Industrija osiguranja poziva Europsku komisiju da sklopi sporazum o reviziji Solventnost II

Datum objave: 14.05.2024.

Insurance Europe pisao je Europskoj komisiji ističući važnost da tehnički pregovori o reviziji Solventnosti II u EU-u ostanu usklađeni s političkim sporazumom i ciljevima EU-a o klimatskim promjenama, financiranju zelene i digitalne tranzicije, Uniji tržišta kapitala i povećanju konkurentnosti.

Upozorava se da će se, ako tehnički pregovori razine 2 – koji određuju pojedinosti o tome kako bi se provodio bonitetni režim – odmaknuti od ciljeva tog sporazuma, potkopati sposobnost industrije da pridonese širim ciljevima politike EU-a.

Pismo je poslano potpredsjedniku Europske komisije (EK) Dombrovskom i povjereniku McGuinnessu, neposredno prije nego što stručna skupina EK za bankarstvo, plaćanja i osiguranje održi prvi niz tehničkih razgovora 15. svibnja. Insurance Europe – federacija osiguravateljskih udruga – zabrinuta je jer će ti detalji igrati ključnu ulogu u određivanju utjecaja i koristi revizije.

Na primjer, industrija napominje da ne bi trebalo biti odustajanja od sporazuma postignutog između Europskog parlamenta i Vijeća da se ograniči učinak promjena na korekciju rizika – ključni element prilagodbe volatilnosti koji štiti osiguravatelje od nepotrebne volatilnosti od financijskih tržišta. Vrlo je važno pravilno izvršiti ovu i druge ključne kalibracije, poput onih koje se odnose na ekstrapolaciju nerizičnih kamatnih stopa i marže rizika.

Pozivajući se na svoj nedavno objavljeni dokument o stajalištu, „Pružanje dogovorenih ambicija za reviziju Solventnosti II“, Insurance Europe također je pozvala Europsku komisiju da također osigura korištenje pregovora kako bi ispunila svoja obećanja o smanjenju tereta izvješćivanja za 25%, što koči inovacije i ulaganja.

 

 

Natrag
Novo
izdanje!
godina XXI
broj 2/2024
*izdanje za Hrvatsku i Sloveniju.