;

Održan 30. jubilarni Susret osiguravača i reosiguravača u Sarajevu

Datum objave: 18.06.2019.

"Digitalizacija u funkciji strateškog razvoja osiguranja i reosiguranja" bila je glavna tema ovogodišnjeg, 30. jubilarnog, Susreta osiguravača i reosiguravača – SORS, održanog u Sarajevu od 12. do 14. lipnja na kojem se okupilo oko 150 sudionika iz Europe i regije.

Prvog dana konferencije eminentni predavači iz Europe i regije održali su predavanja o različitim aspektima digitalizacije u osiguranju. Stefano Romagnoli, iz italijanske kompanije Unipol Group, govorio je o digitalizaciji i korištenju Big data u autoodgovornosti na primjeru talijanske kompanije UnipolSai. On je istaknuo da se uz pomoć različitih uređaja, koji se instaliraju u automobile, prate navike vozača na osnovu kojih se mogu kreirati personalizirane police osiguranja.

„Unipol značajno ulaže u telematiku i ostale tehnološke uređaje kako bismo osigurali učinkovitije poslovanje, ali i kvalitetniju uslugu. U našoj grupi imamo četiri milijuna korisnika telematike. Na osnovu tako prikupljenih podataka možemo kreirati tarife, menadžment šteta, pratiti gubitak klijenata…“, rekao je u uvodnom izlaganju prvog radnog dana konferencije.
Zoran Milošević iz Zavarovalnice Triglav održao je predavanje na temu “Više lica digitalizacije u osiguranju” istaknuvši da tehnološki razvoj ide strahovitom brzinom. „Tehnologija je ušla u sve sfere i pore biznisa. U budućnosti će se sigurno eliminirati papir i ručni rad što će utjecati na smanjenje troškova i efikasnije poslovanje“, iskao je Milošević.

Predavanja su održali i predstavnici brokerske kuće AON kao i predstavnici konzultantske kompanije PwC.

Prvog dana dan je i presjek stanja na tržištima zemalja regije  na osnovu kojeg se vidi da je na svim tržištima primjetan rast osiguranja, ali su predstavnici zemalja istaknuli da i dalje ima potencijala za generiranje veće premije. Najveća premija u 2018. godini ostvarena je u Sloveniji i iznosi više od 2,3 milijarde eura, zatim slijedi Hrvatska s 1,3 milijarde eura dok je u Srbiji ukupna premija oko 845 milijuna eura. U BIH je ostvarena premija 364,5 milijuna eura, u Sjevernoj Makedoniji 161,4 milijuna eura, a u Crnoj Gori 86,8 milijuna eura. Zanimljivo je da u Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini u ukupnom portfelju dominira obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti, dok u Hrvatskoj i Sloveniji najveći udio ima životno osiguranje.

Drugog dana skupa održana su dva okrugla stola: „Vozač kao treća osoba“ i „Digitalizacija u regionalnim društvima za reosiguranje“.

Inače, ove godine su dodijeljena i specijalna priznanja pa su profesor emeritus dr. Boris Marović, glavni i odgovorni urednik Sveta osiguranja i profesor dr. Marijan Čurković dobili nagradu za životno djelo u segmentu teorije i prakse osiguranja u cjelini te doprinos radu Udruženja i održavanju SORS-a, dok je Damir Lačević dobio priznanje za veliki trud i zalaganje u obnavljanju SORS-a te osnivanju Udruženja društva za osiguranje SORS. Posthumno priznanje dodijeljeno je osnivaču SORS-a Nedjeljku Podrugu upravo za kreiranje ovog događaja kao i stalnu podršku njegovom održavanju, Nikoli Cuciću za doprinos održavanju SORS-a i njegovom obnavljanju nakon rata, te Dragoljubu Rašoviću za zalaganje za održavanje SORS-a i njegovo obnavljanje.

Natrag