„Phishing“ računalna prijevara- SMS poruka o paketu

Datum objave: 28.03.2024.

Prije nekoliko dana zaprimljena je prijava oštećene osobe koja na mobitel zaprimili SMS poruku s nepoznatog broja da je njen paket stigao u skladište, ali da se ne može isporučiti zbog nepotpune adrese i od nje je zatraženo da klikom na dostavljeni link potvrdi svoju adresu, te da unese aktivacijski kod. Nakon što je napravila traženo, zaprimila je SMS kojom je potvrđena kupnja i utvrdila je da je njen račun terećen za 1540€. U tijeku je istraživanje.

Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Prevencija/plakat SafetyNet.jpg

„Phishing“ (engl. fishing – pecanje) je pojam kojeg je u današnje vrijeme većina građana imala prilike negdje čuti i vjerojatno da je da mnogi znaju što on znači, no ipak neki građani jošđ uvijek ne prepznaju situacije koje se odnose upravo na tu radnju.

U većini kaznenih djela Računalne prijevare cyber kriminalci koristili su upravo phishing kao predradnju za počinjenje kaznenog djela a to je u pravilu krađa novca i krađa identiteta.

Jeste li zaprimili poziv, SMS, email, oglas, koji od vas traži da odate svoje osobne podatke kao:
ime i prezime,
datum rođenja,
adresu stanovanja,
OIB,
mjesto zaposlenja,
broj računa u banci,
broj bankovne kartice,
CVC broj,
datum isteka važenja kartice,
jednokratne autorizacijske kodove,
presliku osobne iskaznice
video/fotografiju selfie,
odnosno da neke ili sve te podatke upišete na web stranicu do koje dođete tako da kliknete na link u poruci/emailu?

Ako ste imali takvo iskustvo, bili ste žrtva phishinga ili pokušaja phisinga. Cyber kriminalci su vrlo vješti u zlouporabi takvih podataka i kada dođu do njih vrlo brzo će ih brzo iskoristiti da ukradu sav novac s bankovnog računa te da otvore nove bankovne račune odnosno račune u virtualnim bankama na internetu i mjenjačnicama za kripto-valute koje će koristiti za prelijevanje ukradenog novca odnosno za pranje novca.

Tijekom 2023. god. Policijska uprava splitsko-dalmatinska evidentirala je ukupno 227 kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka, od kojih 213 kaznenih djela jesu Računalne prijevare. Također, u 2023 god. PU splitsko-dalmatinska zabilježila je 55 slučajeva neovlaštenih transakcija po bankovnim računima i kreditnim karticama naših građana koje su obavljene podacima koje su počinitelji stekli phishingom, a ukupna šteta počinjena takvim kaznenim djelima iznosi preko 123.000,00 €!

Informirajte se, budite oprezni, me poklanjajte povjerenje i osobne podatke bilo kome…

Natrag
Novo
izdanje!
godina XXI
broj 2/2024
*izdanje za Hrvatsku i Sloveniju.