Osiguratelji usko surađuju sa školama kako bi im pomogli u upravljanju rizikom od požara

Datum objave: 10.09.2020.

Na osnovu istraživanja osiguratelja Zurich Municipal pokrenuta je inicijativa da prskalice protiv požara postanu obvezne u školama u Engleskoj.

Prema novom istraživanju osiguratelja Zurich Municipal, škole u Engleskoj su gotovo u dvostrukom riziku da će stradati od požara od ostalih vrsta komercijalnih zgrada.
Podaci FireSafety-Schools-20 uzeti su iz 26.800 škola u Engleskoj, a analiza je pokazala da je prosječni rizik od požara gotovo udvostručen u odnosu na većinu ostalih nestambenih zgrada. To je zbog niza razloga, smatra Zurich Municipal:

  1. Dvije trećine škola nemaju odgovarajuće fiksne mjere zaštite od požara (npr. prskalice)
  2. Četvrtina je ocijenjena ocjenom “loše” za otkrivanje požara
  3. Redovito je prisustvo opreme za kuhanje
  4. Neispravni uređaji, neispravna struja i podmetanje požara glavni su uzroci
  5. Veličine zgrada (smatra se da su veće i starije škole izloženije riziku)

Statistika govori o gotovo 2000 školskih požara u posljednje tri godine u Engkeskoj, a na osnovu istraživanja osiguratelja Zurich Municipal pokrenuta je i inicijativa da prskalice postanu obvezne u školama u Engleskoj. Sanacije većih požara u školama u prosjeku koštaju 2,8 milijuna funti, a u nekim slučajevima i preko 20 milijuna funti.

Od britanskog parlamenta zahtijeva se da promijene zakon o prskalicama u školama. Iako su prskalice obvezne u svim novim ili većim obnovljenim školskim zgradama u Škotskoj i Walesu, u Engleskoj to nije slučaj. Zapravo su smješteni u manje od jedne od šest novih škola, vjeruje Zurich.

Tilden Watson iz Zurick Municipala kaže: „Alarmantan broj školskih zgrada ima visoku opasnost od požara – a mnoge su slabo zaštićene od potencijalnog požara. Ako ministri ne dovedu Englesku u sklad s ostalim dijelovima Velike Britanije, gdje su prskalice obvezne, velike će vatre i dalje harati po školama. Ovo je stvarni rizik za živote. Prskalice drastično smanjuju opseg oštećenja u slučaju požara, često ograničavajući vatru u jednoj sobi. To djecu brže vraća u škole i učionice, kao što i štedi novac poreznih obveznika”.

Studija slučaja – Prskalice spasile školu u Flintshireu od požara

Srednja škola Connah’s Quay u Flintshireu, sjeverni Wales, spašena je od potencijalno katastrofalnog požara kad se zapalio laserski rezač. Oko 1000 učenika moralo je biti evakuirano u vrijeme ručka kad je u srednjoj školi izbio požar u lipnju 2019. Školski sistem prskalica brzo je ugasio požar i zadržao štetu u jednoj sobi što je učenicima omogućilo povratak u školu već  sljedeći dan. Emma Dale, poslovna direktorica Connah’s Quay School, rekla je: “Bez prskalica, šteta je mogla biti razorna”.  Dodala je: „Prskalice su mjera za uštedu troškova, a ne trošak. One štede troškove obnove i popravka škola, a znače ujedno i niže premije osiguranja.

Vatrogasno-spasilačka služba Sjevernog Walesa nakon požara je ustanovila da ovaj incident jasno naglašava važnost prskalica u pomaganju da se izbjegne širenje vatre.

Nick Coombe, zamjenik predsjedavajućeg za zaštitu i voditelj programa sigurnosti zgrada Nacionalnog vijeća vatrogasaca, rekao je: „Prskalice pokazuju konkretne rezultate. Od gotovo 1000 požara tijekom pet godina u zgradama u kojima su postavljene prskalice, naše je istraživanje pokazalo da su one kontrolirale ili ugasile požar u 99 posto slučajeva. Želimo veće uključivanje automatskih sustava za suzbijanje požara (AFSS), uključujući prskalice, u izgrađenom okruženju. Prskalice mogu dramatično smanjiti štetu od požara, što znatno olakšava ponovno otvaranje škole. To ne samo da umanjuje poremećaj u obrazovanju učenika, već i utjecaj na njihovu obitelj i zajednicu”.

U lipnju je Boris Johnson obećao milijardu funti za financiranje desetljeća dugog programa obnove i popravljanja škola i daljnjih 560 milijuna funti početkom kolovoza. Na temelju samo velikih požara Zurich procjenjuje da bi sanacija školskih požara moglo doseći 320 milijuna funti tijekom 10 godina – značajan dio planiranog vladinog ulaganja. Zurich želi da vlada dio svojih obećanih ulaganja ugradi u  poboljšanje otpornosti škola s visokim rizikom od požara. Osiguratelji usko surađuju sa školama kako bi im pomogli u upravljanju rizikom od požara, ali ugradnja prskalica od samog početka minimizira opasnosti. (N.G.K.)

Natrag