Ovako izgleda ubrzana digitalna transformacija

Datum objave: 09.09.2020.

Po prvi puta u povijesti poduzetničke organizacije dokazuju da je na digitalno moguće prijeći za nekoliko tjedana, umjesto godina. Što se promijenilo? Odgovor smo mi.

Piše: Zeo Solomon, osnivač i glavni direktor strategije za Avenue Code, vodeća softverske konzultantske tvrtke cjelovitih rješenja za digitalnu evoluciju

Kad se američko gospodarstvo urušilo 2008. godine, većina poduzeća odgovorila je digitalnim prijenosom. Jednostavno, automatizacija je značila uštedu troškova. Od 2008. do 2013., maloprodajne tvrtke Fortune 100 udružile su se s Avenue Codeom u izradi pionirskih rješenja za e-trgovinu koja su poslužila kao model za globalnu digitalnu transformaciju.

Od 2014. do 2017. godine Europa i Latinska Amerika krenule su digitalnim putem, počevši od e-trgovine, dok su u SAD-u FinTech i drugi počeli slijediti njihov primjer. Od 2018. do 2019. godine, korisnici, poput automobilske industrije ili industrije gospodarenja otpadom, započeli su vlastite verzije digitalnih transformacija, automatizirajući procese kako bi ostali konkurentni.
Zahvaljujući tehnološkim poboljšanjima i boljem vodstvu, ua digitalne transformacije za koje su poduzećima trebale dvije do pet godina u 2008. trebalo je samo godinu ili dvije u 2019. godini.

COVID-19: Digitalno ili smrt

Tada je došla 2020. i preko noći svijet se našao zabarikadiran u kućama. Digitalni trendovi koji su imali poslovnu vrijednost u prošlosti postali su neophodni za održivost tržišta. Rad na daljinu postao je obvezan. Online služba za korisnike postala je imperativ. Oblak je postao presudan.
U maloprodaji je internetska prodaja porasla za 76 posto. U obrazovanju je pogođeno preko 1,5 milijardi učenika što je rezultiralo globalnim pomicanjem prema e-učenju, a neki pružatelji učenja u samo dva sata raspoređuju preko 100 000 poslužitelja u oblaku. U zdravstvenom sektoru, 10,1 milijun korisnika su primali zdravstvene usluge od sredine ožujka do početka srpnja. Ukratko, tvrtke su se suočile s izazovom – okrenite se digitalnom ili umrite.

I svijet je prošao test. Sada timovi postaju digitalni za 4-8 tjedana i rade od kuće, ne samo s usporedivom učinkovitošću, već s poboljšanom učinkovitošću.
Digitalna transformacija nekada je započinjala s tehnološkim odjelima i polako se prožimala u cjelokupno poslovanje. Sada su poslovne jedinice te koje zahtijevaju digitalne reforme. Danas digitaliziramo cijeli tok vrijednosti odjednom. Prije smo se po jedan tim prilagođavali. Sada se čitave organizacije natječu za brzu prilagodbu. Prešli smo od uvjeravanja financijskih odjela da je digitalno vrijedna investicija do financiranja pokretanja digitalne transformacije.

Novo normalno: digitalna DNA

Što se promijenilo što je omogućilo ubrzanu digitalnu transformaciju? Odgovor smo mi. COVID-19 nas je natjerao da budemo otvoreni za promjene jer nam promjene daju put naprijed. Sada znamo da je digitalna transformacija odgovor i zahtijevamo brzu digitalnu pretvorbu jer znamo da je to moguće.

Natrag