani u intervjuu za magazin Svet osiguranja.

Potencijal za rast vidi u skoro svim oblastima, iz jednostavnog razloga što je tržište u Srbiji, izuzetno nedovoljno razvijeno, a privreda postepeno stvara bogatstvo. “Po našem mišljenju, ključni aspekt je u kom obliku i posredstvom kojih kanala ponuditi proizvode, tako da budu atraktivni. Na tom polju ćemo uvesti neke inovacije”, ističe Markeđani.

 

Privrede u zemljama EU usporavaju i nova recesija je već najavljena. DDOR je deo velike italijanske Unipol grupe. Sigurno dobijate prognoze ekonomskog razvoja od njih. Da li ćemo se suočiti sa još jednom ekonomskom krizom i ako da, u kojim razmerama?

Ja nisam prava osoba za ovakva predviđanja, ali je svakako tačno da mnogi indikatori pokazuju da neke od privreda zemalja na zapadu Evrope ulaze u recesiju. Mislim da to moramo da posmatramo iz perspektive dva elementa.

Za nama nisu godine izuzetno visokog rasta u Evropi i SAD, već jednostavno dobre godine. Takođe, nema finansijskih balona, bar ne u Evropi. Ne očekujem veliku recesiju – naprotiv, nadam se da će borbeni duh preduzetnika i menadžera doprineti da nastave sa investicijama, u cilju podržavanja inovacija i razvoja realne ekonomije i da neće doći do recesije.

Evropska centralna banka, vodi politiku “ lakog novca”, pa i to stvara krizu. Rast Srbije ima veoma specifične pokretače i samo je delimično vezan za druge države, jer Srbija mora da sustigne ostale zemlje po pitanju infrastrukture i reindustrijalizacije. Time će postati stabilnija i otpornija.

 

Šta je po Vašem mišljenju najveći problem srpske privrede koji direktno ili indirektno utiče na samo poslovanje osiguravača?

Kada kažete najveći problem, vidim mnoge oblasti u kojima je potrebno ubrzanje i poboljšanje, ali takođe vidim naporan rad uložen u rešavanje nekih od tih problema, kao što su npr. infrastruktura, rast zaposlenosti i zarada.

Sa druge strane, ostaju neka bitna pitanja, kao što su efikasnost i sigurnost pravnog sistema. Ovaj pravni sistem i dalje ne pruža odgovore koje tržišna ekonomija očekuje od njega: kako, kada i po koju cenu se pravni sporovi mogu rešiti. To svakako stvara nesigurnost i smanjuje sklonost ka investicijama kako kod domaćih kompanija tako i kod stranih investitora. To pogotovo, ostavlja prostor za sumnju u odgovornost, koja je osnova tržišne ekonomije.

Cilj DDOR-a i Unipola je da bude vodeća kompanija u Srbiji – ne nužno po veličini, već po kombinaciji faktora: inovacijama, najboljoj zaštiti i najboljim uslugama za klijente, odličnoj finansijskoj snazi, odgovornosti prema zaposlenima, ali i društvu, pogotovo prema mladima i životnoj sredini

Na kraju, ali ne manje važno, Srbija ima i jedan sveobuhvatan problem: smanjenje populacije, što je ključni element za bilo koga ko prodaje robu i usluge u državi. Njegovo rešavanje zahteva vreme, ali i odvažne mere. Mnoge evropske države imaju isti problem, ali one sa nižim ekonomskim standardima više osećaju posledice. Rešavanje ovog problema moguće je samo kroz izuzetno snažnu saradnju svih aktera u državi, počev od obrazovanja, pravnog i zdravstvenog sistema, medija, porodica i naravno privatnih kompanija i same države i njenih organa, kao najvažnijih stubova svake zemlje. Ja svakodnevno dajem sve od sebe da ubedim mlade da ostanu u ovoj zemlji.

 

Sledeće godine, milenijalci će činiti polovinu aktivne radne snage širom sveta. Šta DDOR čini kako bi se približio mlađim generacijama, čije navike su znatno drugačije od navika prethodnih generacija, i koje uglavnom ne razmišljaju o osiguranju?

Ovde svakako ima mnogo da se radi i mi smo u potpunosti u duhu ovog izazova. Trogodišnji plan Unipol Grupe zove se “Misija: Evolucija” i njegov slogan je “Unipol, uvek korak ispred”. DDOR i Unipol su kontinuirano posvećeni tome da što bolje prepoznaju i razumeju promenljive navike klijenata i zaposlenih i suoče se sa njima. Uticaj tih promena je ogroman, ali nemojmo da zaboravimo da među našim klijentima i zaposlenima imamo ljude različitih generacija. Takođe, moramo da se staramo i o onih drugih 50%, koji nisu milenijalci.

Dopada mi se izazov milenijalaca, jer zahteva smele transformacije. Takođe je pun iznenađenja i ne dozvoljava da samo jednostavno pratimo uobičajene trendove. Na primer, u razgovoru sa visoko obrazovanim, tehnološki iskusnim ljudima koji su zaposleni u brzorastućim IT kompanijama u Novom Sadu, saznali smo da oni pitaju svoju porodicu i prijatelje, starije i iskusnije osobe iz svog okruženja za savet o osiguranju. To znači da istovremeno moramo da se fokusiramo na mnogo generacija, a kao kompanija sa dugom tradicijom u svetu biznisa, moramo ovom tranzicijom da upravljamo na adekvatan način.

 

U kojoj meri su za klijente bitne druge pogodnosti, osim proizvoda, koje osiguravač pruža uz proizvode, npr. različite vrste pomoći?

Smatramo da je osećaj sigurnosti ključan element za klijente svih generacija i oblasti kojom se bave. U tom smislu, dobra usluga je najbitnija za sve, jer doprinosi toj sigurnosti. U našoj kompaniji često uz proizvode osiguranja dodajemo i asistenske usluge, kao i dodatna pokrića.

U Italiji, koncept ponude osiguranja pojačane dodatnim uslugama, predstavlja stub našeg strateškog plana (a to je nešto što smo razvili pre mnogo godina, u čemu smo bili pioniri). Kompanija UnipolSai osnovala je posebne, veoma posvećene kompanije za sledeće oblasti: pomoć na putovanju i pomoć u kući, klinike i firme koje pružaju zdravstvene usluge, usluge za veću bezbednost na putu, popravku automobila, nauku o prikupljanju i upravljanju podacima, itd. Takođe, nedavno smo kupili kompaniju za iznajmljivanje automobila na duži period. Te automobile, naravno, mi i osiguravamo.

DDOR i Unipol su kontinuirano posvećeni tome da što bolje prepoznaju i razumeju promenljive navike klijenata i zaposlenih i suoče se sa njima

U Srbiji će se ove promene dešavati postepeno i selektivno. To znači da ovde nećemo postupati isto kao u Italiji, već u skladu sa zahtevima i potrebama ovdašnjih klijenata, propisima i razvojem tržišta.

Postoji nešto što ovdašnjem tržištu već nudimo: osiguranje automobila od krađe, sa podrškom praćenja posredstvom GPS uređaja. Ovo sprečava krađu u skoro svim slučajevima pokušaja i rešava problem te vrste klijentima, tako da mogu da se opuste i uživaju u vožnji svojih novih i skupocenih automobila.

 

Odnedavno ste ponudili privatno zdravstveno osiguranje klijentima. Zašto ste odlučili da zakoračite u ovaj segment poslovanja?

Nedavno smo ponovo plasirali naš proizvod zdravstveno osiguranje u potpuno novoj formi. Ova vrsta osiguranja je najbrže rastući segment tržišta u Srbiji i predstavlja oblast u kojoj klijenti zaista shvataju značaj osiguranja. Nadovezujući se na Vaše prethodno pitanje, ovo je takođe proizvod koji pruža mogućnost pripajanja dodatnih usluga.

 

Za koje druge vrste proizvoda smatrate da imaju potencijal za rast i da li planirate još neke inovacije?

Potencijal za rast vidimo u skoro svim oblastima, iz jednostavnog razloga što je tržište u Srbiji, izuzetno nedovoljno razvijeno a privreda postepeno stvara bogatstvo. Po našem mišljenju, ključni aspekt je u kom obliku i posredstvom kojih kanala ponuditi proizvode, tako da budu atraktivni. Na tom polju ćemo uvesti neke inovacije.

 

Mala i srednja preduzeća čine 95% srpske privrede, ali su malo zastupljena kad je reč o kupovini polisa. Kakvo je Vaše iskustvo u poslovanju sa kompanijama – koliko kompanije osiguranje smatraju troškom umesto investicijom?

Već dugo sarađujemo sa malim i srednjim preduzećima i u našem portfelju u Srbiji imamo skoro 20.000 takvih preduzeća. Naravno, težak je zadatak razviti ispravan pristup osiguranju, jer kompanije osiguranje vide kao trošak. Međutim, kada dođe do štetnog događaja preduzeća odmah uvide značaj osiguranja. Ovo je pogotovo često u oblasti poljoprivrede. Ljudi uče kroz iskustvo, a mi smo tu da delujemo preventivno i svedemo njihove gubitke na minimum.

 

Kako drugačiji pristup i modeli prodaje mogu poboljšati prodaju osiguranja u društvu koje nije dovoljno ekonomski razvijeno, kao što je slučaj u Srbiji?

Na skoro održanoj konferenciji o osiguranju, posvećenoj temi povećanja prodaje osiguranja u postojećim ekonomskim uslovima, DDOR je predstavio rezultate anketiranja klijenata koji su već kupili jednu polisu osiguranja, a kojima smo postavili pitanje zašto se nisu odlučili da kupe još neku vrstu usluge. Oko polovina ispitanika navela je kao razlog materijalno ograničenje. Međutim, drugih 50% je reklo da smatraju da osiguravači nisu dovoljno vešti u nuđenju osiguranja potencijalnim klijentima, u objašnjavanju, obrazovanju građana i stvaranju poverenja u njihove usluge.

Dakle, “drugačiji pristup” je skup elemenata koji se ne odnose većinom na tehniku prodaje, već na širi pristup u promociji naših proizvoda.

 

Kakvo je Vaše mišljenje o budućem razvoju osiguranja, kao i mestu i ulozi kompanije DDOR osiguranje, koja je deo italijanske Unipol Grupe?

Za razvoj privrede uopšte, brzina razvoja osiguranja je u rukama osiguravača. Stoga, moramo da uložimo mnogo energije i budemo proaktivni po tom pitanju. Moramo da budemo “najbolji građani” i uzori u ekonomiji.

Cilj DDOR-a i Unipola je da bude vodeća kompanija u Srbiji – ne nužno po veličini, već po kombinaciji faktora: inovacijama, najboljoj zaštiti i najboljim uslugama za klijente, odličnoj finansijskoj snazi, odgovornosti prema zaposlenima, ali i društvu, pogotovo prema mladima i životnoj sredini.

Kako bismo ispunili našu ulogu, moramo biti uzor i veoma odgovorni. Mi pružamo sigurnost i moramo da se ponašamo drugačije. To je nešto na šta svakodnevno podsećam sebe i svoje saradnike.

Razgovarala: Vesna Lapčić

Natrag