Poplava u Njemačkoj: “Industrija osiguranja učinit će sve da pragmatično i učinkovito pomogne”

Datum objave: 20.07.2021.

Dramatične posljedice poplava u velikim dijelovima Njemačke sugeriraju da će šteta biti ogromna. Industrija osiguranja radi punom parom kako bi se štete mogle brzo i jednostavno obraditi.

REUTERS | Wolfgang Rattay

Uništene kuće, ruševine na ulici, blato u podrumu: Njemačka se bori s posljedicama oluje, mnogi se ljudi još uvijek vode kao nestali, a opskrba pitkom vodom ponegdje je zakazala. “Strašne posljedice jake kiše i poplava u velikim dijelovima Njemačke duboko su me dirnule, šokantne su”, kaže Jörg Asmussen, generalni direktor Njemačkog udruženja osiguranja (GDV).

„Moje su misli s onima koji su pogođeni; s onima koji su izgubili rođake i prijatelje i onima koji se boje za svoju kuću i svoje stvari. Industrija osiguranja učinit će sve da pomogne pragmatično i učinkovito. Osiguravajuća društva imaju takozvane akumulacijske planove – procese dokazane u krizi. Osoblje će biti premješteno, procesi pojednostavljeni, vanjsko osoblje bit će imenovano iz vlastite mreže: tako da se šteta naših kupaca može riješiti brzo i jednostavno”. 

Postaje očito da bi ova godina, s olujama, poplavama, jakom kišom i tučom, mogla postati jedna od onih s najviše šteta od 2013. godine. “Već u lipnju je jaka kiša i tuča prouzročila procijenjeni osigurani gubitak od 1,7 milijardi eura”, kaže Asmussen. “Vjerojatno ćemo ovaj tjedan imati trenutnu procjenu gubitka.”

Klimatske promjene koje danas vidimo nisu rezultat trenutnih emisija: one su nasljeđe prošlosti. Osim zaštite klime, moramo se stoga baviti i zaštitom od posljedica klimatskih promjena. Kako jaka kiša i oluja s tučom sve više ugrožavaju imovinu, planiranje zgrada i građevinski propisi moraju se prilagoditi – danas. Što kasnije započnemo s tim, veća će biti ekonomska šteta u budućnosti. Jednom kad se posljedice dogode, prekasno je. Za većinu razvojnih planova odlučeno je u vrijeme kada još uvijek nije bilo dostupno mnogo znanstvenih saznanja o ekstremnim vremenskim uvjetima i klimatskim promjenama. Industrija osiguranja stoga poziva na preispitivanje: “Na mnogim se mjestima prilagodba na klimatske promjene zanemaruje”, rekao je generalni direktor GDV-a.

U poplavnim ravnicama i dalje se gradi,  a ulaganja u preventivne mjere gomilaju se na općinskoj razini. “Ovdje je važno promijeniti smjer, inače će se pokrenuti spirala daljnjih katastrofa i sve veće štete, koja će samo postati skupa i u jednom trenutku nedostupna.”

Bez edukacije nema svijesti o riziku

Edukacija i prevencija su ključne kako bi se buduća šteta održala u granicama i kako bi se danas i u budućnosti mogle osigurati prirodne opasnosti. Osiguratelji čine sve što je moguće kako bi ljude obavijestili o opasnostima od ekstremnih vremenskih događaja. Kao i u drugim zemljama, Njemačka mora objediniti postojeće informacije o prirodnim opasnostima i učiniti ih dostupnima javnosti u jedinstvenom mrežnom sustavu. Osiguratelji stoga pozivaju na nacionalni portal za prirodnu opasnost s popratnim informativnim kampanjama.

“Želio bih zahvaliti svim spasiocima na licu mjesta, od kojih neki riskiraju vlastiti život i pokušavaju situaciju kontrolirati”, rekao je generalni direktor GDV-a. “Moja zahvala također ide svim zaposlenicima njemačkih osiguratelja koji su suočeni s velikim izazovima.” 

Natrag