;

Napredak će biti najveći izazov

Datum objave: 01.01.1970. Broj 12 | Godina 2015

Da nije Zakona o osiguranju, osiguravači bi na pitanje po čemu će pamtiti 2015. godinu ostavili upražnjen odgovor. U anketi za Svet osiguranja svi generalni direktori su napisali da je godinu na izmaku obeležio upravo taj zakon jer je uveo red na tržištu i efikasnije mehanizme za zaštitu osiguranika.
Srpski osiguravači bi prošlog decembra imali najmanje četiri utiska – isplata šteta usled nezapamćenih majskih poplava i poskupljenje polisa osiguranja pri registraciji vozila, koja je poskupela 45 odsto. Takovo osiguranje je izgubilo licencu, a desila su se i akvizicije i preuzimanja portfelja.

Moglo bi se reći da je 2015. za osiguravače protekla u pripremama za poslovanje po novom Zakonu, čija primena počinje 2016. godini, i ubiranju plodova od poskupljenja autoosiguranja, koje ima i najveći udeo na tržištu, pa je odraz na bilanse neminovan. Osiguravači beleže rast premije, ali ostaje upitno koliki bi on zaista bio da nije bilo povećanja AO u 2014. I dalje ostaje utisak na tržištu da se svi bore za postojeću “tortu”, dok malo rade na tome da, na primer, naprave još jedan sprat.

Isplata šteta za majske poplave nije donela neke epohalne vesti, s obzirom na nizak udeo tog osiguranja u portfelju osiguravača, zato je rokom 2015. isplaćena i jedna od najvećih šteta u regionu u poslednjih deset godina, kada je Dunav osiguranje inkasiralo Telekomu 1,3 milijarde dinara po osnovu požara koji se desio u magacinu te kompanije.
U narednoj godini će, tvrde osiguravači, dalji rast tržišta osiguranja, pogotovo životnih, u uslovima visoke nezaposlenosti i malih prosečnih plata, biti ključni izazov za ovu industriju.

Natrag
Novo
izdanje!
godina XXI
broj 2/2019
*izdanje za Hrvatsku i Sloveniju.