Kompanije će izgubiti milijarde eura ako se ne pripreme za rizike novog doba

Datum objave: 23.06.2020.

Razvoj novih tehnologija, klimatske promene i s tim u vezi menadžerska odgovornost su tri grupe rizika kojima su izloženi privrednici i građani, rekao je Željko Jović, viceguverner Narodne banke Srbije na otvaranju konferencije „Rizici novog doba - utjecaj na poslovanje i imovinu“ koja je održana 23. lipnja u Beogradu u organizaciji portala www.sveonovcu.rs  i www.sveoosiguranju.rs.

Dodao je i da Narodna banka Srbije veliki akcenat stavlja na zaštitu korisnika financijskih usluga koji su, također, izloženi spomenutim rizicima, posebno u poslovanju s bankama i drugim financijskim institucijama.

Na konferenciji se govorilo i o pandemiji koja bi, prema scenariju najveće reosiguravajuće kompanije na svijetu Swiss Re, se mogla događati svakih 25 do 30 godina, što bi utjecalo i na povećanje ostalih rizika: cyber rizika, prekida lanca opskrbe,  menadžerske odgovornosti. Stručnjaci Swiss Re su istakli da će recesija biti duboka i oštra, a oporavak, koji će početi u drugoj polovini godine, veoma dug.

Tijekom pandemije su eskalirali cyber napadi kao jedan od ključnih rizika novog doba: hakeri su pokušali ukrasti istraživanja o koronavirusu u Velikoj Britaniji, Svjetska zdravstvena organizacija je objavila da se broj hakerskih napada na njihove sisteme povećao pet puta tijekom pandemije, a građani su dobijali brojne lažne poruke u kojima su im bili traženi osobni podaci, rečeno je na konferenciji.

Cybersecurity Ventures, vodeći svjetski istraživač u oblasti cyber ekonomije, predviđa da će do 2021. godine cyber napadi koštati svjetsku ekonomiju 6.000 milijardi dolara i tako će cyber kriminal postati mnogo unosniji od trgovine drogom. Samo u prošloj godini kompjuterski napadi su nanijeli štetu od 3,5 milijardi dolara, a polovina je izvedena preko elektronske pošte.

Milan Vojvodić, šef Odsjeka za informacijsku sigurnost i elektronsko poslovanje Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija predstavio je zakonodavni okvir za informacijsku sigurnost, dok su o mogućnostima predviđanja i zaštite od cyber rizika, kao i mogućnostima nadoknade štete govorili Jovan Milosavljević, rukovoditelj Službe za informacijsku sigurnost u okviru RATEL-a (Nacionalni CERT), Sanja Jovanović, direktorica sektora za korporativna osiguranja kompanije Wiener Stadtische osiguranje, međunarodno priznati stručnjak za cyber sigurnost Dragan Pleskonjić, i etički haker Mikica Ivošević. Najnovije trendove u zaštiti od cyber rizika u svijetu predstavio je Majo Mićović, vlasnik kompanija Sky Express, a benefite i nizak nivo rizika poslovanja u cloudu objasnili su menadžeri kompanije Coming Computer Engineering.

Druga važna tema o kojoj se govorilo i tijekom pandemije jesu klimatske promene čije štete Economist Intelligence Unit procjenjuje na 7.900 milijardi dolara do 2050. godine.

Na konferenciji je rečeno da su, usprkos pozitivnim efektima karantena po zagađenje planete, te promjene kratkoročne i da neće bitnije promijeniti situaciju ukoliko se i same kompanije ne posvete rješavanju ovog problema.

Na temu klimatskih promena, šteta i mogućnostima zaštite kroz osiguranje govorili su Sandra Nedeljković iz Vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Đorđo Markeđani, predsjednik IO DDOR Novi Sad osiguranja, i klimatolog Vladimir Đurđević iz Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Beogradu.

Uslijed sve većih i brojnijih rizika, rukovođenje kompanijama postaje izazovnije te sa na panelu „Kako sačuvati menadžersku čast i džep“ govorilo o tome kojim su sve rizicima izloženi menadžeri, za što mogu biti predmet tužbe dioničara,  koliko je važno da posjeduju policu osiguranja od menadžerske odgovornosti kako bi zaštitili kapital vlasnika i zainteresiranih. Koliko je domaća regulativa u segmentu odgovornosti menadžera usklađena s europskom, govorila je odvjetnica Ljubica Tomić, stručnjakinja za međunarodno pravo.

Natrag