Nova studija: IT stručnjaci zabrinuti zbog sigurnosti podataka

Datum objave: 25.05.2020.

IT stručnjaci su tri puta više zabrinuti za sigurnost financija i intelektualnog vlasništva svojih kompanija, nego za sigurnost vlastitog doma

‘Oracle i KPMG Cloud Threat Report 2020’, istraživanje u kojem je sudjelovalo 750 kibernetičkih stručnjaka, pokazalo je da je nejednak pristup sigurnosti podataka stvorio ‘krizu povjerenja’ među IT sektorom.
Ovu krizu bi, kako se navodi u studiji, mogle poboljšati samo tvrtke koje sigurnost podataka čine kulturom svog poslovanja.

Prema studiji, IT stručnjaci su tri puta više zabrinuti za sigurnost financija i intelektualnog vlasništva svojih kompanija, nego za sigurnost vlastitog doma. Sedamdeset i pet posto ih javni oblak smatra sigurnijim od vlastitih podatkovnih centara, ali 92 posto ih je reklo da ne vjeruju da su njihove organizacije dobro pripremljene za osiguranje javnih usluga u oblaku.

IT stručnjaci također pokazuju zabrinutost kod načina rješavanja problema kibernetičke sigurnosti u tvrtkama, misleći pritom na neispravno konfigurirane proizvode. Sedamdeset i osam posto anketiranih organizacija koristilo je više od 50 zasebnih proizvoda za kibernetičku sigurnost, a 37 posto koristi više od 100 proizvoda. Organizacije koje su krivo konfigurirale usluge u oblaku doživjele su u prosjeku deset ili više incidenata gubitka podataka u prošloj godini, navodi se u studiji.

U posljednjih nekoliko godina, prebacivanje kritičnih informacija u sustav oblaka pokazalo se kao obećavajuće. Međutim, krpanje sigurnosnih alata i procesa dovelo je do skupih i pogrešnih konfiguracija, a posljedično tome je došlo i do curenja podataka’, rekao je Steve Daheb, viši potpredsjednik Oracle Cloud-a.

Natrag