;

Munich Re mijenja predviđanja dobiti

Datum objave: 02.04.2020.

Munich Re rekao je da se njegov segment P&C reosiguranja suočava s velikim poteškoćama zbog pandemije koronavirusa, uglavnom zbog gubitaka povezanih sa širokim otkazivanjem i odgađanjem velikih događaja.

Kao rezultat toga, njemački gigant reosiguranja povukao je smjernice o dobiti za 2020. godinu i zaustavio svoj program otkupa dionica do daljnjeg.

Munich Re rekao je da sada očekuje dobit za svoje prvo tromjesečje 2020. godine, u rasponu niskih troznamenkastih milijuna eura. To uspoređuje s 633 milijuna eura u prvom tromjesečju 2019., ili nešto manje od 700 milijuna dolara.

Za 2020. godinu u cjelini, situacija bi mogla biti mnogo gora. Munich Re je napomenuo da COVID-19 izaziva ogromne makroekonomske i financijske učinke. Reosiguratelj je rekao da ta stvarnost, u kombinaciji s pretpostavkom “opterećenja većih gubitaka od katastrofe uzrokovanih čovjekom i prirodnim katastrofama, koji je inače u skladu s očekivanjima, znači da neće dostići svoje smjernice o dobiti od 2,8 milijardi eura (nešto više od 3 milijarde dolara ) za 2020. godinu u cjelini.

Istovremeno, Munich Re je rekao da ostaje na solidnim osnovama. Munich Re istaknuo je da je njegov omjer solventnosti i dalje ugodno unutar komuniciranog optimalnog raspona od 175 posto do 220 posto zahtjeva. Prijedlog Godišnje skupštine 29. travnja ostaje nepromijenjen: dividenda se poveća na 9,80 eura (10,81 USD) po dionici.

Međutim, program otkupa dionica Münchena Rea 2020/2021 koji je bio najavljen za kraj veljače bit će obustavljen do daljnjeg i dok ne bude jasnija stvarna opterećenja koja proizlaze iz COVID-19, ali i kapitalni zahtjevi za potencijalne organske ili anorganske poslovne prilike.
Najava Münchena Re da povlači smjernice za dobit za 2020. godinu uslijedila je nakon što je QBE učinio isto, a drugi će osiguratelji vjerojatno učiniti isto.

Natrag