Porast bruto premije i povećanje ukupne dobiti rezultat su naše poslovne filozofije

Datum objave: 29.09.2021. Broj 3 | Godina 2021

Period iza nas je zasigurno jedan od najizazovnijih i najdinamičnijih u historiji ASA Osiguranja, koje naredne godine obilježava 15 godina postojanja. Uprkos općenito teškoj godini punoj poslovnih i ličnih izazova koje je sa sobom nosila globalna pandemija, ASA Osiguranje je u 2020. godini uspjelo zadržati stabilan i kontinuiran rast

Renomirani bosanskohercegovački osiguravatelj je nastavio sa kontinuiranim i stabilnim rastom ispunivši sve ciljeve koji su bili postavljeni pred najbrže rastuće osiguravajuće društvo u BiH. Tim povodom smo razgovarali sa čelnim ljudima ASA Osiguranja, Direktorom Društva i Predsjednikom Uprave Adnanom Hodžićem i Izvršnim Direktorom Arnesom Hadžiosmanovićem.

Adnan Hodžić, Predsjednik Uprave i Direktor Društva ASA Osiguranje d.d. SarajevoAdnan Hodžić, Predsjednik Uprave i Direktor Društva ASA Osiguranje d.d. Sarajevo

Kao čelni čovjek usudićemo se reći najpoznatije bosanskohercegovačke osiguravajuće kuće, možete li dati svoj osvrt na rad ASA Osiguranja u prethodnom periodu?

Hodžić: Period iza nas je zasigurno jedan od najizazovnijih i najdinamičnijih u istoriji ASA Osiguranja, koje naredne godine obilježava 15 godina postojanja. Uprkos općenito teškoj godini punoj poslovnih i ličnih izazova koje je sa sobom nosila globalna pandemija, ASA Osiguranje je u 2020. godini uspjelo zadržati stabilan i kontinuiran rast što je potvrdio i izvještaj eksternog revizora, renomiranog Deloitte-a. Porast bruto premije za 17,43%, odnosno 38.084.118 KM policirane premije u prethodnoj godini, nije došao sam od sebe nego je rezultat naše poslovne filozofije koju temeljimo na vrijednostima kao što su kvalitet, brzina, inovativnost i odgovornost. Individualan pristup svakoj polici i svakom odštetnom zahtjevu je uslovljen fleksibilnošću da se brzo prilagodimo potrebama klijenata i na taj način uspostavimo povjerenje koje smatramo od presudne važnosti za uspješnu saradnju.

Impresivan rezultat u teškom poslovnom periodu za cijelokupnu privrednu djelatnost se sigurno odrazio i na segment šteta. Obzirom da je ASA Osiguranje sa ponosom isticala laskavu titulu „Šampion u brzini isplate šteta”, interesuje nas je li i dalje to slučaj?

Hadžiosmanović: Porast premije koju smo kao društvo realizovali u 2020. godini je podrazumjevalo i značajno povećanje broja odštetnih zahtjeva, međutim naša posvećenost svakoj izdatoj polici uz visoki stepen ažurnosti u isplati šteta su dvije glavne karakteristike poslovanja našeg društva, po čemu je ASA Osiguranje široko poznato na tržištu osiguranja. Isplaćena vrijednost šteta je u 2020. godini iznosila 16.967.198 KM i sa 98,51% obrađenih i isplaćenih šteta, ASA Osiguranje je i dalje neprikosnoveni lider u brzini isplate šteta.

Sami ste naveli da ASA Osiguranje naredne godine obilježava 15. obljetnicu. Tržište osiguranja u Bosni i Hercegovini karakterizira velika konkurentnost kao i određen stepen volatilnosti. Gotovo 15 godina uspješnog rada i kontinuiranog rasta po svim parametrima su odlike kojim se ne mogu pohvaliti ni mnogo stariji osiguravatelji koji posluju na tržištu BiH. Kako komentarišete Vaš tržišni uspijeh?

Hodžić: Kao domaće društvo istinski vjerujemo da najbolje prepoznajemo potrebe naših građana i tako isporučujemo superiorno iskustvo u osiguranju kroz ponudu kompletne palete proizvoda neživotnog osiguranja. Rast premije, opreznost u ulaganju te efikasno i racionalno poslovanje su bili ključni faktor za naš poslovni uspjeh. Pored toga, efikasno investiranje i razvoj vlastite poslovne mreže koja danas broji skoro 90 prodajnih mjesta, primarno koncentrisanih oko važnijih poslovnih i administrativnih centara kao što su Sarajevo, Tuzla, Mostar, Banja Luka, Bihać, Zenica, Brčko, Travnik, Goražde, Prijedor, Doboj, Bijeljina i Trebinje, su dodatno doprinjeli ostvarenom rezultatu. Realizovanu dobit reinvestiramo u domaće poslovno okruženje jer kao domaća kompanija svjesni smo važnosti ulaganja u sredinu u kojoj živimo i djelujemo i bez čijeg razvoja ne možemo računati ni na vlastiti rast. Ostvareni rezultat jasno govori o ispravnosti poslovnog modela kojeg primjenjujemo u ASA Osiguranju i o visokom stepenu ekspertize koju posjedujemo.

Arnes Hadžiosmanović, član Uprave i Izvršni Direktor Društva ASA Osiguranje d.d. Sarajevo

Možete li nam ovom prilikom reći i nešto o tekućem poslovanju te planovima u narednom periodu?

Hadžiosmanović: Razvoj novih i atraktivnih proizvoda koje je pratilo unapređenje i digitalizacija poslovnih procesa je rezultiralo ostvarivanjem poslovnih ciljeva i rastom broja klijenata i u tekućoj 2021. godini. Za prvih 6 mjeseci 2021 premijski smo uspjeli policirati 23.089.933 KM, što je jasan indikator da se pozitivan trend poslovanja nastavlja te da će i 2021. godina biti još jedna u nizu vrlo uspješnih poslovnih godina u ASA Osiguranju. Svakako, naši rezultati ne bi bili mogući bez naših kolegica i kolega, uposlenika našeg društva. Upošljavamo preko 200 osoba većinom mladog i visokostručnog osoblja bez čije predanosti i timskog rada ASA Osiguranje ne bi bilo najbrže rastuće osiguravajuće društvo u Bosni i Hercegovini. Visoki stepen zalaganja, posvećenosti i stručnosti, koji je odlika svih naših uposlenih je naročito došao do izražaja u izazovnom periodu globalne pandemije i bez čije požrtvovanosti sigurno ne bi imali ovako uspješan period iza nas u poslovnom smislu. Stoga smo mi u Upravi društva pokrenuli projekat #Odmori387, putem kojeg je svim uposlenicima upriličen produženi vikend u jednom od partnerskih hotela u Banja Luci, Bihaću, Vitezu-Čardacima, Mostaru i Sarajevu. Na taj način smo pored već ranije iskazane brige o našim uposlenicima, napravili dodatni iskorak u dijeljenju uspjeha sa zajednicom u kojoj djelujemo.

Uprkos općenito teškoj godini punoj poslovnih i ličnih izazova koje je sa sobom nosila globalna pandemija, ASA Osiguranje je u 2020. godini uspjelo zadržati stabilan i kontinuiran rast

Hodžić: Veliko nam je zadovoljstvo što također nastavljamo sa širenjem naše mreže tehničkih pregleda. Uvažavajući trend rasta korisnika naših usluga i u tom segmentu poslovanja, izlazimo u susret zahtjevima rastućeg tržišta. ASA Osiguranje je u prethodnom periodu putem milionskih investicija realizovalo nekoliko projekata izgradnje stanica tehničkih pregleda sa savremnom pratećom opremom koja zadovoljava vrhunske standarde u ovoj oblasti, a kojim će upravljati stručno osoblje ASA Assistance, sestrinske firme ASA Osiguranja. ASA Assistance je u 2021. godini bogatija za 3 nove i moderno opremljene stanice tehničkih pregleda i sada raspolaže sa ukupno 18 vrhunsko opremljenih stanica. Svakako uz tehničke preglede korisnici usluga će imati na raspolaganju i sve usluge ASA Osiguranja, tako da na jednom mjestu mogu dobiti potpunu uslugu registracije i osiguranja vozila kao i ugovoriti ostale usluge iz palete naših proizvoda. Sigurni smo da će u periodu koji je ispred nas ASA Osiguranje dodatno učvrstiti svoju poziciju i dalje biti pouzdan partner i prvi izbor kod osiguranja vozila, osoba i imovine.

Natrag