Osiguratelji pozdravljaju prijedloge EK za europski digitalni identitet

Datum objave: 21.09.2021.

Insurance Europe odgovorio je na konzultacije EK o prijedlogu europskog digitalnog identiteta. Digitalni identiteti bitna su sastavnica jedinstvenog digitalnog tržišta te nacionalnih i europskih gospodarstava.

Stoga industrija osiguranja pozdravlja inicijativu EK-a u ovom području i predviđa veliki potencijal u kontekstu osiguranja. U području distribucije osiguratelji zamišljaju slijedeće primjene: Jasna i laka identifikacija potencijalnih kupaca, osobito u ispunjavanju obveza ‘Upoznaj svog kupca’ za internetske distribucijske kanale ili u skladu sa zahtjevima za sprječavanje pranja novca.

Olakšavanje mogućnost registracije i pristupa mrežnim uslugama osiguratelja i omogućavanje jednostavne identifikacije za jednokratnu prijavu.

Osiguranje da su potencijalni kupci punoljetni i da stoga imaju punu poslovnu sposobnost za sklapanje ugovora.

U kontekstu zahtjeva stručnog osposobljavanja i osposobljavanja zaposlenika, pokazati da su ispunjene relevantne zakonske obveze.

Novčanik za digitalni identitet mogao bi pružiti način dokazivanja nadležnim nadzornim tijelima da su zaposlenici ispunili zahtjeve za stalnim stručnim usavršavanjem.

Što se tiče tehničke implementacije europskog digitalnog identiteta, treba uzeti u obzir sljedeće aspekte: Trenutno ne postoji jedinstvena IT arhitektura, niti testni katalog za SSI-arhitekturu. Međutim, treba zajamčiti interoperabilnost novčanika za digitalni identitet, posebno s obzirom na razinu sigurnosti.

Rješenja za digitalni identitet novčanika također bi trebala biti prilagođena korisnicima, uz održavanje visoke razine sigurnosti i pouzdanosti kako bi se poboljšalo prihvaćanje korisnika.  Ne bi trebalo biti nikakvih tehničkih ograničenja u korištenju novčanika na mobilnim uređajima – rješenja za novčanike trebala bi nesmetano funkcionirati na svim mobilnim uređajima, bez obzira na njihov operativni sustav. Nadalje, digitalni identiteti također bi mogli pomoći pojednostavljenju ispunjenja prava na zaštitu podataka i njihovoj sigurnosti.

Međutim, pri donošenju odluke o određenoj tehnologiji za implementaciju novčanika za digitalni identitet mora se voditi računa i o osiguravanju usklađenosti sa zakonodavstvom o zaštiti podataka i odabiru rješenja za budućnost.

Natrag