Monetizacija IP-a: Zakup IP-a mogao bi značiti dosljedan dugoročan prihod.

Datum objave: 27.07.2021.

S obzirom da je cijena IPv4 adrese trenutno najviša, mnoge tvrtke žele unovčiti svoju imovinu. Paulius Judickas, voditelj prodaje na IP tržištu IPXO, tvrdi da leasing, umjesto prodaje, IPv4 ima puno veću vrijednost za vlasnike IP-a. Na primjer, tvrtke bi mogle zaraditi gotovo dvostruko iznajmljivanjem IPv4-a na samo godinu dana, za razliku od prodaje sve svoje imovine u jednom potezu.

Nakon brzog rasta interneta tijekom proteklog desetljeća, IP adrese postale su vrijedna roba, koju sada mnogi žele unovčiti. Prema Pauliusu Judickasu, šefu prodaje u IPXO-u, iako prodaja imovine IP može donijeti veliku jednokratnu isplatu, zakup IP-a mogao bi značiti dosljedan dugoročan prihod.

U svibnju je cijena IPv4 adrese dosegla najvišu razinu od 36 dolara. S njegovom vrijednošću koja nastavlja rasti, tvrtke žele unovčiti akumuliranu imovinu IP-a. Paulius Judickas, voditelj prodaje u IPXO-u, podijelio je zašto bi se iznajmljivanje, umjesto prodaje, IP-a moglo pokazati profitabilnijom strategijom, donoseći nositeljima IP-a ponavljajuće tokove prihoda, istovremeno ublažavajući problem nedostatka IPv4 i pridonoseći sveukupno održivijoj internetska mreža.

Novi industrijski standard

U prvim danima interneta nitko nije predvidio njegov potencijal rasta; to je dovelo do toga da se IP adrese dijele prilično slobodno na cijelom tržištu, a da u to vrijeme nije bilo temeljitog praćenja krajnjih korisnika.
“Leasing se smatrao” sivom zonom “u industriji zbog nedostatka uspostavljenih i sigurnih posrednika koji bi pomogli zakupu i upravljanju resursima intelektualne svojine, stoga su se tvrtke naginjale prodaji imovine u vlasništvu”, komentirao je Judickas.

Prema stručnjaku, leasing je sada na putu da postane novi industrijski standard jer je postupak brz, siguran i potpuno automatiziran.
„Sve se svodi na postavljanje preciznih i temeljitih postupaka. Primjerice, kod IPXO-a potrebno je do 5 minuta da vlasnik IP-a postavi cijenu i unajmi svoje podmreže”, objasnio je Judickas. “U bliskoj budućnosti također planiramo uvesti potpunu podršku za infrastrukturu RPKI-a, koja će ograničiti probleme između vlasnika IP-a i regionalnih internetskih registara. To će omogućiti upravljanje svim resursima putem jednog sučelja, što će još više unaprijediti postupak. ”

Leasing vs. Prodaja

Iako se prodaja IP-a u vlasništvu može činiti dobrim načinom donošenja solidnog dijela prihoda, Judickas tvrdi da želja za brzom zaradom može dovesti do propuštanja značajnih prilika, jer bi tvrtke mogle gotovo udvostručiti prihod  zakupom IPv4-a na samo godinu dana.

Iznenadni prelazak na mrežni pogon, potaknut pandemijom, iznjedrio je novootkrivenu potražnju za IPv4 adresama – u osnovi ograničen resurs – potreban za podršku svega, od postavki udaljene radne površine do VPN-ova i usluga hostinga.

Sve veći broj zahtjeva za dodjelu IPv4 prostora

Iako je Internet uspio izdržati pritisak na račun vodećih streaming platformi koje ograničavaju kvalitetu videozapisa, što je ublažilo dio stresa, Judickas je naglasio kako IP leasing može pomoći u održavanju Interneta otpornijeg na pritisak u budućnosti.

„Leasing omogućuje neiskorištenim IP resursima povratak na tržište, ublažavajući napetost sve većeg broja uređaja povezanih na mrežu. Posljedično, to stvara priliku tvrtkama da udovolje svojim potrebama IP-a i nastave sa skaliranjem bez stvaranja dodatnih pritisaka na tržištu. To omogućuje namjernu raspodjelu resursa, izravnavanje dijela mrežnog stresa i omogućavanje kontroliranijeg širenja interneta ”, objasnio je.
Kako se svijet kreće prema budućnosti koju pokreće IoT, leasing bi mogao biti ključan u olakšavanju nesmetanog prijelaza u sljedeću internetsku eru.

Natrag