Ne propustite fintech konferenciju 18. lipnja 2021.

Datum objave: 09.06.2021.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i Ekonomski fakultet u Rijeci organiziraju konferenciju „Fintech – inovacije, rizici i odgovornost“, koja će se održati 18. lipnja 2021. u Opatiji, a prijenos uživo bit će dostupan putem YouTube kanala Hanfe.

Sudionici konferencije razmotrit će rast fintech sektora koji se na svjetskom financijskom tržištu dogodio u posljednjih nekoliko godina, a posebno za vrijeme pandemije koronavirusa. Razvoj tehnologije ne čeka, financijska se tržišta mijenjaju. Na tržište ulaze novi sudionici, novi proizvodi i usluge. Istovremeno, start-upovi i druga poduzeća sve se više okreću alternativnim izvorima financiranja, primjerice inicijalnoj ponudi kriptovaluta, koje mogu biti prilike za nove investicije, ali i potencijalni rizik za investitore zbog prikupljanja veće količine novca na anonimnom i nereguliranom tržištu.

I regulatorima su potrebni novi alati i procesi da bi išli ukorak s promjenama. Hanfa zajedno s europskim regulatorima nastoji oblikovati okvir koji s jedne strane ne sputava inovacije, a s druge omogućava kvalitetno upravljanje rizicima koji proizlaze iz fintecha. Uz to, Hanfa sudjeluje i u izgradnji međunarodnih kapaciteta koji mogu pomoći u jačanju regulatornog know-how, praćenju globalnih trendova i izlasku lokalnih sudionika na inozemna tržišta.

Na konferenciji će sudionici razmotriti strelovit rast fintech sektora koji se na svjetskom financijskom tržištu dogodio u posljednjih nekoliko godina, a posebno za vrijeme pandemije koronavirusa. Val tehnoloških pomaka kreira posve novu mapu budućih financija i u nadolazećem razdoblju novog normal-nog otvara ključno pitanje kako pomiriti inovacije i neočekivane posljedice koje promjene sa sobom nose.

Prije svega, najveći rizik jest rizik propuštenih prilika. Tehnologija ne čeka, financijska se tržišta mijenjaju. Na tržište ulaze novi sudionici, novi proizvodi i usluge. Istovremeno, start-upovi i druga poduzeća sve se više okreću alternativnim izvorima financiranja, primjeri-ce inicijalnoj ponudi kriptovaluta, koje mogu biti prilike za nove investicije, ali iz dosadašnjih iskustava i potencijalni rizik za investitore zbog prikupljanja veće količine novca na anoni-mnom i nereguliranom tržištu. Pretpostavka je efikasnog suočavanja s raznovrsnim rizicima upoznavanje svih sudionika tržišta s mogućim ishodima.

Odgovarajući regulatorni okvir može pomoći u nastajanju inovacijskog okruženja i kreiranju značajne javne vrijednosti. I regulatorima su potrebni novi alati i procesi da bi išli ukorak s promjenama. Hanfa zajedno s europskim regulatorima nastoji oblikovati okvir koji s jedne strane ne sputava inovacije, a s druge omogućava kvalitetno upravljanje rizicima koji proizlaze iz fintecha. Uz to, Hanfa sudjeluje i u izgradnji međunarodnih kapaciteta koji mogu pomoći u jačanju regulatornog know-how, praćenju globalnih trendova i izlasku lokalnih sudionika na inozemna tržišta.

U skladu s trenutačnim epidemiološkim mjerama konferenciju je moguće pratiti direktno u dvorani hotela Admiral ili putem izravnog prijenosa na YouTube kanalu Hanfe.

Za one koji su zainteresirani za praćenje konferencije uživo u Opatiji, svoj dolazak mogu potvrditi najkasnije do petka 11. lipnja 2021. elektroničkom porukom na adresu conference@hanfa.hr

Detaljan program konferencije potražite ovdje.

Natrag