Osiguratelji su do sada isplatili 194 milijuna kuna u 6.255 riješenih odštetnih zahtjeva vezanih uz potres

Datum objave: 18.09.2020.

Ključne brojke vezane uz potres predstavili su Ivana Bratanić, predsjednica Uprave Euroherc osiguranja, Slaven Dobrić, član Uprave Allianz osiguranja i predsjednik Upravnog odbora HUO-a , Vančo Balen, član Uprave Croatia osiguranja i Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.

Osiguratelji su do sada isplatili 194 milijuna kuna u 6.255 riješenih odštetnih zahtjeva koji se odnose na potrese, rečeno je na konferenciji za novinare Hrvatskog ureda za osiguranje. Ključne brojke vezane uz potres predstavili su Ivana Bratanić, predsjednica Uprave Euroherc osiguranja, Slaven Dobrić, član Uprave Allianz osiguranja i predsjednik Upravnog odbora HUO-a , Vančo Balen, član Uprave Croatia osiguranja i Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.

Balen je rekao da je nakon potresa prijavljeno oko 20.000 šteta a one se na svakodnevnoj razini još uvijek prijavljuju. Procjene govore da će ukupni iznosi štete od potresa biti oko 86 milijardi kuna. Osiguratelji računaju da će za osigurane štete do kraja obrade svih zahtjeva isplatiti oko 400 do 500 milijuna kuna. Već sama ta usporedba dovoljno govori koliko smo podosigurani.

Predstavnici osigurateljne industrije pozdravili su Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije rekavši kako se usvojenim zakonskim rješenjem šalje ispravna i jasna poruka građanima i osiguranicima jer će građani koji su imali odgovarajuće osigurateljno pokriće imati i smanjen financijski teret prilikom obnove. Prema usvojenom zakonu odustalo se od prvotno predloženog rješenja da se osigurnina koju su građani dobili ili će dobiti od svojih osiguravajućih kuća mora uplatiti državi. Osigurnina predstavlja financijsku pomoć odnosno zamjenu za onih 20 posto obnove kojim vlasnik mora doprinijeti. Na taj će način vlasnici nekretnina koji imaju osiguranje imati manje troškove od onih koji nisu osigurani. Dobrić je istaknuo da iskustva iz zagrebačkog potresa pokazuju da je iznimno mali postotak višestambenih zgrada koje imaju osiguranje od potresa te da će se predstavnici osiguratelja zauzeti za reguliranje osiguranja od potresa i ostalih rizika u Zakonu o upravljanju i održavanju zgrada.

Osiguratelji su upozorili i na veliki nerazmjer ulaganja u osiguranje imovine u RH u usporedbi s ostalim EU zemljama. Podaci pokazuju da značajan dio imovine u Hrvatskoj nije osiguran ili nije osiguran na primjeren način. Premija osiguranja imovine u proteklih deset godina bilježi tek vrlo blagi trend rasta. Tako je u 20218. premija osiguranja imovine u Hrvatskoj iznosila samo 44 eura po stanovniku što je gotovo četiri puta manje od EU prosjeka u kojem je to bilo 168 eura po stanovniku.

Natrag