Osiguranja imaju snažan investicijski potencijal koji je potpuno neiskorišten

Datum objave: 20.12.2019. Broj 4 | Godina 2019

Želimo se nametnuti i etablirati kao jedan od ključnih faktora unutar industrije osiguranja, ali i generalno, kao nezaobilazna adresa u kreiranju uvjeta poslovanja u BiH, rekao je Damir Hadžić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja društava za osiguranje u Federaciji BiH

Od 25. do 27. rujna u Sarajevu je održana prva konferencija “Dani osiguranja u BiH” koja je okupila oko 150 sudionika i gostiju, predstavnika osiguravajućih i reosiguravajućih društava, regulatora industrije osiguranja, akademske zajednice, institucija zakonodavne i izvršne vlasti države BiH i Federacije BiH, privrednih asocijacija i komora te financijskog sektora u cjelini. Organizator ovog najvećeg skupa industrije osiguranja Bosne i Hercegovine bilo je Udruženje društava za osiguranje u F BiH. Sudionicima i gostima na početku konferencije se obratio Damir Hadžić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja društava za osiguranje u Federaciji BiH i predsjednik uprave Euroherc osiguranja d.d. Sarajevo.

“Osiguranja imaju snažan investicijski potencijal koji je potpuno neiskorišten”, kazao je Hadžić te dodao da osiguranja nude rješenja u segmentu katastrofalnih rizika kao što su poplave, potresi, klizanje tla…. “Mi smo partneri državi i tamo gdje nas ona ne vidi, a evidentno su prisutne poteškoće u realizaciji nužnih reformi: mislim na segment zdravstvenog i mirovinskog osiguranja. Konačno, najjeftiniji način zaštite imovine ogromne vrijednosti koju posjeduju javne kompanije, ali i privatne firme i građani je upravo kroz osiguranje, a nikako kroz opterećenje budžeta i poreznih obveznika fondovima za naknadu šteta”. Predsjednik UO UDO FBiH istaknuo je da u djelovanju Udruženja postoji jasna vizija. “Želimo se nametnuti i etablirati kao jedan od ključnih faktora unutar industrije osiguranja, ali i generalno, kao nezaobilazna adresa u kreiranju uvjeta poslovanja u BiH.”

Perspektive osiguranja

Ispred predstavnika institucija vlasti govorio je Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora BiH. “Danas sektor osiguranja predstavlja nezaobilazan segment financijskog sektora koji utječe na gotovo sve subjekte u društvu te time svakim danom dobiva sve više na značaju. Uspješno funkcioniranje modernog gospodarstva u cjelini ne može se zamisliti bez stabilnog i funkcionalnog tržišta osiguranja. Osiguratelji kroz pružanje ekonomske zaštite od rizika i opasnosti te mobilizacijom štednje značajno doprinose financijskoj stabilnosti i razvoju gospodarskog sustava. Danas, u vremenu kad svjedočimo brojnim prirodnim nepogodama, kao što su katastrofalne poplave 2014. godine, industrijskim nesrećama, povećanim rizicima u poslovanju, uloga osiguratelja svakodnevno raste. Osobito mi je drago konstatirati da tržište osiguranja u Bosni i Hercegovini nastavlja pozitivan trend rasta unatoč općoj ekonomskoj situaciji, visokoj stopi nezaposlenosti, nedostatku investicija i političkoj nestabilnosti”, kazao je, između ostalog, ministar Bevanda.

Tržište osiguranja u Bosni i Hercegovini nastavlja pozitivan trend rasta unatoč općoj ekonomskoj situaciji

Radni dio konferencije otvoren je predavanjem “Perspektive osiguranja i novih regulatornih zahtjeva u EU: zašto je osiguranje bitno?” koje je održao prof. Karel Van Hulle, predavač na Catholic University Leuven (Belgija) i Goethe University Frankfurt (Njemačka) te jedan od tvoraca Solvency II. Nakon inspirativne prezentacije prof. Van Hullea, održana je panela diskusija pod radnim nazivom “Izazovi na tržištu osiguranja u BiH”, a u kojoj su sudjelovali Marina Miočić-Hamidović, predsjednica uprave, Adriatic osiguranje d.d. Sarajevo; Feđa Morankić, direktor, ASA osiguranje d.d. Sarajevo; Arif Kulić, direktor Sarajevo-osiguranje d.d. Sarajevo; Edib Galijatović, direktor, Triglav osiguranje d.d. Sarajevo; Amela Omerašević, članica Uprave, Uniqa osiguranje d.d. Sarajevo i Sabina Mujanović, direktorica, Vienna osiguranje d.d. Sarajevo. Panel je moderirao Mirsad Pehilj, novinar i vlasnik poslovno-financijskog portala “Profitiraj.ba”.

U nastavku konferencije održano je nekoliko prezentacija u sklopu teme “Regulatorna perspektiva i harmonizacija propisa na tržištu osiguranja u BiH”. O ovoj temi govorili su predstavnici institucija BiH i Federacije BiH koje se zadužene za praćenje, harmonizaciju i reguliranje tržišta. Sudionicima i gostima se prva obratila Emina Jahić, direktorica Agencije za osiguranje u BiH. Nakon nje svoju prezentaciju s osvrtom na glavne aktivnosti Agencije za nadzor osiguranja Federacije BiH održao je Dinko Musulin, direktor Agencije. U okviru ovog dijela konferencije, Alma Smailagić, pomoćnik direktora Agencije za nadzor osiguranja F BiH, govorila je o pripremama za Solventnost II te upravljanju rizicima dok je njen kolega Danijel Jović, voditelj odjela informatike u Agenciji, govorio o ulozi IT-a i digitalizacije procesa u osiguranju.

Iskustva drugih

U popodnevnom dijelu programa prvog dana konferencije održana je panel diskusija “Osiguranje katastrofalnih rizika i inicijativa za uvođenje obaveznosti osiguranja imovine i od prirodnih katastrofa” u kojoj su sudjelovali Jovanka Ćetković, projekt menadžer Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), prof. Safet Kozarević s Ekonomskog fakulteta u Tuzli i Zlatan Filipović, predsjednik Uprave, Bosna Reosiguranje d.d. Sarajevo. Moderator panel diskusije bio je prof. dr. Željko Šain s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Nakon panela održana je prezentacija kampanje Udruženja društava za osiguranje u F BiH za financijsku pismenost pod nazivom “Ne riskiraj, profitiraj!” od strane Jasmine Husić i Dine Islama, predstavnika agencije “Aqua Digital”.

Drugi dan konferencije otvoren je panel raspravom pod nazivom “Region u fokusu – možemo li naučiti nešto iz iskustava drugih”, a u kojoj su sudjelovali Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje, Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije, Maja Krumberger, direktorica Slovenskog zavarovalnog združenja i Ivan Lero, član Uprave Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore. Diskusiju je moderirao Ermin Čengić, generalni sekretar, Udruženje društava za osiguranje u FBiH. Nakon ovog panela o iskustvima primjene nove regulative u upravljanju rizicima govorio je Adnan Suljagić iz Triglav osiguranja d.d. Sarajevo. Konferencija je završena prezentacijom na temu “Javne nabavke usluga osiguranja” koju je održao Fikret Plevljak iz Sarajevo-osiguranja, predsjednik Odbora za neživotna osiguranja UDO FBiH, a temu je moderirao dr. Željko Rička sa Ekonomskog fakulteta u Zenici. Na kraju konferencije ispred organizatora prisutnima se obratio Ermin Čengić, generalni sekretar Udruženja s riječima zahvalnosti na sudjelovanju najavom da bi konferencija trebala postati tradicionalna. n

Natrag