Ivan Divić, direktor Adacta Fintech: Do novog proizvoda i police za osam minuta

Datum objave: 26.11.2019.

Osnovana prije više od tri desetljeća, kompanija Adacta profilirala se ne samo kao jedan od vodećih Microsoftovih partnera u regiji, već i kao pouzdan partner u segmentu digitalnog osiguranja. Nedavno je ogranak Adacte, koji već 15 godina pruža softverske usluge u osiguranju, zajedno sa svojom novom platformom - AdInsure 3.0, krenuo u novo uzbudljivo putovanje pod nazivom Adacta Fintech.

Iako već prisutna u 11 zemalja, gde ima uspješnu poslovnu suradnju s vodećim osiguravajućim društvima, novoosnovana kompanija je odlučila da svoj fokus u poslovanju usmjeri i na zapadnoeuropska tržišta, točnije, na njemačko tržište.
Razgovarali smo s Ivanom Divićem, direktorom kompanije Adacta Fintech (www.adacta-fintech.com), koja je, kao što smo spomenuli, jedan od vodećih dobavljača poslovnih rešenja za životna i neživotna osiguranja u regiji, i pitali ga o najnovijim trendovima u osiguranju, popratili nedavnu reorganizaciju kompanije i popričali o planovima za budućnost.

Često uzimamo Njemačku kao uzor kada je reč o tehnologiji i inovacijama. Je li tako i na polju osiguranja?
Obujam financiranja InsurTech tehnologije djelomično potvrđuje ovo shvaćanje. Konkretnije, kada pogledamo podatke o investicijama u InsurTech od 2013. godine do drugog tromesečja 2019. godine, Njemačka vodi odmah nakon SAD-a, Velike Britanije i Kine. Uprkos tome što je njemačko tržište jedno od najvećih i najrazvijenih tržišta, iznenadilo nas je koliko je to tržište konzervativno u vezi s modernizacijom “core” sistema i veoma suzdržano u pogledu projekata transformacije. Trenutno stanje na spomenutom tržištu svakako vidimo kao šansu za nas, jer pruža bezbroj mogućnosti za nove projekte. Ovo su pouzdane informacije koje dobijamo iz “prve ruke” od naših poslovnih konzultanata iz beogradske kancelarije, koji svakodnevno imaju komunikaciju s klijentima iz Njemačke.
Ovom prilikom bih dodao slijedeće – iako je njemačko tržište daleko razvijenije, čini mi se da je Jadranska regija vrlo inovativna i prilično fokusirana na potrebe svojih klijenata. Kao primjer za to mogu navesti Triglav grupu koja je vrlo usmjerena na svoje klijente, a u isto vreme i te kako digitalno napredna. Kao kompaniji, koja se i sama trudi da joj je klijent na prvom mjestu, izuzetna nam je privilegija da surađujemo s takvim klijentima, jer oni neprekidno traže nove načine da se približe svojim korisnicima uz pomoć suvremenih tehnologija.

Kada kažete fokus na klijenta – možete li reći da vaša platforma omogućava takav pristup?
AdInsure je platforma koja je tako osmišljena da se sastoji iz dva korisnička segmenta: IT i non-IT ili poslovni korisnici. Što se tiče poslovnih korisnika, razvili smo intuitivne vizualne alate koji olakšavaju rad s proizvodima i poslovnim procesima, bez prethodnog informatičkog znanja. Ovo je imalo za posljedicu da mogu vrlo lako i brzo kreirati i održavati svoje proizvode i poslovne procese, u svim životnim fazama svake police. S druge strane, IT timovi naših klijenata koji su direktno uključeni u proces implementacije našeg poslovnog rešenja, zaista cijene nezavisnost koju dobivaju s AdInsureom. Pre svega, ovdje sam mislio na mogućnost relativno lakog uključivanja IT timova u specifična prilagođavanja, daljnji razvoj rješenja i fleksibilnost kod instaliranja cjelokupnog okruženja. Povratne informacije koje dobivamo od naših klijenata su od izuzetne važnosti za daljnji razvoj platforme i duboko vjerujem da je to jedan od glavnih razloga zašto su nam klijenti ostali vjerni već tako dugi niz godina.

Adacta Fintech ima mnogo dugogodišnjih partnerstava ne samo s osigurateljima iz Jadranske regije, već i s ruskim, rumunjskim i njemačkim osiguravajućim društvima. Na koje projekte ste najviše ponosni?
Na jadransko i rusko tržište gledamo kao na domaće. Dugogodišnje iskustvo koje imamo s vodećim osigurateljima iz ovih regija je učinilo da ih tako promatramo. Triglav, Sava, Sogaz, VSK, Generali – to su naši klijenti koji nam i danas postavljaju visoke izazove u poslovanju, i baš ti “složeni izazovi” s kojima se susrećemo čine nas ponosnim kada ih uspješno riješimo i isporučimo, jer zadovoljan klijent je uvijek bio u centru našeg poslovanja. Period u posljednjih dvanaest meseci je bio vrlo naporan uslijed interne reorganizacije, tekućih projekata i međunarodne ekspanzije. Trenutno imamo nekoliko novih klijenata i započeli smo projekte na novim tržištima. U ovom trenutku ne možemo podijeliti s vama nazive novih klijenata zbog politike povjerljivosti, ali klijent koga definitivno možemo spomenuti je naš prvi klijent iz Njemačke – DVA, jedan od vodećih posrednika u industrijskom osiguranju, koji je baš izabrao našu platformu za digitalizaciju svoje ponude, odnosno, upravljanje policama i postupcima u rješavanju zahtjeva klijenata. Tu je i EUB, dio Generali grupacije, koja je vodeća kompanija za putno osiguranje u Mađarskoj i koja nudi potpuno inovativne proizvode na polju putnog osiguranja. EUB će uz pomoć AdInsure rješenja još više modernizirati svoje sisteme i transformirati poslovanje, omogućiti inovacije i značajno poboljšati usluge svojim korisnicima.

Čemu treba zahvaliti za ovaj uspjeh?
Možda je bolje pitanje “kome”, a ne “čemu”. Adacta Fintech trenutno broji više od 250 stručnjaka u četiri različite zemlje, od kojih više od 40 radi u beograd-skoj kancelariji koja se bavi istraživanjem i razvojem AdInsurea, ali i regionalnim i međunarodnim projektima. Uz klijente koji su najveća imena u industriji osiguranja i posjedovanje vlastitog R&D odjela, našim zaposlenima je omogućeno da neprestano razvijaju svoje postojeće ekspertize i uspješno se bore s novim izazovima kroz različite projekte, a da pritom uživaju u prednostima modernog IT radnog okruženja.

Kako se kultura vašeg poduzeća odražava na rad s vašim kupcima?
Poslovna kultura kompanije Adacta Fintech izgrađena je na međusobnom osnaživanju, ili bolje rečeno, to je radno okruženje u kojem svi imaju iste mogućnosti, podršku za osobni razvoj i unapređenje. Naš interni odnos “usmjerenost jednih prema drugima” je isti kao i prema našim klijentima i partnerima. Konstantno težimo ka modernom i agilnom radnom okruženju gde se cijeni kreativnost i rađanje novih ideja. Ovo je, zapravo, ključ uspjeha za nas – lako kreiranje agilnih i multifunkcionalnih timova, koji zajednički brže postižu bolje rezultate, prije nego direktnim fokusiranjem na različite ciljeve.

Kada govorimo o ciljevima, koja je dugoročna ambicija Adacta Fintecha u toj industriji?
Naša misija je da osnažimo osiguravajuća društva da ostvare svoj pun potencijal uz pomoć najnovijih tehnologija. Našim novim i postojećim klijentima želimo pružiti alat koji će ujediniti njihove timove, pojednostaviti poslovne procese i pomoći im da se lakše prilagode konstantnim promjenama suvremenog doba. S druge strane, sve naprijed pobrojano utječe na to da i mi stalno unaprjeđujemo našu platformu. Naš rad na novim funkcionalnostima i lansiranje novih proizvoda, svakako su posljedica osluškivanja potreba i želja klijenata.
Nova AdInsure platforma, kreirana na osnovu ovih iskustava, mnogo nam može pomoći da ostvarimo našu misiju i da još više ojačamo svoju poziciju na postojećim tržištima, ali i da osvajamo nova.

Kako pratite zahtjeve tržišta i trendove?
Kao prvo, neposredni rad s klijentima je sigurno najviše zaslužan za razumijevanje potreba samog tržišta. Možda podjednako važno kao i prva stavka je praćenje zahtjeva tržišta našom aktivnom prisutnošću na događajima iz struke. Konferencije i stručni skupovi pružaju dobar uvid u trendove i zahtjeve industrije osiguranja. U skladu s tim, u studenom smo prisutni na dva velika događaja – “IT fur Versicherungen” u Lajpcigu i “Digital Insurance Agenda” u Minhenu.
Posebno se radujemo DIA konferenciji, jer smo nestrpljivi da dobijemo povratne informacije o našem novom “time-to-market” pristupu, koji će po prvi put biti predstavljen široj publici. Ukratko, radi se o konceptu sličnom “Play Store” servisu, koji je razvijen za Android pametne telefone. Da malo bolje pojasnim, u pitanju je online repozitorijum predefiniranih produkata osiguranja, gde će korisnici AdInsure moći jednostavno preuzeti nove proizvode i zatim lako i brzo početi s izdavanjem polica. Cilj je da se cijeli proces, uključujući i kreiranje police, završi za osam minuta. Na ovaj način pokazat ćemo jednu od najbitnijih prednosti naše platforme – mogućnost korištenja predefinirsanog sadržaja i agilan pristup rješavanju iznenadnih potreba za novim proizvodima osiguranja, kao što je npr. osiguranje električnih skutera.

Lara Vučetić

Natrag