Novo izvješće GFIA-e identificira trilijune dolara vrijedne globalne nedostatke u zaštiti

Datum objave: 17.03.2023.

Novo izvješće Globalne federacije osiguravateljskih udruga (GFIA) — čiji je Insurance Europe član — identificiralo je i kvantificiralo najznačajnije — i rastuće — godišnje globalne nedostatke zaštite: 1 trilijun USD za mirovine; 0,9 bilijuna američkih dolara za cyber; 0,8 trilijuna dolara za zdravlje i 0,1 trilijun dolara za prirodne katastrofe.

Izvješće identificira čimbenike koji pokreću ove praznine u zaštiti i na strani potražnje i na strani ponude, uključujući zašto je određene rizike vrlo teško potpuno osigurati. Izvješće također daje pregled širokog raspona potencijalnih poluga koje mogu koristiti široki raspon dionika za rješavanje nedostataka.

Predsjednica GFIA-e, Susan Neely, komentirala je: “Osiguravatelji diljem svijeta igraju ključnu ulogu u zaštiti ljudi i poduzeća od rizika s kojima se suočavaju, te u oporavku kada se ti rizici materijaliziraju. Međutim, kao što ovo izvješće naglašava, niz čimbenika doveo je do ogromnih i rastućih globalnih nedostataka u zaštiti koji bi mogli imati dubok utjecaj na živote i sredstva za život ljudi.

“Osiguravatelji mogu, i poduzimaju korake za rješavanje ovih nedostataka. To uključuje korištenje tehnologije za procjenu rizika i odštetnih zahtjeva te osiguranje dostupnijim ljudima i tvrtkama. Međutim, uklanjanje praznina također će zahtijevati djelovanje kreatora politike kako bi se stvorilo okruženje u kojem se može upravljati rizicima i umanjiti ih. Ove će radnje pomoći da rizici ostanu osigurani, a zaštita osiguranja pristupačna.”

Izvješće koristi niz studija slučaja kako bi prikazalo radnje privatne i/ili javne politike koje su poduzete kako bi se smanjile praznine u zaštiti. Također uključuje vlastite preporuke GFIA-e kreatorima politika o najboljim polugama za smanjenje rizika i povećanje zaštite.

“Izvješće jasno navodi korake koji su potrebni da se smanje praznine u zaštiti i da se ljudima i tvrtkama pomogne u pristupu uslugama osiguranja koje su im potrebne za uspjeh i napredovanje”, dodala je Neely.

Natrag