Otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Datum objave: 20.06.2024.

Guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić, u središtu Zagreba, na Europskom trgu, u zgradi Ban centra, svečano otvorio je Moneterru ̶ Muzej novca Hrvatske narodne banke.

Uz guvernera Vujčića govor je, u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade, održao i Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade. Otvorenju muzeja prisustvovalo je više od dvjesto uzvanika iz ekonomskoga, znanstvenoga, obrazovnoga, kulturnoga, političkoga, diplomatskoga, financijskoga i poslovnog života Hrvatske.

“Danas se Hrvatska narodna banka pridružuje brojnim središnjim bankama koje u svom sastavu imaju muzeje novca, odnosno posjetiteljske ili informativne centre. U njihovim prostorima izlažu numizmatičke zbirke i povijesnu građu te se koriste različitim tehnikama približavanja tema povezanih s novcem, bankarstvom i monetarnom politikom širokoj javnosti. U europodručju sve se nacionalne središnje banke, kao i Europska središnja banka, obraćaju građanima i na taj način. Hrvatska narodna banka dosad nije imala prostor takve namjene, no već je dulje vrijeme, u cilju širenja financijske pismenosti, pojačavala brojne informativne i edukativne aktivnosti za građane. Samo u 2023. godini u prostorima HNB-a održali smo predavanja i radionice za više od 10 tisuća učenika, studenata i ostalih posjetitelja. Imali smo i Dan otvorenih vrata, tijekom kojega je HNB posjetilo više od 1100 građana. Našu mobilnu izložbu Euro na kotačima, koju smo krajem 2022. organizirali u okviru informativne kampanje za uvođenje eura, posjetilo je gotovo 28 tisuća posjetitelja. Sva ta iskustva pokazala su nam da građani Hrvatske svih dobi imaju izražen interes za teme kojima se bavimo, od otkrivanja krivotvorina preko zaštite potrošača u bankama do vođenja monetarne politike i uvođenja digitalnih valuta. Ideja Moneterre (zemlje novca) jest približiti građanima novac i njegovu ulogu u stalnome izložbenom prostoru. Novac postoji u svim povijesnim razdobljima i neovisno o društvenim, gospodarskim i političkim okolnostima i jednako funkcionira u različitim materijalnim pojavnim oblicima, ali i bez ikakvoga pojavnog oblika, kao digitalni zapis. Novac se zasniva na povjerenju svih nas u zajedničku ideju i, kad ono postoji, novac omogućuje razvoj zajednica i porast njihova blagostanja. Moneterra nije muzej u standardnom značenju te riječi, već mjesto ponajprije namijenjeno jednostavnom, suvremenom i poticajnom informiranju i podučavanju o povijesti novca, bankarstvu te glavnim zadaćama središnjih banaka. U oblikovanju Moneterre nastojali smo ove teme sagledati iz kuta građanina i dati mu upravo ona objašnjenja koja su mu važna i korisna. Želim vam da se u ovom prostoru, u ovoj Zemlji novca, osjećate ugodno i dobrodošlo te da uživate u radosti otkrivanja povijesti, sadašnjosti i budućnost novca, bankarstva i središnjeg bankarstva”, rekao je u svom svečanom govoru guverner HNB-a, otvarajući Moneterru.

Sandra Švaljek, zamjenica guvernera, tom je prilikom naglasila da će Moneterra biti mjesto gdje će posjetitelji saznati priču o novcu, njegovoj povijesti, upotrebi i ulozi u našim životima. “Uz izloške, videosadržaje, istraživanje i igre moći će se na jednostavan, suvremen i poticajan način informirati o novcu, bankarstvu, osobnim financijama, monetarnoj politici te ulozi i zadaćama središnjih banaka. Vjerujemo da će posjetitelji bolje moći prihvatiti informacije koje prenosimo izložbom – bez obzira na to je li riječ o osobnim financijama odnosno o tome kako ulažemo ili trošimo, ili o funkcioniranju banaka, odnosno zadacima i načinu djelovanja središnjih banaka ̶ ako im se protumači zašto je svijet financija za njih relevantan te koje im prednosti i koristi nudi. Moneterra, zemlja novca, ime je dobila spajanjem dviju riječi od kojih moneta predstavlja novac, a terra zemlju. Tako je nastala Moneterra ̶ Muzej novca Hrvatske narodne banke, sa željom da bude edukacijski centar za sve građane i građanke i za sve generacije”, poručila je zamjenica guvernera, dodajući kako će ulaz za posjetitelje Moneterre biti besplatan.

U cilju realizacije projekta Moneterre, HNB je kao javni naručitelj proveo otvoreni postupak javne nabave za nabavu radova, opreme i usluga. Po završetku toga postupka, na koju se javila jedna zajednica ponuditelja i u potpunosti ispunila zadane uvjete, HNB je početkom prosinca 2023. sklopio ugovor s odabranom zajednicom ponuditelja.

Troškovi za cjelokupan predmet nabave uspostave informacijsko-edukacijskog centra iznose 3.704.172,00 eura bez PDV-a. U te troškove uključena je i usluga redovnog održavanja Moneterre u trajanju od tri godine od preuzimanja i produženi jamstveni rok u trajanju od dvije godine po proteku usluga redovnog održavanja.

Natrag
Novo
izdanje!
godina XXI
broj 2/2024
*izdanje za Hrvatsku i Sloveniju.