;

Izvješće Allianza i Euler Hermes: Globalna ekonomija u razdoblju između 2019. i 2020. godine

Datum objave: 11.07.2019.

Recesija bi mogla biti samoispunjavajuće proročanstvo i proizaći iz viškova koje su stvorili financijski akteri

Allianz i Euler Hermes Research objavili su najnovije ekonomsko izvješće pod nazivom In the footsteps of Sisyphus: The global economy in 2019-20. Nekoliko naglasaka iz izvješća donosimo vam niže, dok cjelovito izvješće možete pronaći u privitku ovoga maila.

• Baš kao što je Sizif bio osuđen da veliku kamenu gromadu gura uz planinu da bi se ona po dolasku na vrh sunovratila u podnožje, tako se i globalna ekonomija, čini se, nakon dvogodišnjeg snažnog rasta vratila u neizvjesnost iz 2015. i 2016. godine. Ove i sljedeće godine očekujemo globalni rast od 2,7 posto. Takav „povratak u čistilište“ ukorijenjen je u režimu neprestane visoke neizvjesnosti (trgovinski i politički rizici) i nedostacima financijske represije, koji zajedno čine kontraproduktivnu ravnotežu.

• Nove su mjere potvrdile naš scenarij o „trgovinskom ratu“ do kraja 2019., a neočekivani prijenosni kanali imali su veći učinak nego što je bilo očekivano, posebice kada je riječ o reakcijama financijskog tržišta (bijeg u kvalitetu, iznimno umjerene središnje banke, niže cijene robe), i cijeni koju je ekonomija platila zbog nesigurnosti. Tržišta u nastajanju počela su osjećati posljedice. Jedini razlog za ograničeno „provlačenje“ jesu niski inflacijski pritisci, koji bi se mogli zaustaviti pritiskom na Hormuški tjesnac. Kao rezultat svega toga, izmijenili smo naše trgovinske prognoze za 2019. i 2020. (rast volumena od 2,2 posto za ovu godinu, te 2,5 posto za 2020., nakon 3,8 posto zabilježenih 2018. godine).

• Politički rizik se ne smiruje. Pored američko-kineskog sukoba, trgovinski rat mogao bi se odvijati na nekoliko bojišnica. Osim toga, sve ključne pozicije u Europi bit će drugačije za tri mjeseca od danas, što znači da bi moglo biti i iznenađenja među stajalištima o politici, dok je pred nama i nekoliko važnih izbora u zemljama u nastajanju. Čini se kako intervencionizam, javna raskalašenost i izazovne dogme nastavljaju stvarati buku na tržištu, no sve to ima ograničeni utjecaj na samopouzdanje kućanstava i korporacija.

• Na kraju, recesija bi mogla biti samoispunjavajuće proročanstvo i proizaći iz viškova koje su stvorili financijski akteri. Očekivanja vezana za inflaciju te generalizirani trend izravnavanja krivulje prinosa odraz su lošije ekonomske perspektive. Prema dogovoru postignutom među ekonomistima, značajno je izmijenjena prognoza o rastu BDP-a tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, što je popraćeno gubitkom samopouzdanja na tržištu fiksnih prihoda. Trenutno postoji jaz između osnova i tržišta vlasničkim instrumentima, koje je pozitivno reagiralo na umjerenost središnjih banaka. Nastavljamo vjerovati da bi u SAD-u moglo doći do kreditnog događaja u korporativnom segmentu nakon zastoja u raspravi o proračunu – i šoka vezanog za samopouzdanje. Sljedeće pogoršanje bit će nešto slabije i kraće od onoga za vrijeme posljednje recesije, a testirat će sposobnost poduzimanja pravih koraka u pravo vrijeme kada smo suočeni s recesijom s obzirom na to da su tradicionalni alati politika i međunarodna suradnja oslabljeni. Privatne zaštite bit će bitne.

• Uzmemo li u obzir veličinu trenutnog šoka globalne nesigurnosti (očekuje se da će američko-kineski trgovinski sukob trajati do kraja godine, dok će javni dug SAD-a biti izvor nestabilnosti od četvrtog tromjesečja ove godine), očekuje se kako će američka ekonomija rasti za 2,5 posto u 2019. u usporedbi s prošlom godinom te za 1,7 posto 2020. godine, dok će Kina rasti za 6,3 posto ove godine te za 6,2 posto sljedeće. Eurozona će značajno usporiti te ostvariti rast od 1,2 posto u 2019. i 2020. u usporedbi s 1,9 posto zabilježenih 2018. godine. Osim toga, očekujemo kako će sedam od deset zemalja zabilježiti rast korporativne nesolventnosti 2019. godine, kao i da će jedna od dvije zemlje ostvariti više nesolventnosti nego što je zabilježeno godišnje tijekom globalne krize u razdoblju od 2008. do 2009. Pozitivni trend bit će nešto širi. Prognoze govore kako će naš Indeks globalne nesolventnosti porasti za 7 posto i ove i sljedeće godine, uz nešto značajniji skok u Aziji (+15 posto 2019. godine), oporavak u Europi (+3 posto) i postupnu promjenu trenda u SAD-u do 2020. godine.

Natrag