Ove smo godine usredotočeni na jačanje svog otiska na hrvatskom tržištu

Datum objave: 30.09.2020. Broj 3 | Godina 2020

Izvor nam je donio portfelj iz segmenta poslovanja neživotnih osigura­nja, omogućujući nam da se fokusiramo na segmente od našeg strateškog interesa, daljnje osnaživanje naše prodajne mreže i odnose s našim partnerima. Zaključi­vanje akvizicije usred lockdowna bilo je jedno novo i izazovno iskustvo, ali uspjeli smo ostvariti svoje planove. Sada smo posvećeni akviziciji hrvatske podružnice AS-a koja je u posljednjoj fazi finalizacije procesa započetog u Sloveni­ji. Ova druga po redu akvizicija dodatno će osnažiti naše sposobnosti u segmen­tima osiguranja motornih vozila i život­nih osiguranja

Mario Carini pridružio se Generaliju 2003. godine, a prije no što je imenovan za glavnog izvršnog direktora i predsjednika Upravnog odbora Generali osiguranja d.d. u Hrvatskoj, radio je kao voditelj Globalnog korporativnog i komercijalnog poslovanja i reosiguranja Generali CEE Holdinga u Pragu, nadležnom za Austriju, srednjoistočnu Europu i Rusiju. Također, od 2013. do 2019. godine bio je član Uprav­nog odbora GP Reinsurance EAD u Sofiji.

Novi ste glavni izvršni direktor i predsjednik Upravnog odbora Generali osiguranja d.d. u Hrvatskoj gotovo godinu dana. Prvi mjeseci vašeg mandata nesumnjivo su bili vrlo turbulentni zbog izazova s kojima se industrija osiguranja, ali i cijeli svijet, suočila tijekom pojave i razvoja pandemije bolesti COVID-19. Koliko su se planovi Generali osiguranja morali promijeniti zbog novih uvjeta? U kojoj je mjeri pandemija utjecala na poslovanje u prvoj polovici 2020. godine?

Bio je to intenzivan početak. Od mog imenovanja u prosincu 2019. bavili smo se brojnim izazovima, uključujući: COVID-19, potres u Zagrebu, dvije akvizicije, promjena kriterija u vezi s naknadama štete i tekuće preslagivanje rukovoditeljskog tima. U tom smo kontekstu i dalje predani ispunjavanju naših prioriteta, točnije integraciji portfelja Izvora i AS-a, snažnom fokusu na profitabilan rast, ubrzanju našeg digitalnog programa zajedno s revizijom naših procesa i restrukturiranjem organizacije naše kompanije.

Pandemija bolesti COVID-19 dosad je utjecala na poslovanje, ali i na organizaciju našeg rada. Iz gledišta poslovanja definitivno smo primijetili da su određene kategorije poslovnih linija više pogođene, u smislu premijskog razvoja, posebice osiguranje otplate kredita i životno osiguranje; općenito smo uočili kako je pandemija pomaknula tražena osiguranja više prema zaštiti, stupu naše industrije i strategije naše Grupe. Iz financijskog gledišta, u brojkama iz prvih šest mjeseci možemo vidjeti posljedice proljetnog lockdowna, međutim učinci pandemije u gospodarskom smislu nastavit će se kroz srednjoročno razdoblje. Nakon ljetne turističke sezone – ključnog segmenta za hrvatsko gospodarstvo – koja je zabilježila slabiji priljev turista nego lani, ali opet bolje rezultate od nekih proljetnih prognoza, ova će jesen biti osobito važna.

Što se tiče organizacije našeg rada, pandemija je ubrzala uvođenje smart workinga što se posebno odnosi na naše administrativne funkcije i zapravo je nešto s čim Generali osiguranje nije dosad bilo dobro upoznato. U tom pogledu, vrlo sam ponosan na činjenicu da je naš tim uspio vrlo brzo odgovoriti na takav iznenadni šok, zapravo preko noći, a također i vrlo glatko iz operativne perspektive. Prioritet nam je bila i ostala sigurnost naših kolega, klijenata i partnera. Sada, nekoliko mjeseci kasnije, mogu reći da će značajna primjena smart workinga postati trajna značajka načina kako radimo. Unatoč tome što naše kolege provode manje vremena zajedno u uredu, njihova međusobna suradnja i odnosi s partnerima i klijentima u mnogim su se slučajevima poboljšali tijekom rada na daljinu.

U Generaliju ste od 2003. godine. Prije preuzimanja dužnosti u Hrvatskoj bili ste voditelj Globalnog korporativnog i komercijalnog poslovanja i reosiguranja Generali CEE Holdinga u Pragu, nadležnom za Austriju, srednjoistočnu Europu i Rusiju. Kako se vaša današnja funkcija razlikuje od prijašnje?

Moja prethodna funkcija bila je na regionalnoj razini usredotočena na važno i uzbudljivo područje osiguranja, korporativno i komercijalno poslovanje i reosiguranje u segmentu neživotnih osiguranja, koje je posljednjih godina doživjelo značajne promjene. U tom sam kontekstu imao privilegiju izravno sudjelovati u inicijativama koje se na razini Grupe bave transverzalnim i međudisciplinarnim temama kao što su upravljanje portfeljem proizvoda u vezi s prirodnim katastrofama, održivost i osigurateljne potrebe malih i srednjih poduzeća. Regionalna odgovornost znači da sam imao priliku promatrati i analizirati rješenja iz svijeta osiguranja koja se upotrebljavaju na različitim tržištima i koja mogu poslužiti kao nadahnuće za hrvatsko tržište. Moja trenutna funkcija voditelja Generali osiguranja u Hrvatskoj daje mi puno veće odgovornosti, kao i mogućnost djelovanja na širem rasponu distribucijskih kanala i linija osiguranja.

Bez obzira na COVID-19, digitalizacija je osnovni prioritet za industriju osiguranja, a trenutna pandemija dodatno je ubrzala potrebu za restrukturiranjem i pojednostavljenjem ključnih procesa u tom smjeru

Također me približava i stavlja u izravan kontakt s partnerima i klijentima, a u tom su odnosu na mojoj prethodnoj funkciji više posredovale naše lokalne poslovne jedinice. To mi omogućuje da iz prve ruke primim i brzo podijelim sa svojim timom dragocjene povratne informacije o tome gdje i kako možemo poboljšati svoje procese i ponuđenu vrijednost. Na osobnijoj noti: na prethodnom sam poslu običavao mnogo letjeti po regiji, dok sada provodim više vremena u automobilu jer posjećujem lokalne urede širom zemlje.

Pandemija je donijela i nešto pozitivno – prisilila je mnoge osiguravatelje na digitalizaciju. Što je Generali osiguranje učinilo kako bi se digitalno približilo svojim klijentima? Imate li još kakvih planova u tom pogledu?

Bez obzira na COVID-19 digitalizacija je osnovni prioritet za industriju osiguranja, a trenutna pandemija dodatno je ubrzala potrebu za restrukturiranjem i pojednostavljenjem ključnih procesa u tom smjeru. Ovdje, u Generali osiguranju, brzo smo poduzeli određene radnje kako bismo se prilagodili “novom normalnom”, primjerice pojednostavili smo dio naših procesa u području osiguranja motornih vozila i povećali upotrebu elektroničkog potpisa gdje god je to bilo moguće s regulatornog stajališta. Dodatno k tome, provodimo niz projekata s ciljem modernizacije našeg operativnog krajolika i digitalnih sposobnosti, posebice u segmentima prodaje i obrade šteta gdje su naši timovi u neposrednom kontaktu s klijentima i partnerima. Volim upotrebljavati pojam “phygital” koji dobro izražava našu potrebu da našoj velikoj distribucijskoj mreži rasprostranjenoj širom Hrvatske – našoj najvažnijoj vrijednosti i izvoru ponosa – pružimo najsuvremenije digitalne alate za podršku. Radi se o složenom putovanju u koje unosimo veliku strast i predanost. Među ključnim područjima u kojima pandemija može dodatno ubrzati digitalnu transformaciju hrvatskog tržišta vjerujem da je vrijedno navesti i elektronička plaćanja – radi daljnjeg smanjenja gotovinskih transakcija – kao i elektroničke potpise na tržišnoj razini. Što se tiče potonjeg primjera, pozdravljam trenutnu raspravu o ovoj temi u pogledu životnih osiguranja na razini tržišta.

Ulaganje u ljude presudno je za uspješno poslovanje svakog poduzeća, a osiguravajuća društva nisu iznimka. Koliko pažnje posvećujete obrazovanju svojih zaposlenika u Hrvatskoj?

Veliki sam pobornik kontinuiranog obrazovanja, posebno u vrijeme kada znanje vrlo brzo zastarijeva u svjetlu brzih promjena tržišta i tehnološkog razvoja. Budući da sam dio svog obrazovanja za upravljačke funkcije završio radeći, vjerujem da bi što je više kolega moguće trebalo imati priliku pohađati seminare i radionice. Generali posvećuje veliku pažnju obrazovanju, a pandemija bolesti COVID-19 ubrzala je razvoj prilika za učenje na daljinu i tako pospješila sudjelovanje, kao i smanjenje putnih troškova koji su često prepreka za značajnije sudjelovanje u obrazovanju.

U tom je smislu Generali u Hrvatskoj usredotočen na stručno usavršavanje, ali i prekvalifikaciju svih svojih zaposlenika. Vrlo smo ponosni na našu obrazovnu platformu koja nudi iste mogućnosti virtualnog obrazovanja zaposlenicima u Hrvatskoj i širom Grupe, bez obzira na njihovu poziciju.

Za naše smo menadžere uveli program koji ih upoznaje s glavnim načelima vodstva Generalija. Također ulažemo u razvoj budućih menadžera kroz naš mentorski program s posebnim naglaskom na promicanju različitosti i uključivanja.

Generali se u ovim teškim vremenima pokazao kao društveno odgovorno poduzeće. Donirali ste više od milijun kuna Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a također i paket osiguranja COVID-19 liječnicima i medicinskim sestrama u javno zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj u kojima se provodi liječenje pacijenata oboljelih od COVIDA-19 i koji direktno sudjeluju u njihovom liječenju. Možete li nam dati više informacija o tim inicijativama?

Proteklo razdoblje imalo je nemjerljiv utjecaj na živote ljudi i poduzeća širom svijeta. Stoga je Generali Grupa osnovala Izvanredni međunarodni fond vrijedan 100 milijuna eura s ciljem suočavanja s izvanrednim situacijama uzrokovanim pandemijom bolesti COVID-19. Sredstvima se upravlja centralno, a lokalne poslovne jedinice zadužene su za prepoznavanje najprikladnijih inicijativa za lokalnu podršku i isporuku sredstava usklađujući se s Grupom. U Hrvatskoj smo se usredotočili na dvije stvari.

S jedne strane, budući da je tijekom lockdowna došlo do potresa koji se dogodio nedugo nakon početka pandemije bolesti COVID-19 u ožujku, željeli smo podržati nacionalne napore i ciljati središnju ustanovu koja bi usmjerila donacije na najdjelotvorniji način. U stvari, umjesto da rascjepkamo sredstva, odlučili smo ih donirati Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kao vodećoj javnozdravstvenoj ustanovi u zemlji. Još sam se više uvjerio u našu odluku nakon što sam imao priliku osobno se susresti s gospodinom Capakom u njihovoj zgradi koja je pretrpjela oštećenja u potresu.

Također smo se pridružili inicijativi pružanja paketa osiguranja COVID-19 liječnicima i medicinskim sestrama koja se provodi i u drugim državama u regiji (npr. Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji). Udruživanjem s kolegama iz regije radi pružanja donacije usmjerili smo svoja tehnička znanja na specifični segment stručnjaka koji doprinose sigurnosti, skrbi i zaštiti svih nas. Posebno sam ponosan na ovu inicijativu koja više od riječi iskazuje predanost industrije osiguranja u pružanju podrške društvu kada je to potrebno.

Generali osiguranje je prethodno pokrenulo inicijativu korporativnog volontiranja The Human Safety Net koja je u Hrvatskoj zaživjela krajem prošle godine u suradnji s Centrom za podršku roditeljstvu “Rastimo zajedno” s ciljem stvaranja jednakih životnih mogućnosti za djecu iz ranjivih obitelji. Ispričajte nam malo o ovoj inicijativi.

Naše je poslovanje usmjereno na ljude i kao osiguravatelj osjećamo odgovornost zaštititi i poboljšati život ljudi. The Human Safety Net je globalni pokret koji promiče jednake životne prilike za djecu koja odrastaju u osjetljivim okruženjima. Također je prilika za poticanje korporativnog volontiranja, čime sam se i sam nekoć bavio te smo vidjeli sjajan odaziv naših kolega širom Hrvatske koji su se pridružili volontiranju. S našim partnerom Centrom za podršku roditeljstvu “Rastimo zajedno” pomažemo roditeljima koji su izloženi nepovoljnim okolnostima koje otežavaju razvoj njihove djece. Roditeljima nudimo mogućnost susreta, razmjene informacija, znanja i iskustava s drugim obiteljima uz vodstvo timova stručnjaka i podršku naših ljudi u ulozi volontera. Roditelje se potiče na međusobnu podršku, stjecanje samopouzdanja i vještina kako bi zadovoljili razvojne potrebe svoje djece. Program “Rastimo zajedno i mi!” dopunjen je događajima u lokalnim zajednicama te obrazovnim i rekreativnim izletima koji djeci predškolskog uzrasta iz lošijih društveno-gospodarskih okružja omogućuju da iskuse iste stvari i prilike kao i djeca iz boljih društveno-gospodarskih sredina, a roditeljima da primijene svoje roditeljske vještine u praktičnim situacijama tijekom radionice. Tako smo u gotovo godinu dana sudjelovanja u programu obuhvatili nekoliko stotina ranjivih obitelji. Kako se program morao izvoditi u skladu s epidemiološkim mjerama, podržali smo našeg partnera i njegove napore u digitalizaciji radionica čije je održavanje od velike važnosti za korisnike programa u ovo nesigurno vrijeme. The Human Safety Net naš je odgovor na neke od glavnih društvenih i demografskih izazova koji utječu na zajednice u kojima radimo i proširuje našu misiju izvan okvira našeg svakodnevnog osiguravateljnog poslovanja na najranjivije članove našeg društva.

U proljeće ove godine dovršili ste akviziciju portfelja Izvor osiguranja čime je dovršen postupak započet u listopadu 2019. Što točno preuzimanje tog portfelja znači za Generali osiguranje?

Ove smo godine usredotočeni na jačanje svog otiska na hrvatskom tržištu, što je konzistentno s onim što radimo u ostatku regije. Izvor nam je donio portfelj iz segmenta poslovanja neživotnih osiguranja, omogućujući nam da se fokusiramo na segmente od našeg strateškog interesa, daljnje osnaživanje naše prodajne mreže i odnose s našim partnerima. Zaključivanje akvizicije usred lockdowna bilo je jedno novo i izazovno iskustvo, ali uspjeli smo ostvariti svoje planove. Članovi našeg tima ulažu značajan napor kako bi osigurali što skladnije spajanje te smo zadovoljni s napretkom provedbe.

Sada smo posvećeni akviziciji hrvatske podružnice AS-a koja je u posljednjoj fazi finalizacije procesa započetog u Sloveniji. Ova druga po redu akvizicija dodatno će osnažiti naše sposobnosti u segmentima osiguranja motornih vozila i životnih osiguranja.

Kako ste se navikli na život u Hrvatskoj? Što vam se najviše sviđa u Hrvatskoj? Je li vam jezik problematičan? Stranci obično kažu da je hrvatski prilično težak za naučiti pa kako stojite po tom pitanju?

Moja supruga i ja uživamo u Zagrebu koji smo zapravo imali priliku detaljno istražiti tijekom lockdowna kada nismo mogli napustiti grad. Oboje uživamo u njegovom zelenilu i kvaliteti života. Hrvatska je zapravo puno raznolikija nego što stranci obično misle pa uživam u istraživanju različitih regija, posjetima prodajnim uredima i razgovorima s našim ljudima. Nakon 12 godina provedenih u Pragu govorim češki jezik što mi pomaže razumjeti ponešto hrvatskog, međutim pohađam tečaj kako bih ga pravilno naučio.

Razgovarala: Nataša Gajski Kovačić

Natrag