Klimatski rizici postaju jedna od odrednica politika središnjih banaka

Datum objave: 08.07.2024.

Kako bi doznali više o ulozi središnjih banaka u zelenoj tranziciji, Hrvatsku narodnu banku posjetili su 2. srpnja o. g. polaznici 1. Ljetne škole Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, međunarodne škole koja se održava pod nazivom „EU Climate Change Law“. Predavanja za studente održali su zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek i viceguverner HNB-a Bojan Fras.

Zamjenica guvernera Sandra Švaljek tom je prigodom naglasila da klimatske promjene i uništavanje prirodnog okoliša utječu na ljude i gospodarstvo te su postale nezaobilazna tema u svim područjima ljudskog djelovanja. Stoga su središnje banke stanje klime i okoliša počele uzimati u obzir pri oblikovanju monetarne politike, ali i u svim ostalim područjima svoga rada – od istraživanja i analiza, preko makrobonitetne politike, supervizije i upravljanja vlastitom imovinom, do organizacije opskrbe gotovinom.

S obzirom na to da klimatske promjene, posebno ekstremne klimatske pojave, već utječu na cijene i njihovu stabilnost, središnje banke u svrhu ispunjavanja svog temeljnog cilja stabilnosti cijena sve više uključuju klimatske rizike u proces oblikovanja monetarne politike i drugih politika iz svoje nadležnosti, npr. superviziju kreditnih institucija, istaknuo je u izlaganju viceguverner Bojan Fras te dodao kako pravni okvir središnjih banaka Eurosustava takvo djelovanje i omogućava.

Polaznici Ljetne škole pokazali su upućenost u pitanja vezana uz klimu, osviještenost o nužnosti klimatskih aktivnosti te interes za ulogu središnjih banaka u suzbijanju klimatskih promjena.

Natrag
Novo
izdanje!
godina XXI
broj 2/2024
*izdanje za Hrvatsku i Sloveniju.