Kontinuirani zamah rasta za reosiguranje neživota; potrebni povrati primjereni riziku

Datum objave: 11.09.2023.

Da bi se održao dovoljan kapacitet reosiguranja, potrebni su odgovarajući povrati razmjerni rizicima. Razvoj rizika od prirodnih katastrofa zahtijevat će ponovno uspostavljanje ravnoteže između ponude kapaciteta reosiguranja i rastuće potražnje, te prilagodbe u preuzimanju rizika.

Kako svijest o riziku i potražnja za re/osiguranjem rastu, Swiss Re naglašava važnost poboljšanih podataka o preuzimanju rizika, poboljšanog modeliranja i ponovnog balansiranja lanca vrijednosti osiguranja za održivo tržište reosiguranja. Swiss Re ostaje predan suradnji s primarnim osiguravateljima kako bi predvidjeli i upravljali rizikom, odgovorili na katastrofalne događaje i pomogli im u rastu u nesigurnom svijetu.

Uoči početka rasprava o obnovi između osiguravatelja i reosiguratelja u siječnju 2024. na Rendez-Vous de Septembre, Swiss Re dijeli svoje mišljenje o trenutačnom stanju u industriji i ističe ključne trendove na tržištu. Swiss Re očekuje da će središnje teme biti sve veća potražnja za zaštitom od reosiguranja u okruženju obilježenom povećanom volatilnošću i stalnom potrebom za povratima primjerenim riziku.

U tom kontekstu, očekuje se da će tržište neživotnog reosiguranja rasti iznad BDP-a, potaknuto uglavnom inflacijom i urbanizacijom. 10-godišnji izgledi za tržište u USD pokazuju nominalni rast od približno 5,4% godišnje ili oko 3% ako se prilagodi inflaciji.

Nakon godina slabih rezultata i natprosječne aktivnosti u slučaju prirodnih katastrofa, tržište reosiguranja vraća se na održiviju razinu cijena prilagođenih riziku. Očekuje se da će se ovaj trend nastaviti u nadolazećim obnovama u siječnju 2024.

Urs Baertschi, izvršni direktor Swiss Re Property & Casualty Reinsurance, rekao je: “Snažna partnerstva između osiguravatelja i reosiguratelja, poboljšani podaci o preuzimanju rizika i, do određenog stupnja, ponovno uravnoteženje podjele rizika između osiguravatelja i reosiguratelja bit će potrebni za održivu industriju i osigurati da reosiguranje može ispuniti svoju temeljnu funkciju amortizera najvećeg rizika.”

Razvoj rizika od prirodnih katastrofa zahtijeva prilagodbe u preuzimanju rizika

Rastući gubici od prirodnih katastrofa snažno utječu na tržište reosiguranja imovine. Kao što su pokazali brojni događaji diljem svijeta u 2023., profili rizika nastavljaju se razvijati i očekuje se da će se osigurani gubici veći od 100 milijardi USD godišnje ponoviti. Potražnja za reosiguranjem imovine od prirodnih katastrofa vjerojatno će ostati visoka jer izloženost stalno raste. U isto vrijeme, glavni pokretači rizika ostaju nepromijenjeni: ekstremne vremenske prilike, urbanizacija, veće vrijednosti nekretnina i inflacija.

Važna točka rasprave bit će ravnoteža između kapaciteta reosiguranja i rastuće potražnje. Primarni osiguravatelji su najprikladniji za apsorbiranje učestalih gubitaka i gubitaka, dok se reosiguravatelji vraćaju svojoj temeljnoj funkciji, a to je podrška osiguravateljima u oporavku od velikih gubitaka kao što je potres u Turskoj početkom ove godine. Očekuje se da će se ovaj trend prema održivijoj ravnoteži u podjeli rizika nastaviti.
Sekundarne opasnosti kao što su šumski požari, poplave i tuča također će biti tema, budući da je modeliranje takvih opasnosti i dalje izazovno, a učinci klimatskih promjena postaju očitiji kao rezultat sve ekstremnijih vremenskih događaja. Kako bi se postigli predvidljiviji rezultati, potrebna je veća transparentnost podataka i ulaganje u mogućnosti predviđanja. Swiss Re pažljivo prati te izloženosti i poduzeo je mjere za upravljanje razvojem okruženja rizika.

Gianfranco Lot, glavni direktor osiguranja Swiss Re-a, reosiguranje imovine i nezgoda, rekao je: “Za industriju je važno da rizici ostanu osigurani. Zato Swiss Re tako dugo govori o klimatskim promjenama i zauzeli smo tako čvrst stav o tome . Nastavljamo značajno ulagati u vlastite modele rizika i spremni smo podržati i rasti s našim klijentima u poslovanju s prirodnim katastrofama.”

Izazovno tržište nezgoda

Tržište ozlijeđenih osoba bit će još jedna važna tema jer se suočava s brojnim problemima. Društveni i ekonomski inflatorni pritisci povećavaju troškove šteta. Financiranje sudskih sporova poraslo je za 42% od 2019. do 2022., a analiza Swiss Re-a pokazuje da je između 2014. i 2021. broj nagrada u iznosu većem od 5 milijuna USD na američkim sudovima porastao za 54%. Očekuje se da će se ovaj trend nastaviti, a iako je to pretežno američki fenomen, postoje znakovi da se pojavljuje i u drugim dijelovima svijeta. U takvom okruženju bit će potrebna veća transparentnost podataka kako bi se razumjela temeljna izloženost povezana s nadolazećim rizicima i učinkovito upravljalo nadolazećim izazovima.

Rast izvan čistog prijenosa rizika

Za rast i unapređenje ponude osiguranja na tržištu koje se brzo mijenja, potreba za većim e
činkovitost postaje sve relevantnija tema u industriji osiguranja. U tome će ključnu ulogu imati rješenja koja se temelje na podacima i tehnologiji.
Odjel rješenja za reosiguranje tvrtke Swiss Re nudi širok raspon alata i usluga koji obuhvaćaju cijeli lanac vrijednosti osiguranja, izvan čistog prijenosa rizika. Ova skalabilna rješenja zadovoljavaju specifične potrebe i osmišljena su da pomognu osiguravateljima da ostanu konkurentni dok se industrija nastavlja brzo razvijati.

Moses Ojeisekhoba, glavni izvršni direktor Global Clients & Solutions tvrtke Swiss Re, rekao je: “Na temelju našeg znanja o riziku i vlastitih digitalnih mogućnosti, paket rješenja tvrtke Swiss Re nadilazi našu temeljnu funkciju reosiguratelja. Pomažemo primarnim osiguravateljima da bolje iskoriste podatke i analitiku za pojednostaviti ponudu proizvoda, repozicionirati portfelje i poboljšati ukupnu izvedbu te ih u konačnici pozicionirati za budući rast.”

Natrag