Mlada Slovenka ide u zatvor zbog prijevare osiguranja

Datum objave: 11.09.2020.

Slovenka Julija Adlešič (22) je, prema pisanju slovenskih medija, dobila dvije godine zatvorske kazne, a njen dečko Sebastien Abramov tri godine.

Slovenka Julija Adlešič optužena je zbog pokušaja prijevare osiguranja. Ona je, naime, uz pomoć dečka i njegovihh roditelja početkom 2019. odrezala vlastitu šaku kako bi od osiguranja zatražila milijunsku odštetu. Slučaj je dobio veliki publicitet kada je policija otkrila da se radi o prijevari.

Juliji Adlešič je bez šake ostala 4. siječnja 2019. Tvrdila je da se radi o nesreći koja se zbila dok je rezala grane za ogrjev cirkularnom pilom. Nakon nekoliko dana zatražila je isplatu odštete od osiguranja s kojima je prethodno sklopila ugovor, no ljubljanska policija je vrlo brzo otkrila da se radi o  prijevari.

Kao pomagače su osumnjičili njezinog dečka Sebastiena Abramova (30) i njegove roditelje te protiv svih četvero podnijeli kaznene prijave.  Tužiteljstvo je ustvrdilo da su osumnjičeni još krajem 2018. detaljno isplanirali prijevaru i sklopili s pet osiguravajućih tvrtki police osiguranja za slučaj nesreće.  Uplatili su i prve rate polica, pri čemu bi Julija dobila 1,1 milijun eura odštete u slučaju invalidnosti. Prema policijskom izvješću, tragični događaj u kojem je mlada djevojka ostala bez šake  dogodio se u dvorištu Sebastienovog oca i njegove izvanbračne partnerice.

Liječnici su uspjeli prišiti šaku djevojci, no, Julija se nakon nekoliko dana vratila u bolnicu s pričkom da nešto nije u redu sa šakom. Liječnici su konstatirali da je prišivenu ruku stiskala u hladnjaku kako bi se operacija prikazala neuspješnom.

Teško se oteti dojmu da ovako mlada djevojka kojoj je  bilo samo 20 godina u trenutku incidenta, nije izmanipulirana  i nagovorena na ovakav nepromišljeni čin. Tim više što se njezinom dečku još sudi zbog ubojstva djevojke Sare Veber 2015. godine, a za što on tvrdi da se dogodilo slučajno dok je čistio pušku.

Julija Adlešič će na slobodi čekati pravomoćnost presude, a Abramov će ostati u pritvoru zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Samo ja znam što se tada dogodilo

Ovaj bizaran slučaj započeo je ročištem potkraj listopada prošle godine, a Julija, Sebastien, njegov otac i njegova izvanbračna partnerica, negirali su krivnju. Adlešič i Abramov u to su vrijeme medijsku pozornost privukli odgovarajućim džemperima s natpisom King and Queen, a s mnogo manje široke odjeće na suđenju se pojavila uvijek vrlo pažljivo uređena Julija. Ozlijeđenu ruku skriva pod raznim maramama i šalovima. Iako su njih četvero izborili prvu pobjedu u studenom, kada je sudac, na zahtjev obrane, izuzeo neke nezakonito pribavljene dokaze – zapisnike o saslušanju Adlešičevih roditelja i stručna mišljenja psihijatrijske struke, dane također na temelju izjava njezinih roditelja.

No, tijek suđenja sada je otišao u drugom smjeru. Branitelji su uzalud upozoravali da  je tročlano sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Marjetom Dvornik neopravdano odbacilo gotovo sve njihove dokazne prijedloge, a nije dopustilo ni rekonstrukciju krvavog događaja istom pilom, na istom stolu, pod istim uvjetima i u istim okolnostima, jer kako tvrdi Adlešić tek tada bi se sa sigurnošću moglo utvrditi može li se nesreća dogoditi na način koji je opisala.  “Samo ja znam što se tada dogodilo”, rekla je na sudu tvrdeći da nitko nije bio u neposrednoj blizini tijekom posjekotine ruke. Međutim, forenzičari su posvjedočili da bi tako ravno i glatko rezanje bilo teško ostvarivo da se zbilo onako kako je Julija prikazala nesreću u kojoj je pas skočio na nju.

U završnoj riječi, tužitelj je također istaknuo povijest pretraživanja na prijenosnom računalu koje su Abramovu oduzeli kriminalisti. Povijest aktivnosti pokazala je da su ga, između ostalog, zanimale informacije o zaustavljanju krvarenja, kompresijski zavoj, a tražio je i podatke o bioničkoj ruci. Na sudu je objasnio da ga te stvari zanimaju i da je tek dan ranije na televiziji pogledao objavu o protezama, koja ga se dojmila i potaknula da potraži još više informacija na tu temu.

 

Natrag