Interaktivni seminar: Forenzičko računovodstvo i manipulacije u financijskim izvještajima

Datum objave: 12.01.2021.

Prijevare u financijskim izvještajima postale su dio naše svakodnevnice. Prema izvještaju ACFE (Association of Certified Fraud Examination), Report to the Nations, iz 2020. godine, procjenjuje se da se na godišnjem nivou, zbog prijevara gubi, 5 posto prihoda kompanija, a raspon gubitaka po kompaniji iznosi preko 125.000 $.

Za razliku od razvijenih zemalja svijeta, gdje je forenzičko računovodstvo vrlo ozbiljno organizirano, u Bosni i Hercegovini je još uvijek u početnoj fazi i pri tome je vrlo slabo institucionalno i u praksi razvijeno. U posljednje vrijeme, u regiji, forenzičko računovodstvo dobija na značaju posebno poslije afere „Agrokor“, gdje se još uvijek utvrđuju razmjeri lažnog financijskog izvještavanja i tek će se u budućnosti vidjeti posljedice obmanjivanja svih interesnih grupa, koje se mora dokumentirati i sudskim epilogom.

SyS poziva  na weminar Forenzičko računovodstvo i manipulacije u financijskim izvještajima koji će se održati 28. siječnja, a predavač žće biti Fahrudir Hasanović.

Cilj seminara je predstaviti forenzičko računovodstvo, računovodstvene prevare i manipulacije u financijskim izvještajima. Seminarom će biti obuhvaćeni i pojašnjeni pojmovi: trougao prevare, dijamant prevare, “red flags-crvene zastavice”. Također, pojasnit će se i načini kako se boriti u borbi protiv prevara u vašim kompanijama.

Seminar je namijenjen osobama koje su spremne stjecati nova znanja i sistematizirati postojeća znanja iz forenzičkog računovodstva. Isto tako seminar je namijenjen računovođama, internim revizorima, eksternim revizorima, bankarima, kreditnim analitičarima, poreznim savjetnicima, rukovodiocima finansija i računovodstva, svim razinama menadžera koji rade na poslovima upravljanja, kao i svima koji rade na poslovima finansija i računovodstva, upravama društava i vlasnicima pravnih lica.

Fahrudin Hasanović se internom revizijom bavi više od petnaest godina, a radno iskustvo je stjecao u Odjelima interne revizije Raiffeisen Bank Sarajevo i BH Telecom Sarajevo. Vršio je dužnost predsjednika i člana Odbora za reviziju u više privrednih društava. Pored toga, bavi se poslovnim financijama, procjenama vrijednosti pravnih osoba, forenzičkom revizijom i transfernim cijenama. Autor je više članaka iz segmenta poslovnih financija, revizije, forenzičke revizije i sl. Magistrirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, smjer financijski menadžment. Vlasnik je domene i weba: www.forensicandfraud.ba. Dugogodišnji je član i predavač u Institutu za internu reviziju BiH.

Više o webinaru i prijava!

Natrag