Kompanija EY službeno je dostigla neutralnost ugljika na globalnom nivou

Datum objave: 22.10.2021.

EY će se i dalje fokusirati na smanjenje apsolutnih emisija u skladu sa svojim znanstveno zasnovanim ciljem, i na putu je da dostigne nultu emisije 2025. godine.  EY nastavlja promovirati dekarbonizaciju i početak zelene budućnosti.

Kompanija EY dostigla je ovaj izuzetan cilj značajnim smanjenjem emisije u skladu sa znanstveno zasnovanim ciljem, kompenziranjem i uklanjanjem veće količine ugljika od one koja se emitira.

„Ovo je važan trenutak za kompaniju EY i na njega svi možemo biti veoma ponosni. Naša ambicija odličan je primjer kako kontinuirano stvaramo bolje poslovno okruženje, djelujući u cilju zaštite i očuvanja naše planete. Naša kompanija jedna je od samo nekolicine drugih organizacija koje su se obavezale na ovaj cilj – a nadamo se da će nam se u budućnosti pridružiti još organizacija”, istaknuo je Carmine Di Sibio, generalni direktor kompanije EY na globalnoj razini.

Kao što se ističe u najnovijem izveštaju Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), globalno zagrijavanje od 1,5 ° C i 2 ° C će biti premašeno tijekom 21. stoljeća, osim ukoliko ne dođe do dubokog smanjenja ugljičnog dioksida (CO2) i sličnih štetnih emisija u naredna dva desetljeća.

„Kako rizici koje predstavlja klimatska kriza postaju sve jasniji, poslovanje se treba mijenjati, i to brzo“, kaže Carmine Di Sibio, i dodaje: „Potrebne su hitne i kolektivne akcije kako bi se izbjegli najgori utjecaji klimatskih promjena.”

Kompanija EY ostvarila je svoju ambiciju, postavljenu početkom ove godine, i nastavlja aktivno smanjivati apsolutne emisije u skladu sa svojom inicijativom. Ovo će dovesti kompaniju EY do ambicioznijeg cilja – neto nulte emisije u 2025. godini.

U kompaniji EY vjeruju da sveobuhvatna strategija dekarbonizacije mora uključivati brzo smanjenje organskih emisija i ulaganja u rješenja zasnovana na prirodi i inovativne tehnologije koje podržavaju uklanjanje ugljika iz atmosfere. Pored gore navedenih projekata kompenzacije, kompanija EY potpisala je Memorandum o razumijevanju za buduće preuzimanje korištenjem DAC metode (Direct air capture) iz pionirskog, novog projekta koji uvlači atmosferski zrak, zatim, kroz seriju kemijskih reakcija ekstrahira ugljični dioksid. Iz ovoga stvara čist i komprimiran oblik ugljičnog dioksida koji se trajno skladišti pod zemljom dok se ostatak čistog zraka vraća u okolinu. Ovaj proces oponaša ono što drveće radi prirodno, brže i na manjem otisku koji je skalabilan.

Kompanija EY ponosna što je postigla ugljičnu neutralnost i nastavlja koristiti svoje iskustvo, usluge, rješenja i ljude za suradnju s drugima kao oruđe ka prelasku u budućnost s niskim udjelom ugljika.

Više o ovoj temi pogledajte na: https://www.ey.com/en_gl/sustainability/carbon-negative-achievement

Natrag