Nova era i buduće prilike – Osiguratelji se udružuju s digitalnim svijetom

Datum objave: 16.09.2022.

Identificiranje budućih trendova i uključivanje u rizik partnerstva na novim tehnologijama u središtu su strategije Munich Re-a. Budući da je cyber i dalje strateško rastuće tržište, porast napada ransomwarea zahtijeva veću prevenciju. Analitika podataka i umjetna inteligencija budući su trendovi, a Munich Re predvodi s mrežom partnerstava i svjetskom stručnošću. Tržišni uvjeti u primarnom osiguranju i reosiguranju nastavljaju se povoljno razvijati.

“Osiguratelji se bave megatrendom digitalizacije s njegovim golemim mogućnostima. Automatiziraju svoje interne procese pomoću algoritama i generiraju nove vrste pokrića uz pomoć umjetne inteligencije – za dobrobit svojih kupaca. Još su važnije strateške veze s klijentima kako bi se identificirali glavni trendovi i budući zahtjevi rizika. Munich Re godinama ulaže u potrebno znanje i iskustvo i razvija rješenja za digitalni svijet: osiguravamo izvedbu algoritama umjetne inteligencije te smo vodeći na tržištu i pionir za najveći rizik, cyber”, kaže Torsten Jeworrek, član Uprave Munic Rea.

Obećavajuće tržišno okruženje

Izgledi u reosiguranju su povoljni zahvaljujući gospodarskom oporavku koji je nastupio nakon karantina i porastu cijena nakon duge faze mekog tržišta. Očekuje se da će tržište reosiguranja rasti oko 3% godišnje. (korigirano za inflaciju) do 2023., kao i primarno tržište osiguranja. Munich Re je pouzdan partner za klijente i može ponuditi prilagođena rješenja za rizike i stabilan kapacitet. U isto vrijeme, Munich Re želi biti vodeći nositelj rizika u brzo razvijajućem digitaliziranom svijetu uvijek novih rizika u nastajanju. Cyber, podatkovna analitika i umjetna inteligencija najvažnija su područja rasta.

Cyber ​​kao izazov i prilika

S obzirom na veliki ekonomski značaj kibernetičkih rizika, potražnja za kibernetičkim osiguranjem, koje zbog dinamičnog razvoja rizika zahtijeva posebnu ekspertizu, u značajnom je porastu. Poticaj digitalizacije izazvan izolacijom zbog koronavirusa doveo je do dramatičnog porasta kibernetičkih napada, koji također postaju sve sofisticiraniji. Optužbe od takozvanih ransomware napada zabilježile su posebno značajan porast – trend koji će se vjerojatno nastaviti. Analiza koju je proveo AM Best utvrdila je da se tri četvrtine svih cyber gubitaka u SAD-u 2020. može pripisati napadima ransomwarea. Nedavni napad na pružatelja IT usluga Kaseya pokazao je značajan i složen potencijal gubitka cyber rizika; njegov softver korišten je za šifriranje IT sustava mnogih tvrtki na način grudve snijega.

S obzirom na sve veći broj šteta, cijene cyber osiguranja su porasle, a nositelji rizika su ograničili svoje kapacitete. Potražnja za rješenjima za osiguranje i usluge je ogromna, a mnoge su tvrtke zabrinute zbog porasta cyber napada. U isto vrijeme, četiri od pet top menadžera intervjuiranih u prvoj studiji Global Cyber ​​Risk and Insurance koju je proveo Munich Re priznalo je da njihove tvrtke nisu imale dovoljnu zaštitu.

Kako bi zadovoljio dinamiku rizika i trendove koji se stalno mijenjaju, Munich Re dalje širi svoju mrežu i partnerstva. Vlastita stručnost tvrtke Munich Re u modeliranju kibernetičkih rizika dodatno se usavršava zahvaljujući pristupu podacima i tehnologijama. U suradnji s klijentima izrađuju se rješenja koja daleko nadilaze tradicionalne pristupe i uključuju ne samo prilagođenu kibernetičku pokrivenost već i usluge za sprječavanje i suočavanje s napadima (također se nazivaju uslugama prije i nakon incidenta). Uključivanje u osiguravajuća pokrića takvih savjetodavnih usluga usmjerenih na ograničavanje gubitaka postaje sve važnije, osobito s obzirom na sve veći broj napada ransomwarea. To će podići standarde kibernetičke sigurnosti i učiniti rizike osiguranijima.

Osim toga, Munich Re nastoji zajedno sa svojim klijentima stvoriti održivo tržište osiguranja na temelju proporcionalnih udjela. Ova strategija, koja se temelji na podacima, znanju i dosljednom upravljanju rizikom, učinila je Munich Re vodećim nositeljem cyber rizika.

“Sve veći broj napada ransomwarea ozbiljno opterećuje gospodarstvo. Industrija osiguranja pomaže tvrtkama da postanu otpornije na kibernetičke napade i umanjuje štetu u slučaju napada. Međutim, nekim sistemskim rizicima može upravljati samo država u suradnji s osiguravateljskom industrijom. Ovi rizici sežu od terorističkih ili politički motiviranih napada do kibernetičkog ratovanja i po mogućnosti su pokriveni skupovima. Štoviše, u svačijem je interesu pružiti jasnoću opsega pokrića putem odgovarajućih formulacija”, kaže Stefan Golling, član uprave Munich Re za globalne klijente/Sjeverna Amerika.

Zahvaljujući strogoj selekciji rizika i uravnoteženom portfelju, Munich Re je zadržao rastući otkupninski ratGubici u poslovnim knjigama kojima se lako može upravljati. Osim toga, povećanja cijena u sve jačem tržišnom okruženju imaju stabilizirajući učinak. Munich Re pridržava se svog plana profitabilnog rasta na temelju trenutnog tržišnog udjela od otprilike 10%.

Potencijal analitike podataka i umjetne inteligencije

Analitika podataka i upotreba algoritama kriju veliki potencijal za osiguravatelje: algoritmi temeljeni na podacima pomažu optimizirati mnoge procese – na primjer, u području prodaje, interakcije s klijentima te rješavanja šteta i osiguranja. Mnogi se procesi mogu ubrzati i poboljšati za dobrobit klijenata. Sve veća upotreba tehnologije strojnog učenja i umjetne inteligencije u poslovanju također je dovela do dinamičnog tržišnog okruženja s brojnim novim područjima rizika – i potrebom za novim rješenjima osiguranja.

“Munich Re godinama ulaže u znanje i iskustvo svog osoblja uspostavljanjem nastavnog plana i programa za analitiku podataka i zapošljavanjem digitalnih talenata kako bi mogli iskoristiti tržišne prilike kroz sofisticiranu kombinaciju osiguranja i ekspertize podataka. “Sada imamo svjetsku mrežu sa stotinama posebno angažiranih stručnjaka za analizu podataka i obučenih stručnjaka koji se bave ovom temom. U suradnji s jedinicama odjela, radimo na više od 100 inicijativa pokrenutih kako bismo našim klijentima pružili inovativna rješenja”, kaže Fabian Winter, voditelj odjela za podatke i analitiku (DAA).

Slijede dva primjera rješenja koja se već koriste na tržištu:

Platforma za analitiku osiguranja osigurateljima omogućuje uspoređivanje vlastitih podataka s vanjskim podacima specifičnim za sektor koje osigurava Munich Re. Korištenje daleko većih i relevantnijih količina podataka pruža osnovu za poboljšano upravljanje portfeljem i pametnije donošenje odluka – od distribucije i određivanja cijena do rješavanja potraživanja.
Potpomognut svojom stručnošću u AI, Munich Re nudi jedinstvenu zaštitu pod nazivom aiSure koja jamči performanse algoritama. Munich Re pruža savjete pružateljima umjetne inteligencije u dizajniranju njihovih jamstava za izvedbu, oslobađa ih značajnih bilančnih rizika i tako ih čini privlačnijim za ulagače i klijente koji se oslanjaju na izvedbu algoritama.

Kako bi razvili vlastite perspektive s tako složenim temama kao što su umjetna inteligencija i kvantno računalstvo, Munich Re surađuje s vodećim istraživačkim institucijama kao što je Njemački istraživački centar za umjetnu inteligenciju (Deutsches Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz; DFKI) i nedavno je uspostavio Quantum Technology & Application Consortium (QUTAC) zajedno s devet vodećih njemačkih tvrtki. Cilj Munich Rea je iskoristiti ogroman potencijal kvantnog računalstva za industriju osiguranja.

“Megatrend digitalizacije radikalno će promijeniti tradicionalno osiguranje. To će dovesti do novih polja rizika kojima su potrebna rješenja osiguranja. Sa svojim brojnim digitalnim i inovacijskim projektima, Munich Re je postavio temelje za profitabilan rast u budućnosti”, kaže član uprave Torsten Jeworrek.

Natrag