Polovica korisnika društvenih medija – žrtve prijevara u online kupnji

Datum objave: 24.11.2022.

Iako su mnoge internetske trgovine legitimne, prevaranti često iskorištavaju anonimnu prirodu interneta kako bi iskorištavali žrtve koje ništa ne sumnjaju postavljanjem lažnih. A s porastom e-trgovine na društvenim mrežama, prijevare u kupnji se sve češće događaju na društvenim platformama.

Iako su mnoge internetske trgovine legitimne, prevaranti često iskorištavaju anonimnu prirodu interneta kako bi iskorištavali žrtve koje ništa ne sumnjaju postavljanjem lažnih. A s porastom e-trgovine na društvenim mrežama, prijevare u kupnji se sve češće događaju na društvenim platformama.

Prema podacima koje je iznio tim Atlas VPN-a, 47% korisnika društvenih medija već je postalo žrtvama prijevara u online kupnji. Društvene mreže nude jednostavan i jeftin način za postavljanje lažnih internetskih trgovina. Uz pomoć oglasa na društvenim mrežama, ove prijevare mogu doprijeti do milijuna potrošača diljem svijeta.

Brojke se temelje na online anketi GoodFirms s 560 korisnika društvenih medija. Istraživanje je provedeno od 1. do 8. lipnja 2022. godine.

Prijevare s phishing vezama i darovnim karticama također su česte sheme prijevara koje na kraju koštaju korisnike društvenih medija novca ili njihovih podataka. Zapravo, 37% ispitanika izjavilo je da su žrtve svake vrste prijevare.

U prijevarama s vezama za krađu identiteta, kibernetički kriminalci šalju zlonamjerne URL-ove potencijalnim žrtvama putem društvenih medija osmišljenih za krađu osobnih podataka ili zarazu žrtvinog uređaja zlonamjernim softverom. U međuvremenu, sheme darovnih kartica uključuju kibernetičke kriminalce koji nude lažne darovne kartice u zamjenu za novac ili osobne podatke.

Osim toga, više od 33% anketiranih korisnika društvenih medija izjavilo je da su bili žrtve prijevara za pomoć. U prijevarama s pomoći, kibernetički kriminalci se pretvaraju da su poznanici svojih potencijalnih žrtava koje su slučajno u hitnoj situaciji. Kako bi pomogli u rješavanju hitne situacije, traže novac. Prevaranti se također mogu lažno predstavljati kao dobrotvorne organizacije i tražiti donacije.

Sljedeće su prijevare pri zapošljavanju, pri čemu je 30% korisnika namamljeno jednom. Kada je riječ o prijevarama s poslovima, prevaranti objavljuju lažne oglase za posao i šalju lažne e-poruke za zapošljavanje u nadi da će ukrasti podatke žrtve ili mogu ponuditi svojim žrtvama lažne poslove uz naknadu.

Ciljane reklamne prijevare zauzimaju peto mjesto na listi. Ukupno 27% anketiranih korisnika društvenih medija patilo je od takvih shema prijevare. Prijevare s ciljanim oglašavanjem uključuju prevarante koji postavljaju oglase na društvenim medijima koji vode do web stranica koje se predstavljaju kao lažne internetske trgovine ili zahtijevaju od korisnika da unesu osobne podatke, koji se potom kradu.

Ostale prijevare na koje korisnici društvenih medija često padaju uključuju prijevare s kloniranim i hakiranim računima (23%), prijevare s ulaganjima (17%), prijevare s lutrijom (13%), lažno predstavljanje s prijevarama s lažnim računima (13%), prijevare s kvizovima i anketama (7% ), romantične prijevare (7%) i prijevare s lažnim ulaznicama (2%).

Iako se tehnike prijevare na društvenim mrežama mogu razlikovati, krajnji je cilj obično isti. Prevaranti se nadaju osvojiti žrtvin novac, osobne podatke ili oboje.

Kako se zaštititi prilikom online kupovine

S obzirom da su Crni petak i Cyber ​​ponedjeljak iza ugla, pripremili smo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da budete sigurni kada kupujete na mreži.

  • Izbjegavajte ponude koje su previše dobre da bi bile istinite. Dobre ponude postoje. Međutim, ako se proizvod ili usluga reklamira po nevjerojatno niskoj cijeni i čini se predobro da bi bilo istinito, vjerojatno se radi o prijevari.
  • Provjerite web stranicu ili profil. Bez obzira radi li se o stvarnoj web stranici ili profilu na društvenoj mreži, odvojite vrijeme da je pregledate. Djeluje li profesionalno ili izgleda nemarno? Pravopisne pogreške, loš dizajn, neispravne veze, nedostatak podataka za kontakt, uvjeta pružanja usluge ili drugih bitnih informacija mogu ukazivati ​​na to da je web mjesto prijevara. Ako se radi o profilu na društvenim mrežama, dodatno potražite datum njegovog kreiranja jer postoji veća vjerojatnost da će prijevarni računi biti kreirani nedavno.
  • Provjerite URL web stranice. Potražite web stranice koje počinju s “https” umjesto “http”. To znači da je stranica zaštićena pomoću SSL certifikata (s označava sigurno). Stranica bi također trebala imati ikonu lokota u adresnoj traci.
  • Pročitajte recenzije. Ako internetska trgovina postoji, vjerojatno je netko već pokušao kupovati na njoj. Potražite recenzije bivših klijenata o online trgovini. Negativne kritike očito su loša vijest. Međutim, nikakvi pregledi također ne bi trebali predstavljati crvenu zastavu.
  • Ne koristite javni Wi-Fi za online kupnju. Većina javnih Wi-Fi mreža nema osnovne sigurnosne mjere i kibernetički kriminalci im mogu lako pristupiti. Ipak, ako odlučite obaviti kupnju dok ste na javnom Wi-Fiju, svakako koristite VPN. Virtualna privatna mreža poput Atlas VPN-a šifrira vaš promet tako da ga nitko ne može presresti i ukrasti vaše podatke.
  • Kupujte kod poznatih marki. Kupnja u renomiranim i poznatim robnim markama jednostavan je način da izbjegnete kupovne prijevare. Čak i tada provjerite URL-ove web-mjesta da vidite razlikuju li se malo. Prevaranti često koriste podjednake domene kako bi prevarili žrtve da misle da kupuju na legitimnom mjestu.
  • Nemojte klikati na poveznice ili slike u promotivnim e-porukama. Ili bilo koju drugu e-poštu, što se toga tiče. Prevaranti se često koriste tehnikama krađe identiteta gdje u nadi kopiraju e-poštu i web stranice trgovaca
Natrag