;

Japanu prijeti šteta od 11 milijardi dolara zbog tajfuna Hagibis

Datum objave: 05.11.2019.

RMS, vodeća svjetska tvrtka za modeliranje rizika od katastrofe, procijenila je da će osigurani gubici koji proizlaze iz tajfuna Hagibis u Japanu biti između 7 i 11 milijardi dolara. Ova procjena uključuje imovinsku štetu i prekide u poslovanju uzrokovane tajfunskim vjetrom i poplavama na stambenim, trgovačkim, industrijskim, brodskim i automobilskim linijama, a odnosi se i na privatno i na 'kyosai' tržište.

Dodatni čimbenici koji utječu na pojačanje gubitaka nakon događaja uključuju porast potražnje i utjecaje na inflaciju povezane s preklapanjem područja na koja je utjecao nedavni tajfun Faxai i široku štetu na infrastrukturi.

Procjena gubitka u industriji temelji se na analizi RMS rekonstruiranog polja vjetra i stope poplave korištenjem RMS® Japan Typhoon HD modela. Pored toga, procjena uključuje dodatne čimbenike koji se temelje na podacima i uvidima iz terenskog izviđanja RMS-a. Okolnosti ovog događaja (uglavnom tajfuna Faxai koji je pogodio mjesec dana ranije nakon čega su uslijedile široke poplave) čine Hagibis složenim događajem za modeliranje. Tri RMS tima istraživala su pogođena područja tijekom dva tjedna kako bi bolje razumjeli ovaj događaj. Izviđanje na terenu pruža činjenične detalje o zemljopisnom opsegu i težini opasnosti i utjecaja koji se ne mogu utvrditi putem fotografija štete koje kruže u medijima.

Dok je prošlomjesečni tajfun Faxai bio većinom vezivan uz vjetar, RMS procjenjuje da će poplave koje nastanu zbog tajfuna Hagibis značajno pridonijeti ukupnim gubicima, približavajući se brojci od 60 posto ukupnog osiguranog gubitka. RMS je procijenio da je osigurani gubitak od Faxaia između 5 i 9 milijardi USD.

Margaret Joseph, viša direktorica proizvoda RMS Japan Typhoon modela, rekla je: „Kombinirani gubici dviju nedavnih oluja, tajfuna Hagibis i tajfuna Faxai, mogli bi sustići osigurane gubitke od tajfuna Jebi koji je pogodio Japan prošle godine“.

Natrag