Nastavit ćemo se prilagođavati tržištu na kojem je stalna jedino – promjena

Datum objave: 21.12.2021. Broj 4 | Godina 2021

U skladu s našom misijom - da budemo suputnik našim klijentima u svim njihovim važnim životnim prekretnicama - usredotočit ćemo se na razvoj svih naših potencijala: vrijednih i kvalitetnih zaposlenika koje imamo i ulaganja u proizvode, kako bismo u potpunosti bili na dispoziciji klijentima koji žele jednostavan i dostupan proizvod osiguranja. Cilj nam je da budemo što manje komplicirani, a da bismo ga ostvarili, moramo promijeniti način razmišljanja i rada. Uvjerena sam da ćemo kao snažan tim uspjeti u tome i ojačati naš tržišni udio

Sabine Usaty imenovana je 1. svibnja predsjednicom Uprave UNIQA osiguranja. Iza sebe ima više od 20 godina iskustva na rukovodećim pozicijama. Na mjesto predsjednice Uprave UNIQA osiguranja došla je s pozicije izvršne savjetnice UNIQA grupe i članice uprave za klijente i tržište UNIQA Österreich Versicherungen AG u Beču. Prilikom imenovanja je izjavila da je ponosna što se pridružila iskusnom i stručnom timu U NIQA Hrvatska te da će se u narednom razdoblju usredotočiti na unaprjeđenje poslovnih procesa.

Koje profesionalne izazove donosi vaš novi posao?

Što se tiče profesionalnih izazova moram priznati da se oni mnogo ne razlikuju od situacije s kojom se industrija osiguranja suočava u ostatku Europe. Pandemijska kriza dramatično nam je pokazala koliko smo globalizirani i međuovisni. Uzmimo kao primjer utjecaj pandemije na poremećaje u lancima opskrbe zbog kojih dolazi do nestašica i povećanja cijena rezervnih dijelova i sirovina. Izazov je prilagoditi se novonastaloj situaciji i prihvatiti promjene koje diktiraju potrošači, ali i dobavljači, i to što je prije moguće. U organizacijskom kontekstu to znači da moramo cijelu organizaciju pretvoriti u organizaciju usmjerenu na klijenta. Klijenti su neovisni i prilično dobro informirani. Očekuju jednostavne i transparentne usluge i rješenja te brze i razumljive odgovore putem preferiranih komunikacijskih kanala. Tijekom sljedećih godina usredotočit ćemo se na ove teme kako bismo poboljšali sve dodirne točke s klijentima i pružili im korisničko iskustvo s pet zvjezdica u retailu, korporativnom affinitiju i bankoosiguranju.

Već ste radili u Hrvatskoj od 2001. do 2006. godine kada ste bili na čelu Porsche Leasinga Hrvatska. Kako vam se sviđa Hrvatska i možete li komentirati što se promijenilo u ovom razdoblju otkako niste u Hrvatskoj (što se tiče tržišta financija i osiguranja)?

Prije svega želim istaknuti da sam jako sretna što sam se vratila u Hrvatsku. Zaista volim raditi u Hrvatskoj zbog ljudi koje doživljavam kao ljude vrlo otvorenog uma i otvorenog srca, a ljepote Hrvatske i njezine obale dodatan su “bonus”. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine jedan je od najvažnijih koraka koje je zemlja učinila ne samo kako bi odigrala aktivnu ulogu u Europskoj uniji već, u kontekstu osigurateljne industrije, i kako bi ponudila svojim stanovnicima viši stupanj financijske stabilnosti i sigurnosti. Zaštita potrošača jedan je od glavnih ciljeva Europske unije i zato tržište financija i osiguranja reguliraju nadležna tijela što nije samo prednost za potrošače, već i za tvrtke koje ulažu, namjeravaju ulagati u Hrvatsku ili koje na hrvatskom tržištu, u dobro reguliranom okruženju, već nude svoje proizvode i usluge.

Unatoč svim izazovima koji još uvijek traju, poput pandemije, u prvih devet mjeseci ove godine ostvarili smo rast od 3,7 posto i uspješno se prilagodili novom načinu rada

Koji su vam poslovni ciljevi za sljedeće razdoblje?

Očekujemo daljnji profitabilan rast i rast premije. Ove godine transformirali smo naše poslovanje kako bismo bili što efikasniji i nastavit ćemo se prilagođavati tržištu na kojem je stalna jedino – promjena. Zadovoljna sam što smo unatoč svim izazovima koji još uvijek traju, poput pandemije, u prvih devet mjeseci ove godine ostvarili rast od 3,7 posto i što smo se uspješno prilagodili novom načinu rada: gotovo smo preko noći zaposlenicima omogućili rad od kuće, nastavili digitalizirati naše poslovanje kako bismo klijentima pružili brzu i kvalitetnu uslugu. Pripremamo se za uvođenje eura i standarda financijskog izvještavanja IFRS 9 i IFRS 17. Glavni cilj nam je u narednom razdoblju naše proizvode i usluge učiniti što jednostavnijim i razumljivijim, a našim klijentima postati partner na kojeg se mogu osloniti u svim životnim situacijama.

Koja su vaša predviđanja vezana uz financijski sektor u Republici Hrvatskoj za ovu godinu?

Zahvaljujući snažnom rastu potrošnje kućanstava, dobroj turističkoj sezoni i izvozu, hrvatsko se gospodarstvo oporavilo od značajnog pada 2020. godine. Rastu BDP-a za 2021. godinu koji Europska komisija procjenjuje na 8,1 posto pridonijet će čitav financijski sektor u kojem se očekuje dvoznamenkasti rast tržišta osiguranja u odnosu na prethodnu godinu. BDP bi tijekom 2022. trebao dosegnuti razinu iz pretkrizne 2019. godine. Unatoč optimističnim najavama, moramo biti svjesni i rizika koji bi mogli usporiti očekivani uspon gospodarstva. Ključni rizici proizlaze iz relativno niskih stopa procijepljenosti koje bi opet mogle dovesti do strožih mjera i inflacije, koja bi se trebala ubrzati u 2021. godini na 2,2 posto. Godinu na izmaku obilježila je i intenzivna digitalizacija koja je omogućila tvrtkama da se u uvjetima pandemije približe klijentima kroz inovativne i pristupačne proizvode, nastojeći postići stabilnu osnovu za dugoročno profitabilan rast. Sigurna sam i da je većina tvrtki iz financijske industrije već započela pripreme za migraciju svog poslovanja u euro okruženje 2023. godine.

Hrvatska se intenzivno priprema za uvođenje eura, 1. siječnja 2023.? Što to znači za osiguratelje koji posluju u Hrvatskoj? Hoće li cijene osiguranja porasti?

U prijelaznom razdoblju koje će započeti nekoliko mjeseci prije uvođenja eura i trajati cijelu godinu nakon uvođenja eura, na svim ključnim dokumentima cijene će biti dvojno iskazane u kunama i u eurima. Prelazak na novu valutu kod osiguratelja, kao i kod drugih sektora, iziskuje značajne promjene u IT sustavima, procesima i dokumentaciji. Kako bismo sve pripreme i promjene odradili na vrijeme, u UNIQI smo oformili projektni tim i pokrenuli projekt uvođenja eura. Kao i u svim velikim promjenama i prilagodbama, i ovdje ima operativnih izazova koje ćemo zahvaljujući dosadašnjem iskustvu i spremnosti uspješno prebroditi. Ne očekujemo rast cijena zbog prelaska na euro, iznosi koji će se mijenjati zbog promjene valute toliko su maleni da neće značajno utjecati na premije osiguranja. Porast cijena zbog promjena valute praktički je onemogućen zbog dualnog iskazivanja cijena i procjenjuje se da će učinak konverzije kune u euro na povećanje ukupne inflacije potrošačkih cijena u Hrvatskoj biti blag – oko 0,2 posto.

Svi koji žele staviti svoje zdravlje na prvo mjesto, prije ili kasnije, posegnut će za osiguranjem u kojem sve potrebne usluge mogu ostvariti u vrlo kratkom roku, bez uputnice i bez čekanja

Pandemija Covida 19 donijela nam je velike probleme: zastoje u poslovanju u gospodarstvu, ali i povećan broj cyber-incidenata budući da smo gotovo preko noći morali prijeći na online poslovanje. Jedna od stvari s kojima su se osiguratelji suočili kao veliki dodatni teret u smislu šteta su otkazivanja događanja, ali i nemogućnost poslovanja. Kako je to utjecalo na industriju osiguranja? Možete li usporediti Hrvatsku i Austriju u smislu suočavanja s korona krizom?

Pandemija koronavirusa je presedan za sve osiguratelje, ali i za čitavo europsko i svjetsko gospodarstvo kao i svijet u cjelini. Osim dosadašnjih, kratkoročnih efekata koje smo osjetili, osiguranje je stabilna industrija s čvrstom regulativom koja će se uspješno nositi i s dugoročnim posljedicama pandemije koje još uvijek ne možemo u potpunosti predvidjeti. Kako je rečeno nedavno na Danima osiguranja, pandemija je najveći globalni problem ovog stoljeća, prilagodbe su teške za sve industrije, no osiguranje je reagiralo i brzo se prilagodilo. Najvažnije nam je bilo održati kontinuitet poslovanja, osigurati stabilnost i pokušati umanjiti utjecaj na klijente. Sve te mjere dobro su prihvaćene i na razini Europe su rezultati zadovoljavajući, a u tome su nam pomogli novi digitalni alati zahvaljujući kojima smo u Austriji, ali i u Hrvatskoj, vrlo brzo prilagodili naše poslovanje, omogućili zaposlenicima rad od kuće, a klijentima brz i jednostavan pristup osiguranju, što se odrazilo i na pozitivnim rezultatima poslovanja.

Ulaganja hrvatskih osiguravatelja karakterizira znatno veća izloženost nekretninama od osiguratelja u Europi. Jesu li ta ulaganja posebno osjetljiva sada kada smo u velikoj financijskoj krizi? Bi li kapitaliziranost osiguratelja mogla biti ugrožena?

Od početka krize nismo osjećali pritisak na naš portfelj nekretnina jer naše investicijske nekretnine imaju dugoročne ugovore i ti su prihodi stabilni. Osim toga, cijene nekretnina su značajno porasle pa su naši ugovori za investicijske nekretnine obnovljeni pod još boljim uvjetima. Nekretnine su i dobra obrana od inflacije koja je posljednjih mjeseci bila iznad željenih razina jer njihova cijena aprecira u skladu s inflacijom.

S obzirom da osiguranje u Hrvatskoj nije ni blizu zastupljeno u usporedbi s brojkama u zemljama EU, barem kada su građani u pitanju, je li razlog slabija kupovna moć naših građana ili nedostatak svijesti o važnosti osiguranja? Koliko u Hrvatskoj ima prostora za rast osiguranja i kojih najviše?

Razlozi nedovoljne zastupljenosti osiguranja u Hrvatskoj mogu se pripisati činjenici da imamo slabiju kupovnu moć od prosjeka EU i premda se to često ističe, mislim da je kod odluke o osiguranju presudna svijest građana o potrebi zaštite od velikih materijalnih gubitaka. Potres je pokazao da takve razorne štete malotko može sam podmiriti i potaknuo građane da se zamisle nad rizicima od prirodnih nepogoda koje su, na žalost, sve češće. Zbog toga je interes za osiguranjem imovine porastao što je očekivana reakcija na događaj s tako razornim posljedicama. Potencijala za dugoročan rast sigurno ima jer će građani, na žalost poučeni gorkim iskustvom svojih sugrađana koji su pretrpjeli štete u potresima, olujama, poplavama i sličnim nepogodama, sve više uviđati osobnu odgovornost u zaštiti svoje imovine. Jednako tako, optimistična sam i kad su u pitanju zdravstvena osiguranja. Pandemija je pokazala da je unatoč golemom trudu zdravstvenih djelatnika zdravstveni sustav pod snažnim pritiskom zbog čega su mnogi svoje zdravlje stavili na čekanje ili naprosto ne mogu dovoljno brzo ostvariti zdravstvenu uslugu koja im je potrebna. Svi koji žele staviti svoje zdravlje na prvo mjesto, prije ili kasnije, posegnut će za osiguranjem u kojem sve potrebne usluge mogu ostvariti u vrlo kratkom roku, bez uputnice i bez čekanja.

Zaštita potrošača jedan je od glavnih ciljeva Europske unije i zato tržište financija i osiguranja reguliraju nadležna tijela što nije samo prednost za potrošače, već i za tvrtke koje ulažu

Koliko je korona kriza promijenila pristup rizicima, ali i pristup izgradnji otpornosti na nove rizike?

U industriji osiguranja se tradicionalno, a posebno s uvođenjem regulative Solventnost II, velika pozornost pridaje predviđanju budućih rizika i procjeni negativnih učinaka u slučaju da se rizik ostvari. To je nužno kako bi se na vrijeme poduzele mjere i osigurala financijska snaga i kapitalna adekvatnost osiguratelja i u nepovoljnim uvjetima, a s krajnjim ciljem zaštite klijenata. Bez obzira na to, korona kriza je zasigurno utjecala na način na koji se općenito percipiraju rizici. Nakon što se rizik izbijanja pandemije ostvario, njegove posljedice svi smo mogli vidjeti i pratiti kroz brojeve oboljelih i preminulih ljudi, širenje zaraze, pritisak na zdravstveni sustav, lockdown i utjecaj na gospodarstvo i društvo u cjelini. Svi smo postali svjesni rizika što je zasigurno podiglo svijest o važnosti njihovog pravovremenog prepoznavanja, osobito rizika u nastajanju (emerging risks). To su rizici koji se nikada do sada nisu dogodili ili se događaju vrlo rijetko i koje vrednujemo kroz utjecaj na poslovanje društva, financijsku poziciju ili poziciju solventnosti te planiranja i uspostave mjera koje mogu u potpunosti ili djelomično umanjiti negativne posljedice ako se rizik materijalizira.

U posljednje dvije godine industrija osiguranja u Hrvatskoj uhvatila je trend rasta, ali je ova kriza usporila rast osiguratelja. Što se može očekivati u sektoru osiguranja u Hrvatskoj u sljedećem razdoblju? Što očekujete od UNIQA osiguranja u Hrvatskoj?

Već sam rekla da očekujemo daljnji rast ali smo svjesni da ga možemo postići samo ulaganjem u znanje naših zaposlenika i u odnose s našim klijentima. Da bismo bili uspješni, moramo educirati prodaju, ulagati u digitalizaciju, pojednostavljivati procese poslovanja, biti jednostavni i transparentni jer ćemo samo tako pridobiti povjerenje klijenata. Na tržištu će opstati oni koji će se najbolje prilagoditi promjenama.

Jeste li zadovoljni položajem UNIQA osiguranja na tržištu osiguranja u Hrvatskoj? Što mislite da biste mogli dodatno poboljšati?

U skladu s našom misijom – da budemo suputnik našim klijentima u svim njihovim važnim životnim prekretnicama – usredotočit ćemo se na razvoj svih naših potencijala: vrijednih i kvalitetnih zaposlenika koje imamo i ulaganja u proizvode, kako bismo u potpunosti bili na dispoziciji klijentima koji, kako sam već rekla, žele jednostavan i dostupan proizvod osiguranja. Cilj nam je da budemo što manje komplicirani, a da bismo ga ostvarili, moramo promijeniti način razmišljanja i rada. Uvjerena sam da ćemo kao snažan tim uspjeti u tome i ojačati naš tržišni udio.

Vaš novi proizvod UNIQA Smart kasko – plaćate samo onoliko koliko vozite – digitalna je inovacija u osiguranju. Ovo je prva ponuda na tržištu koja se aktivira i deaktivira po potrebi, putem mobilne aplikacije. Kakav je interes građana za takav proizvod?

Smart kasko je prvo u potpunosti digitalno kasko osiguranje na tržištu koje se ugovara putem mobilne aplikacije. Osim fleksibilnog korištenja i racionalne potrošnje po principu “plati koliko voziš”, prednost Smart kaska je što korisnik može pratiti svoju vožnju, dobiva nagradne kilometre za savjesnu vožnju, ugovara pokrića koja želi, nema sudjelovanja u šteti i plaća nižu premiju od “običnog” kaska. Kako se radi se o inovativnom proizvodu, korisnicima smo ponudili da prvih 30 dana besplatno isprobaju aplikaciju jer potrebno je neko vrijeme da se prepozna prednost ovakve usluge u usporedbi s tradicionalnim kaskom na koji su svi navikli. Osiguranju mobitela koje smo uveli prije nekoliko godina također je trebalo neko vrijeme da “zaživi” na tržištu i postane traženo, kao što je danas.

Koliko je razvijena financijska pismenost u Austriji i što možemo naučiti od vas?

Austrija ima uspješnu ekonomiju i jedna je od zemalja OECD-a čiji građani uživaju u životnom standardu i razini subjektivne dobrobiti koja je među najvišima u toj organizaciji. Odrasli Austrijanci također imaju i višu razinu financijske pismenosti od prosjeka OECD-a prema međunarodnim mjerenjima, no mlađa populacija je u riziku od pretjeranog zaduživanja. Gotovo 80 posto Austrijanaca nedostatak financijske sigurnosti u starosti navodi kao jedan od tri najveća rizika s kojima se suočavaju i vjerujem da slična razmišljanja dijeli većina Europljana, pa i građani Hrvatske koji, koliko sam upoznata, iz godine u godinu pokazuju sve veću financijsku pismenost čemu umnogome doprinose inicijative financijskog sektora poput kampanje “Sigurnije sutra” koju su ove godine pokrenuli hrvatski osiguratelji pod krovom Hrvatskog ureda za osiguranje. Možemo biti zadovoljni jer je kampanja, koja je trajala sedam mjeseci, ispunila zadane ciljeve i podigla svijest građana o važnosti osiguranja općenito ali i preuzimanja osobne odgovornosti za život, zdravlje i imovinu.

Nataša Gajski Kovačić

Natrag