;

Ova zima skupo će stajati njemačke osiguratelje

Datum objave: 22.02.2010.

Ova bi zima Nijemce mogla skupo stajati. Zavodi za zdravstveno osiguranje računaju na dodatne izdatke u iznosu od nekoliko desetaka milijuna eura, a društva za osiguranja automobila sa 230 milijuna eura.

Njemačke savezne zemlje i savezna vlada procjenjuju da će ove godine morati izdvojiti znatna sredstva za popravak ulica. Mnogo je poduzetnika koji su zbog oštre zime zabilježili minus u poslovanju. Prema riječima Jörga Krämera iz Commerzbanke, najveći gubici zabilježeni su u građevinarstvu i transportnim poduzećima, piše Deutsche Welle.

Noima i onih koji su profitirali. Jedan od takvih primjera je tvrtka K+Z koje se bavi prodajom šljunka i soli za posipavanje cesta. Ono je u proteklih osam tjedana prodalo dvostruko više soli nego što je to bio slučaj za cijelu godinu. Uz to, cijena soli bila je znatno viša.

Nesreće zbog poledica također su jedan od uzroka velikih izdataka. Zdravstveno osiguranje KKH-Allianze navodi podatak da je u siječnju 2010. bilo dvostruko više lomova kostiju nego u siječnju prošle godine. Druga zdravstvena osiguranja navode podatak da u prvom kvartalu godine računaju i sa 2000 dodatnih ozljeda, uz uobičajenih 20.000. Svaki dulji boravak u bolnici osobe koja je zbog zime doživjela nesreću u prosjeku stoji oko 4000 eura. Složeniji prijelomi kostiju iznose i do 15.000 eura. Sve u svemu, još nitko pouzdano ne zna koliko će ova zima Nijemce sveukupno stajati jer bolnice i nadalje, svakodnevno prijavljuju nove slučajeve nesreća.

Zima je sa sobom donijela i veći broj prometnih nesreća. „GDV“, krovno udruženje njemačkih osiguravajućih društva, procjenjuje da se dogodilo 55.000 prometnih nesreća više nego što je uobičajeno, što bi osiguravajuća društva moglo dodatno stajati 230 milijuna eura. Ni njemačke ulice nisu ostale imune na niske temperature, snijeg i led. Stručnjaci smatraju da je 30 do 40 posto ulica oštećeno. Ministri prometa njemačkih saveznih zemalja oprezni su kad je riječ o procjeni troškova popravaka jer još ne znaju što se krije ispod leda, kojeg još ima na ulicama.

Njemačka savezna država Hessen u prvim procjenama navodi troškove u iznosu od oko 27,5 milijuna eura. Savezna država Rheinland-Pfalz najavila je osnivanje specijalnog programa za saniranje šteta nastalih zbog zime s oko 12 milijuna eura.

Natrag