Pandemija COVID-19 pomiče prioritete ulaganja

Datum objave: 26.10.2020.

Unatoč izbijanju COVID-19 i ekonomskom padu pandemije, ukupna ulaganja u InsurTech u prvoj polovici 2020. godine čine se snažnima kao i prošle godine kada su ta sredstva dosegla rekordne razine.

InsurTech financiranje ostaje robusno, ali koncentrirano na one koji jačaju virtualni angažman kupaca i operativnu učinkovitost. Iznos novca uloženog u InsurTech tijekom prve polovice 2020. godine ostao je izuzetno snažan i iznosio je gotovo 2,2 milijarde dolara, unatoč ekonomskim padovima i općoj neizvjesnosti potaknutom izbijanjem COVID-19 , prema podacima koje je prikupio Venture Scanner, a analizirao ih je Deloitteov centar za financijske usluge.

Međutim, iako podaci Venture Scannera pokazuju da se čini da je sektor u dobrom smjeru kako bi generirao barem drugu najveću količinu novca prikupljenog u bilo kojoj određenoj godini, top 10 InsurTechova dobilo je lavovski dio raspoloživog kapitala, a ostatak zajednice InsurTecha natjecao se za oko trećinu ukupnih uloženih sredstava.

Većina InsurTecha mogla bi se boriti za prikupljanje dodatnih krugova financiranja. Prioritet će vjerojatno imati oni koji se bave najhitnijim izazovima digitalizacije i operativne učinkovitosti s kojima se suočavaju osiguratelji koji se užurbano prilagođavaju postpandemijskom svijetu, kako interno tako i eksterno. U svakom slučaju, čini se da je brzina najvažnija.

“Osiguratelji žele za tri mjeseca digitalizacije postići ono za što su mislili da će trebati tri godine”, rekao je jedan izvršni direktor investicijske tvrtke sa sjedištem u Londonu s kojim je Deloitte razgovarao, pozivajući se na hitnost stvorenu gotovo preko noći prelaskom na daljinski rad, kao i brzu virtualizacija sudjelovanja kupaca u prodaji i potraživanjima. Brojni su čelnici unutar osiguravajućih organizacija koji su se opirali racionalizaciji rada i automatizaciji sustava i procesa, primijetio je jedan izvršni direktor VC-a sa sjedištem u SAD-u, sada razmišlja o tome. 

Unatoč masovnom porastu nezaposlenosti, padu na negativni BDP i nestabilnim tržištima kapitala, čini se da su ukupna ulaganja industrije InsurTech robusna kao i uvijek.

Pročitajte rezultate istraživanja!

Natrag