;

Polica dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja na dar štićenicama Sigurne kuće u Beogradu

Datum objave: 05.11.2019.

Na sjednici Savjeta za rodnu ravnopravnost, održanoj 1. studenog u Skupštini grada Beograda, potpisan je Protokol o saradnji između Kompanije „Dunav osiguranje“ i Sigurne kuće, kojim će sve štićenice koje borave u ovoj instituciji u studenom, njih 32, u narednih godinu dana imati besplatno, kolektivno dobrovolјno zdravstveno osiguranje.

Predsjednica Savjeta za rodnu ravnopravnost Irena Vujović istakla je da je potpisivanje protokola rezultat poziva Savjeta za rodnu ravnopravnost svim društveno odgovornim kompanijama na suradnju i pomoć ženama kojima je ta pomoć najpotrebnija.

„Dunav osiguranje” je u proteklom periodu bila jedna od kompanija koja je i zapošlјavala žene iz Sigurne kuće, a danas je potpisan Protokol o besplatnom zdravstvenom osiguranju za sve štićenice Sigurne kuće. Studeni je mesec kada se trudimo provesti i niz drugih aktivnosti koje su važne za ravnopravnost žena, te se tako, pored borbe za sprječavanje nasilјa nad ženama, borimo i za ekonomsko osnaživanje žena na teritoriju Beograda. U narednom periodu održat ćemo nekoliko tribina na tu temu kako bismo ohrabrili žene da se uklјuče u sve sfere društvenog života. Trudimo se da bude što više besplatnih sadržaja i projekata za žene kako bismo ih dodatno osnažili i kako bi one na taj način postale konkurentnije na tržištu rada, kazala je Irena Vujović, podsetivši da se 25. studenog obilježava i Međunarodni dan borbe protiv nasilјa nad ženama, kada će štićenicama Sigurne kuće na svečan način biti uručene besplatne police zdravstvenog osiguranja.

Članica Izvršnog odbora kompanije „Dunav osiguranje” Ivana Soković podsjetila je na kontinuiranu suradnju sa Savjetom za rodnu ravnopravnost i Sigurnom kućom i naglasila da su dvije žene do sada u Kompaniji stekle životnu sigurnost, a da je treća u procesu edukacije.
Ovoga puta za sve štićenice Sigurne kuće osigurali smo dobrovoljno zdravstveno osiguranje. Pored izvan bolničkog liječenja, za koje se nadamo da im neće biti potrebno, osigurali smo za njih i kompletan sistematski pregled. Time im želimo pokazati da trebaju voditi računa o sebi i svom zdravlјu, a naša kompanija bit će tu da im pomogne da svoja prava ostvare na najbolјi mogući način, kazala je Soković.

Irena Stanojević iz Sigurne kuće zahvalila je Gradu Beogradu i „Dunav osiguranju” na podršci i ukazala na to da postupak Kompanije „Dunav“ mnogo znači ženama iz Sigurne kuće.
Bez ekonomskog osnaživanja, teško je očekivati da žene opstanu same, naročito ako imaju decu. Briga o zdravlјu nije ništa manje bitna. Ona znači i promjenu percepcije o sebi, jer te žene dolaze bez ideje da su one bitne i značajne, što za posljedicu ima zapostavlјanje vlastitog zdravlјa. Zato nam ova pomoć „Dunav osiguranja” puno znači. To će doprinijeti da žene iz kruga nasilјa izađu osnažene i u budućnosti, imajući bolјe mišlјenje o sebi, ostvaruju bolјe partnerske odnose, istaknula je Irena Stanojević.

Tijekom sjednice, članice Savjeta za rodnu radnu ravnopravnost razgovarale su i o aktivnostima povodom obilježavanja predstojećeg Međunarodnog dana borbe protiv nasilјa nad ženama, te održavanju tribina i predavanja kojim će se ukazati na potrebu društva da u svakom trenutku reagira na nasilјe u obitelji.
Potpisivanju Protokola su prisustvovale zamjenica predsjednice Savjeta za rodnu ravnopravnost Nataša Stanisavlјević, načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić, članica Gradskog vijeća Elena Bilić, tajnica za informiranje Mirjana Pavičić i druge članice ovog savjeta.

Natrag