;

Osiguranjem usjeva i stoke i udruživanjem do sigurnijeg koraka u razvoju Peštera

Datum objave: 16.04.2019.

Više od 170 mještana Sjenice, Novog Pazara i Tutina koji se bave poljoprivredom i stočarstvom sudjelovalo je u edukativnoj radionici u organizaciji „Dunav osiguranja“ u Srbiji.

O stanju i potencijalima za razvoj poljoprivrede pred okupljenima  govorio je i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Senad Mahmutović.

O značaju ulaganja i zaštiti poljoprivredne proizvodnje putem osiguranja govorili su sudionici radionice Radojica Petrović, direktor, i Radule Živković, šef interne prodaje u Glavnoj Filijali „Dunav osiguranja“ u Novom Pazaru. Predsjednik skupštine općina Sjenice Hazbo Mujović, zamjenik gradonačelnika Novog Pazara Nihad Hasanović i pomoćnik predsjednika općtine Tutin Esad Holić, kao i direktor Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela Sjenice Esad Hodžić, s okupljenima su razgovarali i o potencijalima poljoprivrede i stočarstva kao motora razvoja ovog kraja.

Vlada Republike Srbije subvencionire osiguranja usjeva i plodova već duži niz godina za registrirana poljoprivredna zemljišta, a na ovom području subvencionira se odnosno regresira 70% ili 40% iznosa ukupno plaćene premije osiguranja, ovisno o tome je li zemljište registrirano u Zlatiborskom ili Raškom okrugu, rekao je Senad Mahmutović, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

– U pogledu osiguranja i drugih mjera podrške Ministarstvo poljoprivrede usmjereno je na registrirana poljoprivredna zemljišta  i mi cjenimo to što „Dunav osiguranje“ putem edukativnih radionica koje realizira u svim regijama Srbije inicira direktne susrete s osiguranicima i doprinosi njihovom informiranju u segmentu zaštite poljoprivredne proizvodnje, uloženih sredstava u proizvodnju i rada – dodao je Mahmutović i istakao da je veoma važno da te mjere budu dostupne poljoprivrednicima.
On je naglasio značaj udruživanja proizvođača kako bi efikasnije nastupali na tržištu, pozvao na sistematsko korištenje raznih vrsta subvencija koje država pruža poljoprivredi, a kako je naglasio, postoje velike šanse za izvoz crvenog mesa, ali i nedostaju investicije u veće mljekare i klaonice znatnijeg kapaciteta.

U razgovoru sa sudioinicima radionice i novinarima, direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Novom Pazaru Radojica Petrović rekao je da je Kompanija pouzdan partner nositeljima poljoprivrednih domaćinstva.

– Neki domaćini i nosioci poljoprivrednih domaćinstva prepoznali su potrebu za osiguranjem jer im je onda jedina briga proizvodnja, a rizik od vremenskih nepogoda i eventualnih šteta preuzima osiguravajuća kuća – rekao je Petrović i dodao da „Dunav osiguranje“ nastoji biti pouzdan i stabilan partner poljoprivrednim proizvođačima prilikom vremenskih nepogoda i da najbrže i najefikasnije procjeni štete i isplati odštete.
Kompanija „Dunav osiguranje“ najveća je osiguravajuća kuća u zemlji, a kako je rečeno u Sjenici, to je jedina domaća kompanija registrirana za sve vrste osiguranja, među kojima je i osiguranje poljoprivrede.
Na teritoriji općine Sjenica poljoprivredne površine prostiru se na oko pet tisuća hektara, a Kompanija „Dunav“ na teritoriji te općine osigurava oko sedam posto zasijanih površina, što je ocjenjeno kao izuzetno nizak nivo osiguranja.
– Cilj okupljanja i razgovora je da podstaknemo poljoprivrednike i mlade iz Sjenice, Novog Pazara, Tutina koji tek započinju poljoprivrednu proizvodnju da osiguraju svoje usjeve i životinje, imajući u vidu vrlo prihvatljivu cijenu osiguranja, odnosno premije, kao i uredbu Vlade Republike Srbije o subvencioniranju 70 posto premije osiguranja – rekao je Radule Živković iz „Dunav osiguranja“ u Novom Pazaru, i dodao da osiguranje jednog hektara pod heljdom iznosi 2.760 dinara na godišnjem nivou, dok premija za osiguranje krave iznosi oko 5.000 dinara.

Živković je rekao da „Dunav osiguranje“ nastoji na edukativnim radionicama u direktnim susretima i razgovorima s osiguranicima prezentirati i vrste i značaj osiguranja poljoprivredne proizvodnje, te istakao da je osiguranje jedna od najjeftinijih agrotehničkih mjera u poljoprivredi.

– Zaključivanje polica je jednostavno i osim osobnih dokumenata, potvrda o registraciji domaćinstva i podacima o površini, kao i o nazivu parcele i vrsti kulture pod kojom se nalazi, potrebna je još samo odluka o osiguranju – rekao je on i dodao da su direktni susreti prilika da se odgovori na pitanja i dodatni interes poljoprivrednika.

Čelni ljudi Tutina, Sjenice i Novog Pazara naglasili su da postoji potreba da se s predstavnicima države dogovori način na koji će cijeli kraj realizirati svoje potencijale, pa i u proizvodnji hrane, a da se zatim taj dogovor dosljedno i provede.

Predsjednik Skupštine općina Sjenica Hazbo Mujović najavio je da će u ovom mjestu uskoro biti otvoren poljoprivredni fakultet, što će dati novi poticaj razvoju.
Na edukaciji u Sjenici Momir Kovačević iz firme „Organski visovi Peštera“, koja proizvodi heljdu na 20 hektara, imao je nedavno štetu od grada koja je procijenjena na 1,4 milijun dinara i koju mu je pokrila polica „Dunav osiguranja“.

On kaže da tradicionalno koristi usluge „Dunav osiguranja“, što njegovom poslu garantira sigurnost ulaganja tijekom čitave godine, i dodaje da su za poljoprivrednu proizvodnju u ovom kraju najveći rizici vremenske nepogode, pa i ostalim poljoprivrednim proizvođačima preporučuje da svoja ulaganja i rad zaštite policama osiguranja.
„Dunav osiguranje“, kao kompanija koja u svojoj ponudi ima više od 90 različitih usluga osiguranja i plasira ih na više od 600 prodajnih mesta u Republici Srbiji, edukacije ovog tipa organizira širom Srbije, posebnu pažnju posvećujući poljoprivredi kao strateškoj grani razvoja Srbije.

Natrag
Novo
izdanje!
godina XXI
broj 2/2019
*izdanje za Hrvatsku i Sloveniju.