Polovica svih potrošača i malih poduzeća nema osiguranje od prirodnih katastrofa, dok više od dvije trećine malih i srednjih poduzeća nema osiguranje od cyber rizika

Datum objave: 20.01.2023.

Europska agencija za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) objavila je svoje Izvješće o potrošačkim trendovima za 2022. u kojem ispituje financijsko zdravlje potrošača i malih poduzeća kroz njihovu upotrebu proizvoda osiguranja i mirovinske štednje.

Nalazi izvješća potkrijepljeni su rezultatima brze ankete Eurobarometra koju je naručila EIOPA i drugi relevantni izvori. EIOPA-ino izvješće o potrošačkim trendovima otkriva da je pristup pristupačnim osiguranjima i mirovinskim proizvodima usklađenim s potrebama potrošača i dalje nizak: kao što je pokazalo istraživanje Eurobarometra, više od trećine europskih potrošača ne posjeduje nikakve štedne proizvode, a više od polovice njih zabrinuto je da ne bi imao dovoljno novca za lagodan život u mirovini.

Dok se čini da je pristup proizvodima osiguranja rašireniji, proizvodi obveznog osiguranja motornih vozila i kućanstva čine veliki udio u svim osiguranjima, dok se ostale kategorije rijetko koriste. Sve lošiji makroekonomski krajolik i nagli porast inflacije vrše pritisak na potrošače koji bi mogli odgoditi kupnju potrebnog osiguranja, propustiti redovite uplate premija ili obustaviti dobrovoljne doprinose u mirovinske programe.

Anketa pokazuje da su zabrinutost priuštivosti i proračunska ograničenja već glavni razlozi koji sprječavaju potrošače i male tvrtke da kupe novo osiguranje ili obnove postojeće police. Viša inflacija od očekivane također ima negativan učinak na stvarne povrate za potrošače, smanjujući njihov budući raspoloživi dohodak. U tom kontekstu, dizajn proizvoda i procesi distribucije usmjereni na potrošače mogu pomoći u poboljšanju financijskog zdravlja potrošača.

Iako se u izvješću bilježe pozitivni pomaci u tom pogledu u Europi, i dalje postoje slučajevi lošeg dizajna proizvoda i zabrinutosti u vezi s vrijednošću za novac određenih jedinica povezanih proizvoda. Nastavak digitalizacije sektora osiguranja i mirovinskog osiguranja također dovodi do šireg pristupa proizvodima i uslugama osiguranja i mirovinskog osiguranja, jeftinijoj isporuci i poboljšanim cijenama. Međutim, trendovi digitalizacije zahtijevaju pažljivo praćenje zbog kibernetičkih rizika i mogućih diskriminirajućih praksi određivanja cijena.

Podaci korišteni za izvješće otkrivaju snažan porast prodaje proizvoda sa značajkama održivosti posljednjih godina. S obzirom na sve veću potražnju potrošača za ovom vrstom proizvoda, važno je osigurati da tvrdnje o održivosti ne dovode u zabludu ili nisu potkrijepljene. Neka nacionalna nadležna tijela (NCA) već su izvijestila da su na svojim tržištima pronašla dokaze o greenwashingu, a 58 % NCA-ova koji su odgovorili reklo je da planiraju provesti nadzorne aktivnosti za rješavanje Greenwashinga.

Izvješće također naglašava postojanje praznina u osiguranju i mirovinama – uključujući rodnu razliku u pristupu osiguranju i mirovinskim proizvodima. Polovica svih potrošača i malih poduzeća nema osiguranje od prirodnih katastrofa, dok više od dvije trećine malih i srednjih poduzeća nema osiguranje od cyber rizika. Sve veća učestalost sistemskih događaja kao što su pandemije, ekstremni vremenski događaji i kibernetički napadi mogu učiniti politike koje pokrivaju nedostupnima ili nedostupnima.

Visoke cijene i stroži uvjeti isključenja riskiraju da potrošači i mala poduzeća budu manje zaštićeni i više izloženi gubicima.

Petra Hielkema, predsjednica EIOPA-e rekla je: “Tijekom proteklih godina kreatori politika, regulatori i pružatelji usluga nastojali su osigurati da financijske usluge pridonose financijskom blagostanju potrošača i poduzeća, pomažući im da podmire neočekivane troškove osiguranja i štede za mirovinu kroz dobro osmišljene mirovinske proizvode. Unatoč određenom napretku, zabrinutosti ostaju, a njihovo rješavanje postalo je još važnije u svjetlu nedavnih šokova. Unutar naših sektora, trenutna kriza troškova života mora se promatrati kao poziv donositeljima odluka duž vrijednosnog lanca da riješe poznate probleme rješenjima usmjerenim na potrošače i tako ublaže pritisak na ljude i vlasnike malih tvrtki koji jedva spajaju kraj s krajem upoznati.”

Natrag