Ovogodišnji rezultati „Dunava“ nadmašili rekordne iz 2019. godine

Datum objave: 26.11.2020.

Kompanija je i pored pandemije virusa u prvih devet meseci ove godine nadmašila rezultate poslovanja u 2019, koji su za ‘Dunav osiguranje’ bili rekordni. S udjelom od 27 posto zadržali smo lidersku poziciju na srpskom tržištu osiguranja, rekla je Ivana Soković, predsednica Izvršnog odbora (IO) Kompanije „Dunav osiguranje“.

Srpski dani osiguranja ove godine drugačiji su i po načinu organizacije i po temi koja se primarno nametnula. Simboličan naziv tog skupa „Prijatelji, kako ste?“ potvrđuje da je pojava koronavirusa, pored zdravstvenih problema, donijela i nove izazove u poslovanju, u Srbiji i u svijetu. Značaj naše djelatnosti još više dolazi do izražaja upravo u kriznim vremenima, kada police osiguranja trebaju osigurati stabilnost poslovanja privrede i sigurnost fizičkih osoba ukoliko im se dogode štete, istaknula je u izjavi Tanjugu Ivana Soković, predsednica Izvršnog odbora (IO) Kompanije „Dunav osiguranje“ i predsjednica Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije (UOS), povodom održavanja Četvrtih srpskih dana osiguranja.

Lider na srpskom tržištu

Govoreći o utjecaju pandemije na poslovanje i aktivnosti Kompanije „Dunav osiguranje”, predsjednica IO je rekla:
„Kompanija je i pored pandemije virusa u prvih devet meseci ove godine nadmašila rezultate poslovanja u 2019, koji su za ‘Dunav osiguranje’ bili rekordni. S udjelom od 27 posto zadržali smo lidersku poziciju na srpskom tržištu osiguranja.
Bruto premija osiguranja Kompanije ‘Dunav’ u prvih devet meseci 2020. godine iznosi 21,86 milijardi dinara i za skoro sedam posto je viša nego u istom periodu prošle godine. U uvjetima u kojima je tržište životnog osiguranja raslo samo dva  posto, premija životnih osiguranja Kompanije bilheži rast od čak 16 posto. Rast premije neživotnih osiguranja ‘Dunava’ iznosi 6 posto, što takođe nadmašuje rast tržišta neživotnih osiguranja koji iznosi nešto više od 2 posto.
Najveći rast premije ‘Dunav’ je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježio u osiguranju imovine, čak 36 posto. Osiguranici su uvidjeli i značaj dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, što je u istom periodu doprinijelo rastu premije od 30 posto. Potom slijedi auto-kasko osiguranje motornih vozila s rastom premije većim od 12 posto”, ističe Ivana Soković, predsjednica IO Kompanije „Dunav osiguranje“.

Osiguranici u fokusu

„Pružanje usluga osiguranja prilagodili smo potrebama građana u novonastalim okolnostima. Ponudu nekih vrsta osiguranja učinili smo dostupnom posredstvom web stranice, online aplikacija i Kontakt centra Kompanije. Naglasila bih da naše polise životnog osiguranja pružaju osiguranicima pokriće i za Covid 19. Građanima Srbije prvi smo ponudili i police putnih osiguranja za cijeli svijet koje, pored standardnih rizika, pokrivaju i rizik od koronavirusa. Kreirali smo i specijalne ponude za najstarije sugrađane. Dostavljamo police na kućne adrese osiguranika. Omogućili smo i zaključivanje polica i prijavu šteta online, kao i putem Kontakt centra. Nije izostala ni naša podrška zdravstvenom sistemu Republike Srbije u borbi s pandemijom. Naše napore uočili su i klijenti, pa ni rezultati nisu izostali“, pojašnjava Ivana Soković.
Kompanija „Dunav osiguranje“, kao i tvrtke koje posluju u njenom sastavu, među prvima su donirale sredstva Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

„Dunav” ponovo među TOP 10 osiguratelja jugoistočne Europe

Na listi TOP 100 osiguratelja jugoistočne Europe, Kompanija „Dunav osiguranje“ najbolje je rangirana srpska osiguravajuća kuća, s bruto fakturiranom premijom od 242,3 milijuna eura, što ju je pozicioniralo na deseto mesto u 2019. godini. Na istoj listi „Dunav“ je zabilježio skok s osmog na šesto mesto i po neto dobiti, koja je dostigla 25,6 milijuna eura, što je bio rast od 192 posto u odnosu na 2018. godinu.

Natrag