Panel Hanza HUB-a: Digitalizacija je prilika za povećanje našeg izvoza

Datum objave: 15.10.2020.

Komentirajući započetu digitalizaciju hrvatske ekonomije, izvršni direktor Infobipa skrenuo je pozornost na dva tijeka digitalizacije gospodarstva

Kako piše Jutarnji list do kraja mandata Vlada planira u potpunosti digitalizirati procese u javnoj upravi, najavio je na panelu o digitalizaciji kao odgovor na izazove epidemije covida-19, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić. Uz Gršića i moderatora rasprave, glavnog urednika gospodarstva Hanza Medije Marka Biočine, u panelu su sudjelovali ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, izvršni direktor Infobipa Silvio Kutić i predsjednik Uprave Croatije osiguranja Davor Tomašković.

Predsjednik Uprave Croatije osiguranja Davor Tomašković ilustrirao je prelazak poslovanja našeg najvećeg osiguravatelja na digitalno poslovanje na primjeru novog brenda kompanije Laqo.

“Riječ je o prvom potpuno digitaliziranom osiguranju u Hrvatskoj. Da nismo mi napravili taj iskorak, a smatramo kako je to nekako bila i naša obveza prema tržištu na kojem smo najveći, učinio bi to netko drugi, neka strana kompanija”, kazao je Tomašković, istaknuvši kako je Croatia osiguranje dio tradicionalne, konzervativne industrije, koja možda ne obiluje brojnim inovacijama kao neki drugi sektori gospodarstva. Najavio je kako će CO u digitalizaciju svog poslovanja uložiti 200 milijuna kuna te sa svojim digitaliziranim proizvodima pokušati napraviti prodor i na inozemna tržišta.

Komentirajući započetu digitalizaciju hrvatske ekonomije, izvršni direktor Infobipa Silvio Kutić skrenuo je pozornost na, kako je kazao, dva tijeka digitalizacije gospodarstva.

“U prvom redu, digitalizacija u radu svake tvrtke donosi digitalizaciju procesa unutar tvrtke, a u drugom tijeku tvrtke se digitaliziraju kako bi svome korisniku donijele bržu, bolju i učinkovitiju uslugu”, naveo je Kutić.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić skrenuo je, među ostalim, pozornost na odluku Europske unije da se 20 posto poticaja i potpora u nastupajućem sedmogodišnjem financijskom razdoblju Europske unije investira u digitalnu transformaciju.

“Kao ministar gospodarstva, ali i kao ekonomist, u digitalizaciji vidim priliku za povećanje našeg izvoza”, ustvrdio je ministar Ćorić.

Odgovarajući na upit moderatora Biočine, u čemu Hrvatska zaostaje za drugim zemljama u digitalizaciji poslovanja, Silvio Kutić, napomenuvši kako Infobip posluje u 53 zemlje na svim kontinentima, polazi od razlika između trendova na tržištima SAD-a i Europe.

“Tržište SAD-a je dalje odmaklo u digitalnoj transformaciji od europskog, dio kojeg je i Hrvatska”, ocijenio je Kutić, dodavši kako je, kad su u pitanju obrazovanje i kvaliteta našeg inženjerskog znanja u IT sektoru, Hrvatska ukorak s najrazvijenijim zemljama svijeta, kao i kada je riječ o digitaliziranosti financijskog sektora.

Silvio Kutić izrazio je uvjerenje kako će se digitalna transformacija sigurno dogoditi, samo je, kaže, pitanje tempa kojim će se taj proces odvijati.

“Mislim da nitko ne želi trošiti tri sata na administrativne procedure, a država u digitalnoj transformaciji može aktivno djelovati prema građanima”, ustvrdio je Kutić.

Natrag