Koliku će štetu nanijeti trenutne poplave?

Datum objave: 19.07.2021.

Do danas su poplave izazvale razorne i smrtonosne posljedice u selima i malim gradovima smještenim na manjim rijekama, o čemu svjedoče strašne slike koje dolaze iz Belgije, Nizozemske i Njemačke

Što je zabrinjavajuće, konačni financijski i ljudski utjecaj ovih poplava još uvijek nisu poznati jer se očekuje da će se poplavne vode dodatno povećati tijekom sljedećih dana, potencijalno u blizini gradova s ​​većim brojem stanovništva. Prognoze predviđaju daljnje padaline, a velike rijeke i jezera već su pune; na primjer, glavna jezera u Švicarskoj dostigla su ili su blizu razina razornih poplava 1999. i 2005. godine. U Nizozemskoj se predviđa da će protoci na rijeci Meuse premašiti protok povijesnih poplava 1993. i 1995.

Matthew Longbottom, Senior Global PR Manager iz lononske tvrtke Risk Management Solutions poručuje da koliko god već bili razorni učinci, važno je napomenuti da su se nakon prošlih poplava u Europi provodile mjere za ublažavanje i njihov će učinak imati značajan utjecaj na to koliku će štetu nanijeti trenutne poplave. Do danas zabilježena poplava zahvatila bi puno šire područje i prouzročila mnogo veću štetu nego što smo već vidjeli, da nije bilo ovih mjera.

 

Natrag