Javna rasprava „Jesu li financijska tržišta i investitori spremni za zelena ulaganja“

Datum objave: 24.06.2020.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) poziva sve zainteresirane da se u četvrtak, 25. lipnja 2020. u 11 sati pridruže javnoj on-line raspravi na temu „Jesu li financijska tržišta i investitori spremni za zelena ulaganja?“

Rasprava će se održati sa studentima Zagrebačke škole ekonomije i managementa (ZŠEM), a mogu se priključiti svi zainteresirani putem poveznice na aplikaciju Microsoft Teams.
Namjera HANFA-e je ovom debatom približiti hrvatskoj javnosti temu tzv. zelenih financija kao dijela sveobuhvatnog Europskog zelenog plana. Istodobno, ovom suradnjom studenti će se na praktičnoj razini upoznati sa zbivanjima i trendovima na financijskim tržištima.

Bit će to prilika svim zainteresiranima da saznaju više o tome kako štednjom i ulaganjima pomoći očuvanju našeg planeta. Zelena, održiva potrošnja obuhvaća brojne pojmove u svim segmentima svakodnevnog života, od tehnologije, transporta do poljoprivrede. Područje na koje HANFA želi ovom prilikom skrenuti pozornost jest održivo financiranje. Važno je da građani i u području financija, prilikom štednje i ulaganja, biraju one proizvode, poduzeća i investicije koji potiču tijekove kapitala prema zelenim i održivim ulaganjima.

Kada građani razmišljaju o štednji, ugovaranju police osiguranja ili ulaganju u druge financijske proizvode, važno je da se informiraju u koje projekte, financijske instrumente i poduzeća te institucije ulažu. Novac koji su dali na upravljanje bankama, osiguravajućim i investicijskim društvima navedene institucije mogu dalje usmjeriti u projekte i poduzeća koja se, primjerice, bave obnovljivim izvorima energije, pročišćavanjem otpadnih voda, oporabom otpada i slično ili, pak, sama rade na „ozelenjavanju“ svojih poslovnih aktivnosti pa i na taj način građani utječu na dugoročnu održivost našeg planeta.

On-line rasprava bit će snimana te će kasnije biti objavljena i na internetskoj stranici HANFA-e. Svi prisutni moći će postavljati pitanja na kraju rasprave, podizanjem virtualne ruke, a upute mogu pronaći ovdje.

Natrag