;

Poslovanje hrvatskih osiguratelja u prvom kvartalu 2018.

Datum objave: 01.05.2018. Broj 5 | Godina 2018

Niske kamatne stope na štednju u bankama, sve bolja prodaja novih automobila, pozitivni impulsi s tržišta rada i sve veća svijest o potrebi za životnim i dopunskim vrstama osiguranja četiri su ključna faktora koja su pogurala hrvatsko tržište osiguranja samo u prvom kvartalu za sedam posto. Tržište je danas ponovno na povijesno visokim razinama premije zabilježenim prije velike gospodarske krize, a s obzirom na dodatne pozitivne signale poput provedene porezne reforme kojom je oslobođen dio osobne potrošnje i razne investicije, posebice u turističkom sektoru za očekivati je da će industrija kraj 2018. godine dočekati u debelom plusu, barem što se prikupljene premije tiče. Prvi kvartal obilježilo je i nekoliko velikih događaja: prilagođavanje GDPR direktivi što su uglavnom iznijeli IT odjeli, početak procesa za uvođenje Direktive o distribuciji osiguranja – IDD i tržišna konsolidacija. U prvom kvartalu Wiener je preuzeo Erste osiguranje, dok je Ergo osiguranje prodano slovenskoj Savi. No, vratimo se načas na brojeve kako bi ilustrirali kako je robustan bio rast u prvom kvartalu.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju ukupna prikupljena premija sve 22 osiguravajuće kuće koju posluju u Hrvatskoj iznosila je 2,77 milijardi kuna što je čak 7,28 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Pritom je prikupljena premija neživotnih osiguranja porasla 7,5 posto te je iznosila 1,89 milijardi kuna (1,76 milijardi u prvom tromjesečju 2017.), dok su životna osiguranja na krilima uplata fond polica i sve boljih rezultata prodaje dopunskog zdravstvenog porasla 6,82 na 874 milijuna kuna (818 milijuna kuna u prvom tromjesečju 2017.). U usporedbi s prvim kvartalom 2017., isto razdoblje ove godine je naprosto fantastično, a i tu priči nije kraj jer je u samo u travnju cijelo tržište podebljano za 9,27 posto više premije koja je dosegnula 3,6 milijardi kuna. Samo životna osiguranja u travnju su povukla za 11,5 posto!

Utjecaj krize u Agrokoru
Prema vrstama proizvoda, dominantan udio u ukupnoj premiji imaju životna osiguranja na koje je prvom kvartalu potrošeni 659 milijuna kuna, ili 108 milijuna kuna više nego lani – relativan je to rast od 19,76 posto. Za životnim, slijedi obvezno auto osiguranje s premijom od 517 milijuna kuna (7,89 posto više nego u prvom kvartalu prošle godine), te kasko osiguranje s 261 milijunom kuna premije što odgovara rastu od 20,4 posto. Četvrto i peto mjesto zauzimaju ostala osiguranja imovine s 245 milijuna kuna prikupljene premije što je 9,77 posto rasta te osiguranja od požara s premijom od 233 milijuna kuna, što je nepromijenjeno u odnosu na isti kvartal prošle godine. Tek na šesto mjesto dolaze životna ili rentna osiguranja kod kojih ugovaratelj snosi rizik ulaganja (fond police) s premijom od 175 milijuna kuna što odgovara padu od gotovo 22 posto. Osam posto rasta uhvatilo je zdravstveno osiguranje s premijom od 152 milijuna kuna i udjelom na tržištu od pet i pol posto. Slijedi ga osiguranje od nezgode i ostala osigurana od odgovornosti s premijama od 130 milijuna kuna. Listu deset najzastupljenijih osiguranja zatvaraju osiguranje plovila s premijom od 49 milijuna kuna (-15 posto u prvom kvartalu) te osiguranje od raznih financijskih gubitaka koje je porasla gotovo dvostruko, na 48 milijuna kuna što je posljedica neizvjesnosti koju stvara donošenje nagodbe vjerovnika u Agrokoru i svih događaja koji prate tu sagu. Osiguranje kredita istovremeno palo je za pet i pol posto, na 47 milijuna kuna. Snažno je raslo i osiguranje od troškova pravne zaštite (+19 posto) što se isto u dobroj mjeri može povezati s rizicima koji proizlaze zbog krize u Agrokoru.

Rast premije obveznog i kasko osiguranja izravno je povezan s odličnim rezultatima prodaje. U Hrvatskoj je u prva četiri mjeseca ove godine prodano 20 885 novih osobnih automobila, što je 21,7 posto ili 3729 vozila više nego u istom razdoblju prošle godine

Kako dišu lideri i izazivači na tržištu
Neupitni lider na domaćem tržištu po kriteriju bruto premije je Croatia osiguranje koje kontrolira 34,55 posto cijelog tržišta. Tvrtka koju vodi Damir Vanđelić u prvom kvartalu ukupnu je premiju povećala za 17 posto i onda sada iznosi 958 milijuna kuna. Pojedinačno, drugo mjesto drži Allianz, s 342 milijuna kuna premije i padom od dva i pol posto u prvom kvartalu. Trećina Allianzova portfelja su životna osiguranja koja su im prvom kvartalu pala za nemalih 15 posto. Jadransko, Euroherc i Agram Life zajedno zapravo drže drugo mjesto s premijom od 490 milijuna kuna. Sve tri kuće imale su vrlo dobar prvi kvartal pri čemu je Agram Life (95 milijuna kuna) rastao 21, Jadransko 13 (152 milijuna kuna), a Euroherc 23 posto (242 milijuna kuna). Idući veliki igrač je Generali s premijom od 190 milijuna kuna i rastom od 18 posto. Slijede ga Wiener koji je upisao skromnih dva posto plusa te sada ima premiju od 165 milijuna kuna te Uniqa sa 150 milijuna kuna premije i pola posto minusa. Više od sto milijuna kuna osigurateljne premije pod kontrolom imaju Triglav i Grawe. Kada se u premijske rezultate Wienera konsolidira premija Erste osiguranja od 58 osiguranja ta će kuća na listi najvećih vjerojatno prestići Generali i zasjesti, de facto na četvrto mjesto, odmah iza Croatie, društva okupljena u Agramu i Allianza.

Izazovi u 2018: liberalizacija, konkurencija, robotizacija
U Uniqa osiguranja podsjećaju kako su proteklu godinu obilježili veliki izazovi prilagodbe poslovanja mnogobrojnim regulatornim promjenama, prvenstveno u području distribucije osiguranja i zaštite osobnih podataka, ali i sve jača tržišna utakmica, nastavak liberalizacije tržišta osiguranja od automobilske odgovornosti koju prati pad premija i u ostalim vrstama osiguranja, sve u okruženju još uvijek niskih kamatnih stopa. Uniqa osiguranje je lani ostvarila premiju od 560 milijuna kuna, od čega se 64,3 posto odnosi na premiju neživotnih, a 35,7 posto na premiju životnih osiguranja. Životna osiguranja čine 28 posto portfelja Uniqe, zdravstvena osiguranja 9 posto, obvezno auto osiguranje 17 posto, ostala osiguranja motornih vozila deset posto, a osiguranja od požara i ostala osiguranja imovine šest posto. U 2018. godini očekuju daljnji rast zdravstvenog osiguranja. "U tom segmentu poslovanja imali smo prošle godine porast od čak 40 posto. Značajan porast imali smo i u imovinskim osiguranjima kao i u automobilskom kasku. U ovakvom okruženju niskih kamatnih stopa klijentima smo ponudili nove inovativne proizvode životnog osiguranja u kojima im ostavljamo mogućnost da sami biraju gdje će uložiti sredstva iz uplaćene premije ovisno o vlastitoj sklonosti prema riziku i očekivanom riziku. Unit linked proizvodi, poput našeg FidelisLife osiguranja, nude priliku za ostvarivanje većih prinosa klijentima koji su spremni preuzeti rizik ulaganja. Velik potencijal imaju i imovinska osiguranja jer veći dio imovine u Hrvatskoj još nije osiguran, a svake godine se suočavamo sa sve većim prirodnim nepogodama čije posljedice država ne može sanirati. Uskoro ćemo pokrenuti kampanju o osiguranju imovine kroz koju ćemo nastojati osvijestiti važnost osiguranja privatne i poslovne imovine i rasvijetliti neke zablude o tom području osiguranja, primjerice da je takvo osiguranje skupo, neisplativo i slično", kažu za Svijet osiguranja.

Gospodarstvo raste i zasad je stabilno
Adriana Tomić, članica Uprave Grawea rekla nam je kako je zadovoljna ostvarenim prihodima, premijom i dobiti. Naglasila je i kako im je stopa solventnosti vrlo dobra, što potvrđuje stabilnost društva. Grawe, koji je u prvom kvartalu skupio 104 milijuna kuna premije (8,17 posto više nego lani)u u portfelju ima 70 posto životnih osiguranja, dok se preostalih 30 posto najvećim dijelom odnosi na osiguranje motornih vozila.

Slijede imovinska osiguranja te osiguranja od posljedica nesretnog slučaja. Tomić nam je pojasnila kako je u prvom kvartalu ostvaren značajan porast premije kod osiguranja s jednokratnom uplatom premije koji je generiran većim brojem isteklih životnih osiguranja u promatranom razdoblju.

"Više od 40 posto korisnika po isteku ugovora o životnom osiguranju djelomično ili u potpunosti je uložilo isplaćena sredstva u novu policu životnog osiguranja, poklanjajući nam i dalje svoje povjerenje, čemu pridonosi i činjenica da smo društvo koje je svake godine od svog osnutka ostvarilo i pripisalo dobit svojim osiguranicima. Uzimajući u obzir da su sredstva po isteku osiguranja u pravilu unaprijed namijenjena ostvarivanju planiranih financijskih ciljeva, društvo je vrlo ponosno na ovaj izniman rezultat koji uvelike premašuje standarde industrije", rekla je Tomić. Dodatno, ulaganje u širenje i razvoj vlastite prodajne mreže, te jačanje suradnje s drugim prodajnim kanalima donijelo je dobre rezultate i u segmentu neživotnih osiguranja. U nastavku godine nastavljaju s provjerenom strategijom, tako da velikih zaokreta u poslovanju s njihove strane sigurno neće biti.

U usporedbi s prvim kvartalom 2017., isto razdoblje ove godine je naprosto fantastično, a i tu priči nije kraj jer je samo u travnju cijelo tržište podebljano za 9,27 posto više premije koja je dosegnula 3,6 milijardi kuna. Samo životna osiguranja u travnju su povukla za 11,5 posto!

"Poseban izazov, kako za nas tako i za cijelo tržište, bit će primjena Opće Uredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR) te nešto kasnije ove godine primjena Direktive o distribuciji osiguranja (IDD). Međutim, unatoč zahtjevnim promjenama koje nas očekuju vjerujem da ćemo se uspješno i brzo prilagoditi.

Dostupni makroekonomski pokazatelji upućuju na zaključak da se hrvatsko gospodarstvo blago oporavlja, a to se onda polako počinje osjećati i na rezultatima naše industrije.

Rezultati koje smo mi kao društvo ostvarili potvrđuju da smo se odlučili za dobru strategiju te nas ohrabruju da planove za buduće projekte i dalje držimo otvorenima i pripremamo se za njihovu skoru realizaciju’, zaključila je Tomić.

Piše: Nikola Sučec

Natrag