Novopokrenuti SanlamAllianz za pružanje osigurateljnih i financijskih usluga na 27 afričkih tržišta

Datum objave: 15.09.2023.

Sanlam i Allianz dobili su regulatorna odobrenja za zajedničko ulaganje koje će stvoriti vodeću pan-afričku tvrtku za nebankarske financijske usluge s prisutnošću u 27 zemalja Afrike.

Sanlam, najveći afrički pružatelj nebankarskih financijskih usluga, i Allianz, jedan od vodećih svjetskih osiguravatelja i pružatelja financijskih usluga, sa zadovoljstvom su objavili da su dobili regulatorna odobrenja za zajedničko ulaganje koje će stvoriti vodeću pan-afričku nebankarsku financijsku uslužna tvrtka s prisutnošću u 27 zemalja Afrike. Zajedničko ulaganje će djelovati kao SanlamAllianz.

Ambicija SanlamAllianza je biti među prva tri igrača, i po tržišnom udjelu i po profitabilnosti, na tržištima na kojima će tvrtka poslovati. Očekuje se da će zajedničko ulaganje imati kombiniranu vrijednost kapitala grupe (GEV) od približno 35 milijardi R. Stanovnici i korporativni klijenti imat će koristi od šire ponude proizvoda osiguranja prilagođenih njihovim potrebama, kao i od najboljih financijskih rješenja u klasi.

Proizvodi i usluge bit će dostupni na tržištima na kojima jedna ili obje tvrtke trenutno posluju. Namibija će biti uključena kasnije, dok je Južna Afrika isključena iz sporazuma. “Uvjereni smo da će SanlamAllianz stvoriti značajnu vrijednost za klijente, dioničare i druge zainteresirane strane.

Kombinirana stručnost i resursi naših kompanija omogućit će nam pružanje inovativnih rješenja i usluga kako bismo zadovoljili stalno rastuće potrebe naših klijenata na afričkom kontinentu,” izjavio je glavni izvršni direktor Sanlam grupe, Paul Hanratty. Christopher Townsend, član uprave Allianz SE, komentirao je: “SanlamAllianz ima sposobnost zauzeti vodeće pozicije na svim ključnim tržištima u segmentima općeg osiguranja i životnog osiguranja. Ovim snažnim partnerstvom želimo otključati potencijal brojnih brzorastućih afričkih tržišta i pristupiti širem rasponu kupaca, osobito u korporativnom segmentu. Allianz produbljuje svoju predanost živopisnom kontinentu i gradi na našem 100-godišnjem naslijeđu ovdje.”

Prioriteti SanlamAllianza su:

  • Potaknuti financijsku uključenost, fokusirajući se na broj dotaknutih života, pružanjem većeg pristupa proizvodima i uslugama putem digitalnih inovacija; i iskorištavanje svojih partnerstava u telekomunikacijama i bankoosiguranju za stvaranje novih prilika u cijeloj afričkoj regiji;
  • Pružiti najbolje od dva vodeća multinacionalna brenda s poboljšanom ponudom u osiguranju imovine i nezgoda kao i ponudama životnog osiguranja kroz inovacije i dodatne mogućnosti omogućene većom ekonomijom razmjera;
  • Razvijati životno i opće osiguranje kroz inovacije proizvoda, usluga i distribucije.

“Zajedničko ulaganje označava značajan korak naprijed u daljnjoj provedbi strategije Sanlam grupe koju smo slijedili u proteklih nekoliko godina. Mogućnosti za poboljšanje prodora osiguranja u Africi obiluju za one s pravom kombinacijom financijske snage, opsega, nove tehnologije i opipljive predanosti klijentu. Vjerujemo da SanlamAllianz ima sve sastojke za uspjeh na ovom novom putu,” rekao je Hanratty.

Heinie Werth, trenutni glavni izvršni direktor Sanlam Emerging Markets, imenovan je glavnim izvršnim direktorom SanlamAllianza. U karijeri dugoj 25 godina u Sanlamu, g. Werth je bio na raznim izvršnim pozicijama unutar grupe, uključujući onu direktora financija.

Natrag