Održana konferencija – TURIZAM 365

Datum objave: 18.10.2021.

U Termama Tuhelj u organizaciji Ivane Kolar, predsjednice HUP koordinacije za kontinentalni turizma, održana je međunarodna konferencija o cjelogodišnjem turizmu Turizam 365 na kojoj se raspravljalo o održivom poslovanju i budućnosti turizma.

Konferencija je predstavila strategije i planove za post Covid turizam nekoliko zemalja, odlične rasprave vrhunskih stručnjaka i uspješne primjere i prakse.

Ivana Kolar je istaknula: „Cilj i svrha ove konferencije od samog početka je poticanje razvoja cjelogodišnjeg i kreativnog turizma te dijeljenje znanja i zajedništvo u tom razvoju. Na mikro razini poput ove konferencije, na lokalnoj razini s ciljem razvoja destinacija i na nacionalnoj i međudržavnoj razini kako bismo razmijenili specifična znanja, iskustva, najbolje prakse te otkrili gdje možemo biti bolji zajedno. Sve to potrebno je na jednom mjestu kako bismo mogli ozbiljno razvijati nove proizvode i poslovanje u duljem razdoblju od nekoliko ljetnih mjeseci. Covid kriza pokazala nam je koliko se lako mijenjaju navike i očekivanja turista te koliko je važno kontinuirano težiti rastu, jačanju kvalitete i razvijanju različitih motiva privlačenje gostiju.“

Direktorica regije Europa, Svjetske turističke organizacije (UNWTO), Alessandra Priante, je uvela u temu europske turističke perspektive, te istaknula da će biti iznimno važno surađivati povezivati se jer ulazimo u period inkluzivnog rasta. Također će se trebati brinuti i o ljudskim resursima u potencijalima koji se trebaju razvijati kako bi se odgovaralo na nove zahtjeve budućeg turista.

Na ministarskom forumu je, uvodno, ministrica za turizam i sport RH, Nikolina Brnjac istaknula da se možemo osvrtnuti na dobru turističku sezonu, no da je vrijeme za priču o Hrvatskoj kao cjelogodišnjoj destinaciji. Važno će biti iskoristiti sredstva iz NPOO i VFO, te uskladiti Strategiju održivog razvoja turizma s ciljevima tih izvora, pa tako i iskoristiti zamašnjak koji se nudi, po prvi puta za područje turizma, rekla je Brnjac.

Zdravko Počivalšek – MGRT Slovenije spomenuo je napore slovenske Vlade za očuvanje radnih mjesta i tvrtki u turističkom sektoru, no i važnost promocije i poticanja održivog i zelenog turizma, kao i uspjeh vezan uz izdavanje vaučera. Ističe da je turizam budućnosti fokusiran na individualni i butik turizam prilagođen čovjeku, stoga u ovom trenutku slovenski turizam ima značajne prednosti jer je još prije pandemije svoju viziju pretočio u slogan – Green. Active. Healthy.

Ministar za gospodarsku strategiju i regulaciju Republike Mađarske László György istaknuo je kako je mađarska vlada turizam prepoznala kao strateški sektor, te posebnu pozornost posvećuje njegovom razvoju. Odlučili su se se zdravstveni i wellnss turizam kao i vrhunske, visokopozicionirane gastromonske ponude. Stoga će se ulagati u podizanje kvalitete i opremanje smještajnih i gastronomskih kapaciteta.

Drugi dio posvećen turizmu i businessu dinamičnim predavanjem otvorio je Patrick Torrent, izvršni direktor Turističke zajednice Katalonije i predsjednik NECSTouR europske udruge za razvoj destinacija i održivog turizma, koji je predstavio konkretne ideje za razvoj cjelogodišnjeg i kreativnog turizma temeljenog na zelenom održivom poslovanju: “Održivost je pitanje odgovornosti, poštivanja naših odredišta, zajednice, okoliša, kulturne i prirodne baštine, poduzeća, stručnjaka, građana. Uzmimo pouke naučene iz ove pandemije i udružimo snage kako bismo ubrzali oporavak uz transformaciju našeg turističkog ekosustava kako bismo osigurali stvaranje boljih mjesta za život i boljih mjesta za posjetiti”.

Martina Srnec, direktorica sektora za promociju i oglašavanje Hrvatske turističke zajednice, Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica korporativnog razvoja Valamar Riviere, i Kristian Šustar, direktor razvoja Uniline TA, raspravljali su o važnosti kreiranja nove turističke budućnosti, dok su direktor projekta Healing Forrest Jan Schmidt, glavna tajnica Europske SPA asocijacije Csilla Mezösi, direktorica HTI Partner Leila Krešić-Jurić i Mohamed Al Mheiri, direktor Dubai Health Authority, raspravljali o zdravstvenom turizmu kao najperspektivnijem dijelu turizma.

U posljednjem dijelu konferencije, ljudi koji žive turizam na terenu, Jelena Holenko Pirc, vlasnica turističke agencije Lynx & Fox, Krešimir Dvorski, vlasnik NextBike i City Dash, Matko Marohnić konzultant, Horwath HTL i Damjana Domanovac, direktorica međunarodnog sajma za turizam PLACE2GO, potaknuli su sudionike na preispitivanje ugodne zone ljetnog turizma i pokazali potencijal za cjelogodišnji turizam u Hrvatskoj.

Natrag