Otvoren Deloitteov natječaj 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija Srednje Europe za 2024. godinu

Datum objave: 07.06.2024.

Deloitte je upravo pokrenuo svoje godišnje natjecanje „50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija Srednje Europe". Ovo renomirano regionalno natjecanje održava se već 25. godinu za redom, a rangira najbrže rastuće kompanije u tehnološkom sektoru te pruža etabliranim i novim tehnološkim kompanijama platformu za predstavljanje svoje vodeće pozicije u tehnološkoj industriji.

Katarina Pavlović, Deloitte

Deloitte je i ove godine objavio otvaranje postupka prijava za uvrštenje na rang-listu 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija Srednje Europe. Ovaj prestižni regionalni natječaj Deloitte provodi već 25. godina, a uključuje najbrže rastuće tehnološke kompanije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke Republike, Estonije, Hrvatske, Kosova, Latvije, Litve, Mađarske, Moldavije, Poljske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije i Srbije. Ove godine Ukrajina se prvi put pridružuje natječaju.
Google Cloud je i ove godine službeni regionalni tehnološki partner natječaja.

„Ovaj natječaj nam već godinama pruža uvid u stalno rastuće tržište tehnoloških kompanija. Nevjerojatan rast koji primjećujemo, zajedno s inovativnim rješenjima i poduzetničkim duhom, obilježja su svake od kompanija koje sudjeluju u natječaju. Oduševljeni smo što se organizacije koje sudjeluju u programu vraćaju u narednim izdanjima, jednako toliko cijenimo i kompanije koje se prvi put pridružuju ovom događaju. Ovogodišnje izdanje je posebno, ne samo zbog 25. obljetnice programa, već i zato što će po prvi put sudjelovati i kompanije iz Ukrajine.“ rekao je Natko Sertić, glavni partner u Deloitteovu Odjelu za poreze.

Više o Deloitteovom natječaju

Deloitteov Fast 50 program u Srednjoj Europi rangira 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija, bilo da se radi o javnom ili privatnom vlasništvu. Rangiranje se provodi na temelju prosječnog rasta koji je pojedina kompanija ostvarila u periodu od 4 godine. U obzir ulaze sve kompanije koje posluju u sljedećim (ili srodnim) industrijama: komunikacije, tehnologije zaštite okoliša, „fintech“, „hardware“, zdravstvo, farmaceutska industrija, mediji i industrija zabave te „software“. Za potrebe formiranja ljestvice za 2024. godinu, Deloitte će analizirati prihode koje su prijavljene kompanije ostvarile od 2020. do 2023. godine.

Natjecanje obuhvaća četiri kategorije:
Glavna kategorija: 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija Srednje Europe (Fast 50)
Kompanije koje se žele natjecati u kategoriji 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija moraju ispuniti sljedeće kriterije:
• najmanje 4 godine poslovanja – osnovane 31. prosinca 2019. godine ili prije tog datuma
• godišnji prihodi u iznosu od najmanje 50.000 eura u 2020., 2021. i 2022. godini te 100.000 eura u 2023. godini
• poslovno sjedište u državi Srednje Europe (Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj, Češkoj Republici, Estoniji, Hrvatskoj, Kosovu, Latviji, Litvi, Mađarskoj, Moldaviji, Poljskoj, Rumunjskoj, Sjevernoj Makedoniji, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Ukrajini)

Kompanije u usponu (Companies to Watch)

Kategorija Companies to Watch obuhvaća i rangira mlade kompanije s brzim rastom koje još ne ispunjavaju kriterije za prijavu na glavno natjecanje i posluju manje od četiri godine. Najbolji se rangiraju na osnovu prosječnog rasta prihoda ostvarenih tijekom posljednje tri godine.

Kompanije koje se natječu u ovoj kategoriji moraju ispunjavati sljedeće kriterije:
• najmanje 3 godine poslovanja – osnovane 31. prosinca 2020. godine ili prije tog datuma
• godišnji prihod od najmanje 10.000 eura u 2021. i 2022. godini i minimum 30.000 eura u 2023. godini
• poslovno sjedište u državi Srednje Europe (Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj, Češkoj Republici, Estoniji, Hrvatskoj, Kosovu, Latviji, Litvi, Mađarskoj, Moldaviji, Poljskoj, Rumunjskoj, Sjevernoj Makedoniji, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Ukrajini)
• razvoj ili izrada vlastitih tehnologija odnosno znatan iznos kapitala utrošen na istraživanje i razvoj
• vlasnička struktura koja ne podrazumijeva ovisna društva u većinskom vlasništvu strateških subjekata.

Zvijezde pozitivnog utjecaja (Impact Star)

I ove ćemo godine u natjecanje ponovno uključiti kategoriju Zvijezde pozitivnog utjecaja. Zainteresirani za prijavu u toj kategoriji trebaju ispuniti dodatni upitnik. Zvijezde pozitivnog utjecaja posebna je kategorija u kojoj se priznaju kompanije koje uspješno povezuju izvrsne proizvode/usluge s pozitivnim učinkom u barem jednom od sljedećih područja: društvo, poslovanje, inovativnost, okoliš i raznolikost.

Zainteresirani za prijavu u kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja moraju imati proizvod i/ili uslugu s utjecajem na sljedećim područjima:
• utjecaj na području poslovanja, okoliša i društva
• raznolikost među zaposlenicima i/ili članovima uprave
• jedinstven razvoj imovine i/ili usluga.

Osim toga, kompanije iz te kategorije moraju:
• imati proizvod i/ili uslugu koja ima utjecaj na jedno od gore navedenih područja
• imati poslovno sjedište u državi Srednje Europe.

CE Tech Rocketship! – posebno priznanje

Riječ je o posebnom priznanju Google Clouda i Deloittea u kojem zajednički timovi ocjenjuju tehnologije prijavljenih kompanija i nagrađuju one s najvećim poslovnim potencijalom. Za nagradu se mogu natjecati sve kompanije koje su se prijavile na natječaj u glavnoj kategoriji, Fast 50 i u kategoriji Companies to Watch.

„Očekujem da će se hrvatske kompanije, kao i prethodnih godina, aktivno uključiti u natječaj te ponovno postići zapažene uspjehe u glavnoj kategoriji, isto kao i mlade perspektivne kompanije u kategoriji Companies to Watch. Također, s razlogom očekujemo da će neke kompanije koje su se plasirale prošle godine ponoviti taj uspjeh i ove godine, budući da su nastavile rasti istim tempom.“ dodala je Katarina Pavlović, direktorica u Odjelu za poreze i voditeljica Technology Fast 50 inicijative u Hrvatskoj.

Više o prijavi

Formular za prijavu, kriteriji za prijavu i sve informacije o natječaju nalaze se na sljedećoj poveznici: https://www2.deloitte.com/ce/en/pages/about-deloitte/topics/technology-fast-50.html.
Prijaviti se možete do 31. kolovoza 2024. godine. Rezultati s poretkom bit će objavljeni 14. studenoga 2024. godine.

Natrag