;

Odluke o osiguranju prepuštam suprugu i mami

Datum objave: 01.04.2015. Broj 3 | Godina 2015

[Hana Batcha Frančić]

Jelena Miholjević vrsna je hrvatska kazališna, filmska i TV glumica koju pamtimo po ulogama kao što su Simona u filmu Projekcije, Kate Kapuralica u istoimenoj hit kazališnoj predstavi u Dubrovniku ili Olga u predstavi Tri sestre zagrebačkog kazališta Gavella. Na malim ekranima trenutačno je gledamo kao glavnu junakinju Kseniju Kipčić, u novoj, popularnoj HRT-ovoj seriji Crno-bijeli svijet. Kažu da ništa nije ni crno ni bijelo, no Jelena je ekipu časopisa Svijet osiguranja jednostavno obasjala pozitivom. 

 
Kako provodite ove lijepe proljetne dane, što trenutačno radite?
Jedva sam dočekala dolazak proljeća, tako da se trudim što više uživati u prirodi, koliko stignem. Nedavno sam imala uspješnu premijeru predstave "Kolovoz u okrugu Osage" u matičnim kazalištu Gavella. Upravo sam počela raditi na predstavi Hrabrica u kazalištu Žar ptica. Riječ je o predstavi za prvašiće, a režira je moj suprug, tako da uživam.
 
Kad smo kod supruga, redatelja Darija Harjačeka, kako ste se upoznali?
U kazalištu, radeći na predstavi. Bila je to ljubav na treći pogled, očaranost na prvi pogled.
 
Stalna ste suradnica i na Trećem programu Hrvatskog radija, za koji snimate radiodrame. 
Radio ima svoju vjernu publiku, kojoj i sama pripadam. Mislim da je radio danas itekako popularan na plemenit, samozatajan i pravi, dugovječan način. Obožavam taj medij i imam čast biti članicom našega radiofonijskog benda Hoerspiel, kojeg je pokrenula i vodi Pavlica Bajsić.
 
U seriji Crno-bijeli svijet glumite samohranu majku Kseniju Kipčić. Koliko ste slični tom liku? I sami ste preživjeli razvod.
U mom slučaju nije bio razvod nego rastanak, jer braka nije ni bilo. Svejedno, to su vrlo traumatični doživljaji, tako da sam se iz više razloga odmah pronašla u ulozi Ksenije, a ona je i veliki borac, duhovita je, ali i neurotična. Ma, kao da sebe opisujem. 
 
Mislite li da nam je bilo ljepše u 80-tim godinama?
Mudra izreka kaže: ne vidimo stvari onakve kakve one jesu, vidimo stvari kakvi smo mi sami. Ili, ljepota je u očima promatrača.
 
Od devetnaeste godine stalno radite i smatrate se radoholičarkom. Je li vam teško spajati karijeru i majčinstvo? 
Ne, zbog velike pomoći i razumijevanja cijele obitelji. Jedni drugima uskačemo i sve dijelimo, prema mogućnostima.
 
Koja vam je filmska, televizijska, odnosno kazališna uloga najdraža?
Ne bih mogla odgovoriti, uvijek su mi drage uloge u predstavama jer uživam u njihovu stvaranju, a najdraže su mi uloge one koje trenutačno pripremam, jer se ne vežem pretjerano na prošle događaje.
 
A navodno se ne zamarate previše budućnošću? Pa što mislite o osiguranjima? Imate li neku od polica osiguranja?
Mislim da su police osiguranja jako pametan potez, no prilično sam ležerna oko svega jer te odluke prepuštam suprugu i mami. Znam da imam dopunsko zdravstveno osiguranje, ali ne zamaram se detaljima. Jedino se brinem da su mi djeca osigurana, pa im uplaćujem štednju svaki mjesec trajnim nalogom. Nisam imala iskustava s osigurateljima jer sam se vodila poslovicom "Brigo moja, pređi na drugoga".
 
Učite li djecu štednji?
Povremeno, pomalo i premalo.
 
Kako vam je riješeno mirovinsko pitanje? Uplaćujete li možda treći stup mirovinskog osiguranja?
Uplaćujem nešto, međutim uopće ne razmišljam o mirovini, razmišljam o školovanju djece i hedonistički maštam o putovanjima.
 
Kakav je vaš odnos prema novcu? Trošite li više nego što biste trebali ili dobro odvažete prije nego što potrošite kunu za bilo što? 
Grozna sam s novcem, no trudim se to promijeniti. Uglavnom, kad imam – imam, a kad nemam – snađem se. 
 
S obzirom na to da ste iz glumačke obitelji, pokazuju li i vaša djeca glumački talent? Biste li željeli da i oni idu vašim stopama? 
Neka rade što god vole. Važno je živjeti i voljeti svoj poziv. Obrnutu situaciju osjećam kao tragediju.
 
Kako biste ukratko opisali samu sebe?
Nekad vjeverica, nekad tigar, he he. Nekad se svega bojim, a nekad sam neustrašiva.
 
Što volite raditi u slobodno vrijeme?
Igrati se s djecom, viđati prijatelje, čitati, vježbati, gledati predstave i filmove.
Natrag